Cindy Vanarwegen
Een kinderboek lezen, is zelf weer een beetje kind worden. Heerlijk is dat! Een vlucht naar een wereld waar alles nog eenvoudig lijkt, vol fantasie en prachtige illustraties. Om goede leestips te kunnen geven aan kinderen, vind ik het ook erg belangrijk hun boekenwereld te kennen.
Bespreking(en) door Cindy Vanarwegen
Deze editie van Stinkhond pakt het anders aan dan de rest van de reeks. Met het alfabet als leidraad leren we Stinkhond en zijn vrienden nog beter kennen. Bij elke letter krijgen we enkele woorden die soms logisch maar vaak ook heel verrassend te linken zijn aan Stinkhond.
De makers hebben dit concept heerlijk creatief uitgewerkt. Van weetjes over Stinkhond tot kleine verhaaltjes en zelfs een doolhof — elk hoofdstuk voelt fris en anders aan. Sommige woorden, zoals "eindeloos", laten je even stilstaan bij iets abstracts. Andere woorden behoren niet tot het alledaagse taalgebruik van kinderen, waardoor het boek ongetwijfeld zorgt voor een verrijking van hun woordenschat. Denk aan woorden als instinct, bedrog, aanhankelijk, referenties.
De grappige en mooie illustraties maken het lezen van dit boek nog leuker. Opnieuw zorgt Sylvia Vanden Heede voor een supervertaling die blaakt van creatieve woordspelletjes en humor. Stinkhond trakteert in dit boek bovendien op een cadeautje. Zo kan je niet alleen lezend maar ook luisterend genieten van de avonturen van Stinkhond!
Mijn favoriete letter in het boek? De L! Wat is jouw favoriete letter?
Een nieuw avontuur van Stinkhond! Dit keer neemt hij ons mee naar het magische Parijs samen met zijn onafscheidelijke metgezel, Plattekat. De vrienden besluiten hun vertrouwde vuilnisbak te verruilen om de lichtstad te gaan ontdekken. Al snel raken ze verwikkeld in de zoektocht naar de ouders van een klein boefje, wat leidt tot een reeks hilarische en spannende momenten.
Dit boek zit vol met slimme woordspelingen en grappige verwijzingen naar typische Parijse elementen. Zo komt Stinkhond bijvoorbeeld de mysterieuze waarzegster Lona Misa tegen, volgen ze een 'hondleiding', en danst men de vrolijke 'pangpang'. Deze creatieve schrijfstijl zorgt ervoor dat niet alleen kinderen, maar ook ouders plezier beleven aan het voorlezen. Vanaf ongeveer acht jaar kunnen kinderen het verhaal zelf lezen. De rustige bladspiegel en sfeervolle illustraties maken het extra aantrekkelijk.
Een bijzonder detail is de binnenkant van de cover, waar verschillende hondenblikken de lezer aankijken. Hiermee trekt de boekenmaker direct de aandacht en de toon voor het avontuur dat volgt, is gezet.
Voor leerkrachten die in de klas werken rond het thema Parijs is dit boek een waardevolle aanvulling. Het boeiende verhaal en de rijke taal zorgen ervoor dat kinderen zich gemakkelijk kunnen inleven en nieuwe woorden leren. De variatie in zinsbouw maakt de tekst dynamisch en levendig, waardoor jonge lezers steeds nieuwsgierig blijven naar wat er nog zal komen.
Kortom, Stinkhond in Parijs is een absolute aanrader voor zowel thuis als in de klas. Het verhaal, de humor en de prachtige illustraties maken er een boek van waar kinderen keer op keer van zullen genieten en nieuwe dingen in zullen ontdekken.
Een vrolijk, grappig en optimistisch boek!
Zoetezoutjeszeg, wat een vrolijk verhaal is dit eerste boek over de Kabaalbende! In Stoute streken verhuist Frietje, officieel Frieda, naar Braverick, een klein dorpje vol gehoorzame mensen. Het leven verloopt er strak volgens de geldende regels: niet roepen, niet spelen, veel poetsen, geen feesten. Kortom, in Braverick gaat het er niet bepaald vrolijk aan toe. Gelukkig brengt Frietje met haar Kabaalbende daar verandering in. De ouders van Frietje openen een speelgoedwinkel in het dorp: Stoute streken, die zo’n beetje het episch centrum van de revolutie in Braverick vormt. Stap voor stap zorgt de Kabaalbende voor meer plezier en blijheid in het dorp. Door samen te werken en actie te ondernemen zorgen zij voor een nieuw Braverick waar het fijn wonen is.
Dit verhaal dat bruist van vrolijkheid en optimisme krijgt nog eens extra kleur door de grappige illustraties. Nochtans gebruikt Charlotte Bruijn enkel de kleur paars, de lievelingskleur van Frietje. Paars staat voor blijheid en is de kleur van de Kabaalbende. Saaie personages en locaties krijgen een grijs-zwarte kleur.
Het verhaal is opgebouwd uit korte hoofdstukjes die perfect zijn om voor te lezen in de klas of thuis. Om het boek zelf te lezen, moet de lezer al wat meer geoefend zijn. In de lesbrief die je terugvindt op de website vind je een leuke quiz terug om met je klas te spelen. Wie houdt van de avonturen van Frietje, kan al uitkijken naar het tweede deel van de reeks De Kabaalbende!
Promotie heeft deze boekenreeks niet meer nodig. Veel kinderen zijn al jaren fan van de avonturen van Andy en Terry. De waanzinnige boomhut bestond aanvankelijk uit 13 verdiepingen en eindigt nu met 169 verdiepingen. Dit dertiende deel is dan ook het laatste deel in de reeks. Andy, Terry en Jill beleven weer knotsgekke avonturen en verkennen de nieuwe verdiepingen van de boomhut. Mijn favoriete etages zijn het peperkoekenhuisje en de gekkokamer.
De boomhutboeken zijn ideaal voor kinderen die wat minder graag lezen. Laat de dikte van het boek hen niet afschrikken. Illustraties vormen een essentieel onderdeel van het verhaal en nemen ook heel wat ruimte in van het boek. Hierdoor is de te lezen teksthoeveelheid voor iedere lezer goed behapbaar. De layout is speels opgevat en de fantasie die de auteur aan de dag legt, is grenzeloos. Alles kan! De gekste machines worden bedacht zodat ook de meest onwaarschijnlijke ideeën werkelijkheid kunnen worden. Humor is alomtegenwoordig.
Het boek biedt ook mogelijkheden tot verwerkingsopdrachten. De bizarre uitvindingen kunnen een opstapje zijn naar een les over een wetenschappelijk onderwerp. Of misschien willen je leerlingen zelf een gek idee bedenken en er aansluitend een verhaal bij schrijven? En wie weet vormt de discussie over het schoolreglement wel voer voor een lesje maatschappijleer. Ook leuk voor in de bib zijn de downloadbare kleurplaten op de website van De Leukste Kinderboeken en uitgeverij Lannoo.
Wat een heerlijk boek voor jonge dieren- en plantenliefhebbers! Mega & Mini is niet het zoveelste puur informatieve boek over fauna en flora. Neen, in dit boek vind je vooral zeer bijzondere dier- en plantensoorten terug uit een ver verleden of van vandaag. Zeker weten dat elke lezer een voor hem/haar tot op heden onbekend, nieuw wezen ontdekt.
Rijkelijk geïllustreerd met korte informatieve tekstdelen is dit een boeiend boek om zelf te lezen vanaf 9 jaar. De tekeningen geven de dieren en planten weer op ware grootte. Zo vind je enkele prachtige spreads met onder andere gorillahanden of tanden van de tyrannosaurus rex. Wezens die niet met het ware oog waarneembaar zijn, worden dan weer uitvergroot. Je leest en ziet hoe deze bijzondere dieren eruit zien, wat zij eten, waar zij leven en welke trucjes zij toepassen om zichzelf te beschermen om te kunnen overleven. Een boek vol wonderen der natuur!
De lezer die nog niet overtuigd was door de mooie stijlvolle cover, zal door de zeer inspirerende inleiding op het boek ongetwijfeld nieuwsgierig worden naar de wereld van de haven.
Met grote illustraties worden in het boek supergrote maar ook gezellig kleine havens voorgesteld. Leuke havenweetjes wisselen af met wetenswaardigheden over het land. De gedetailleerde tekeningen, verspreid over twee pagina’s, bieden veel informatie die aangevuld wordt met kleine hoeveelheden tekst.
Het boek is geschikt voor een brede leeftijdsgroep als je de manier waarop je met het boek aan de slag gaat, aanpast. Met kinderen vanaf 5 jaar kan je de focus op de illustraties leggen. De vele details bieden immers inspirerend vertelmateriaal. Leuk is om oudere kinderen op basis van de tekening te laten raden in welk land de haven zich bevindt. Aan de hand van traditionele kenmerken zoals matroesjkapoppen, een windmolen of rode dubbeldekkers moet dit lukken. Oudere kinderen kunnen de tekst zelf lezen en dieper de informatie induiken. Bovendien steken zelfs volwassenen wat op van het boek. Zo weet ik nu ook waar de naam Hongkong vandaan komt!
Met dit formaat van boek krijg je de aandacht van elk kind: een twee meter lang stevig kartonboek in harmonicavorm dat langs beide zijden gelezen kan worden. Behalve het formaat, springen ook de kleurrijke illustraties in het oog.
Het is een leuk concept om op deze manier jonge kinderen allerlei weetjes over de ruimte bij te brengen. De ene zijde bestaat louter uit illustraties en kan als een kijk- en zoekboek opgevat worden. Opdrachtjes, weetjes en achtergrondinformatie bij de tekeningen vind je aan de andere kant van het boek. In kleine behapbare stukjes kom je zo heel wat te weten over de ruimte. Kinderen die houden van wetenschap, krijgen dankzij dit speelse zigzagboek ongetwijfeld de smaak te pakken om nog meer ruimteboeken te verslinden. Ook als je kind geen boekenwurm is, zal dit bijzonder vormgegeven boek aanzetten tot meer boeken. Dit ruimteboek is het ultieme bewijs dat boeken niet saai zijn! De illustratoren zorgden met talloze prenten voor uren zoekplezier. Focus je op de informatieve functie van het boek of laat je je fantasie de vrije loop? Alles is mogelijk maar dat de nieuwsgierigheid geprikkeld wordt, staat vast.
In de reeks “Zigzag” verschenen ook boeken over andere onderwerpen zoals muziek, dinosaurussen en voertuigen.
Boeiende ontmoetingen met oorspronkelijke inwoners
De ontmoeting met de jonge Daryl “Dancing Buffalo” in Canada werd voor Arend van Dam de aanleiding om dit boek te schrijven. In zijn voorwoord vertelt hij over deze ontmoeting en hiermee wekt de auteur dadelijk de interesse van de lezer.
Het boek is een bundeling van verhalen die alle betrekking hebben op het leven van oorspronkelijke bewoners van streken over de hele wereld. De structuur is duidelijk: een fictief verhaal over een bepaald volk wordt steeds gevolgd door een informatief stukje. Dit laatste kan de beschrijving zijn van een persoonlijke ervaring, een geschiedkundige gebeurtenis, een interview, een reflectie op een boek, enz. Vanuit diverse thema’s en invalshoeken wordt het overkoepelende thema “volken” benaderd: klimaat, kunst, antropologie, tradities, film, ontdekkingsreizen,... Het boek kan dan ook makkelijk vakoverschrijdend gebruikt worden in de klas. Ook in de bib bieden de korte verhalen mogelijkheden: een voorleesmoment kan op een eenvoudige manier gekoppeld worden aan een meer educatieve invulling.
Aan de vormgeving van het boek werd veel aandacht besteed. De illustraties van Oksana Drachkovska zijn hedendaags en kleurrijk en zullen kinderen zeker aanspreken. Elk verhaal krijgt aan het begin één paginagrote illustratie die in het informatieve deel als watermerk op de achtergrond terugkomt. De nadruk ligt op de weergave van landschappen, niet van mensen. Deze keuze zet de inhoud van de verhalen die handelen over onze manier van omgaan met de aarde kracht bij. De aarde krijgt de hoofdrol. Mooi gedaan! In het informatieve deel bieden foto’s, kaarten en tekeningen een toegevoegde waarde. Ook de binnenkaft van het boek werd efficiënt benut door er een wereldkaart op te drukken met de locatie van de verschillende volken.
De ware geschiedenis van Dancing Buffalo is een onmisbare toevoeging aan de (klas)bibliotheek en uiterst geschikt om in te zetten tijdens de les of in de bibliotheek!
Wat was ik blij met het boek De eekhoorn legt een ei, de nieuwe titel van Janneke Schotveld! Van De dappere ridster en De kikkerbilletjes van de koning was ik al zo’n grote fan dat ik beide boeken selecteerde om dit jaar te lezen en bespreken met mijn leesgroepjes in de bibliotheek. Ook deze nieuwe titel van Janneke Schotveld is interessant voor kinderboekenclubs!
Opnieuw schreef Janneke Schotveld een verhalenboek, dit keer met prachtige tekeningen van Noëlle Smit. Eigenlijk zijn het geen gewone verhalen maar fabels. De 15 verhalen in het boek bevatten immers elk een wijze levensles. Niet belerend, maar slim verscholen in het boek. Zo leert haas ons dat je best kiest voor échte vrienden en blijkt in het avontuur van de eekhoorn dat eerlijkheid het langst duurt. Fijn is dat sommige verhalen gebaseerd zijn op bekende fabels, en dat andere fabels een heel hedendaags jasje kregen waar bij voorbeeld nepnieuws en sociale media een rol krijgen. Bovendien herhaalt de auteur een taalspelletje in het vijfde en elfde verhaal waar ik zelf toch even over moest nadenken.
Waar oudere kinderen zelf de achterliggende boodschap van het verhaal zullen ontdekken, zal dit voor jonge kinderen vaak te moeilijk zijn. Ook de leesvaardigheid moet goed genoeg zijn om het hele boek zelfstandig te lezen. Toch is dit boek interessant voor een brede waaier aan leeftijden. Voor de allerjongsten lees je de fabels als fantasieverhalen en ga je achteraf spelenderwijs op zoek naar de verborgen filosofische les die de dieren hen leren. Voor oudere kinderen die de verhalen nog moeilijk vinden om zelfstandig te lezen, kan de combinatie voorlezen en zelfstandig lezen nuttig zijn.
Een heerlijk herfstig boek om van te genieten!
Meneer Papier is geen onbekende in prentenboekenland. Zowel in België als in Nederland vielen de auteur, Elvis Peeters, en de illustrator, Gerda Dendooven, al in de prijzen met de avonturen van Meneer Papier. Deze nieuwe uitgave bundelt drie voorleesverhalen.
Met papier en schaar creëert Meneer Papier zijn eigen wereld waarin hij avonturen beleeft die nauw aansluiten bij de leefwereld van kleuters. Met deze wereld waar alles mogelijk is, doen de makers van het boek een beroep op de verbeelding en creativiteit van de luisteraars. Meneer Papier begint elke dag vol verwondering en vindt voor elk probleem een oplossing. Zijn positieve levenshouding werkt inspirerend en is een les in relativeringsvermogen.
Het boek is geschreven in eenvoudige taal en verscheen in grote druk met een rustige bladspiegel. Hierdoor is het ook voor eerste lezers geschikt om zelf te lezen. De grafische voorstelling ondersteunt in dit boek op een belangrijke manier het verhaal. De maakbare wereld van Meneer Papier wordt immers zichtbaar in de illustraties. Ook voor kinderen met minder verbeeldingsvermogen worden de avonturen van Meneer Papier op deze manier begrijpelijk.
De verhalen in het boek bieden een heleboel mogelijkheden om in de klas, kinderopvang, bibliotheek of bij je thuis aan de slag te gaan. En dat op verschillende manieren, denk maar aan:
- Papierknipkunst: knip je eigen fantasiewereld
- Stopmotion filmpjes: breng je geknipte figuren tot leven
- Denk zoals Meneer Papier: hoe los jij bepaalde probleempjes op?
- Recycleer: Meneer Papier maakt appels van vissen, of knipt een vogel uit een hond. Wat kan jij hergebruiken?
- Ga uit wandelen zoals Meneer Papier. Wat ontdek jij op je tocht?
Wie na het lezen van de boeken zin heeft in meer Meneer Papier, kan bij Ketnet junior terecht voor een nieuwe animatiereeks met Meneer in de hoofdrol.
Iets wat niet mag of niet kan, wordt extra interessant. Zo ook dit boek van David Sundin: Het boek dat NIET gelezen wil worden. De donkergroene kaft met gouden opdruk oogt wat mysterieus. De illustratie op de cover spreekt voor zich: een schedel vliegt in het rond en de boodschap van de spin is duidelijk: wegwezen! De vormgeving en de titel zorgen er natuurlijk voor dat iedereen nieuwsgierig wordt: waarom wil dit boek niet gelezen worden?
Het schutblad wekt een gevoel op van vervlogen tijden, gezellig maar toch... Mooie bloemen in rood en blauw camoufleren enkele gevaarlijke wezens. De man die ons vanop deze eerste pagina aanraadt een ander boek te lezen, is een geslaagde illustratie van niemand minder dan de auteur zelf. De tekeningen in het boek zijn van begin tot einde verrassend, afwisselend en mooi met o.a. historische gravures die zorgen voor de juiste sfeer. In het hele boek wordt niet afgeweken van de twee kleuren van het schutblad. Origineel, kunstig en toch toegankelijk.
David Sundin is een Zweeds auteur en comedian. Die twee talenten combineert hij op een sublieme manier in dit heerlijke voorleesboek. Ook de vertaler, Bernadette Custers, verdient een grote pluim. De taalspelletjes en -grapjes van de ene naar de andere taal op een geslaagde manier omzetten, is een kunst op zich. Ben je een expressieve voorlezer die zich helemaal durft te laten gaan bij een verhaal, dan is dit boek absoluut een garantie op succes bij je luisterend publiek. Kinderen vanaf 5 jaar zullen aan je lippen hangen en genieten van dit “activerende” boek. In de klas of in de bibliotheek is het boek zeer geschikt om creatief mee aan de slag te gaan. Niet alleen binnen de taallessen, maar ook binnen de lessen plastische opvoeding. Een absolute aanrader!
“Ik zoek een kusje” is een leuk prentenboek om uit voor te lezen omdat het grappig en leerrijk is. In de dierentuin maakt Kees kennis met heel wat dieren en ontdekt hij hun karakteristieke eigenschappen. Ook minder voor de hand liggende dieren zoals stokstaartjes, lama’s en luiaards komen aan bod. Ga je naar de dierentuin met je (klein)kind? Dan is dit boek alvast een leuke introductie!
Het boek is geschreven op rijm met een rijke woordenschat. Voor bibliotheekmedewerkers biedt het verhaal mogelijkheden om na het voorlezen te werken rond gedichten, dieren en emoties. Ook taalspelletjes om nieuwe woorden in te oefenen behoren tot de mogelijkheden. Woorden zoals ziel, tuiten, goor of sloom, zijn zeker niet gekend bij alle kleuters maar lenen zich om via korte gesprekjes de woordenschat van de kleuters te verruimen.
De illustraties van Harmen van Straaten vormen een fijne ondersteuning van het verhaal en maken de kennismaking met de verschillende dieren concreet. De tekeningen zijn in zachte kleuren en verdienen meer dan een oppervlakkige blik. Wie goed kijkt, ontdekt in de tekeningen heel wat meer dieren dan deze die voorkomen in de tekst. Laat je kleuter de gekende dieren benoemen. Misschien bedenken jullie wel een mooi randverhaal met deze figuranten? Of fantaseren jullie over nieuwe, zelf verzonnen dieren?
Extra leuk aan het boek is de aandacht voor het niet traditionele rollenpatroon. Terwijl mama uit werken gaat, vangt papa Kees op. Ook de moraal van het verhaal is zowel voor jong als oud eentje om te onthouden: zoek je geluk niet te ver, je vindt het vaak dichterbij dan je verwacht!