Nederland
Onderwijs Nederland
Welkom op deze pagina voor onderwijs in Nederland! Hier vind je artikelen als:
Hier vind je een overzicht van de leescampagnes op dit moment:
https://shop.nbdbiblion.nl/altijdactueel/leescampagnes
Op zoek naar boekentips en recensies van leerkrachten? Scrol verder!
Nieuwsartikelen voor het onderwijs
Boekentips en recensies van leerkrachten
Alleen die voorkant al… je wilt toch meteen mee op dino-avontuur? Voor wie al bekend is met andere boeken van Clive Gifford (zoals Terug in de tijd en Het boek van vergelijkingen), weet dat dit niet anders kan dan weer een prachtig boek zijn. Clive Gifford slaagt er keer op keer in om op een toegankelijke manier kennis over te dragen waar kinderen van zullen smullen.
In dit boek ontdek je niet alleen de leukste dino’s, maar er zit ook een supergave poster bij met de meest bijzondere dinosaurussen die ooit op aarde rondliepen. Op elke bladzijde vind je leerzame feiten over verschillende dino’s en het leven van deze indrukwekkende dieren. Maar dat is nog niet alles! Het boek staat ook vol met creatieve ideeën, zoals hoe je zelf een dino kunt maken.
Daarnaast bevat het boek interessante rekenvragen waarmee je nog meer leert over het leven van dinosaurussen. Na het lezen van dit boek weet je bijvoorbeeld welke dino elke paar weken nieuwe tanden krijgt en hoe groot de allergrootste dinodrol is die ooit is gevonden. En wist je dat er een dinosoort bestaat die als volwassen dier 2000 keer zijn geboortegewicht draagt? Er zijn dino’s die net zoveel wegen als tien olifanten samen, maar er zijn ook soorten die kleiner zijn dan een kip. Welke dat zijn? Dat kun je zelf lezen!
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf 8 jaar, maar voorlezen kan al vanaf 5 jaar. Achterin vind je bovendien een handige woordenlijst waarin moeilijke begrippen worden uitgelegd.
Een boek om keer op keer weer te bekijken. Elke keer ontdek je iets nieuws. En die poster? Daar vind je vast wel een plekje voor in jouw stoere slaapkamer!
Dit is een heruitgave van het eerder verschenen boek Botje van Janneke Schotveld. Het heeft een zachte kaft. Voor thuis prima, maar voor in de klas is dat misschien wat kwetsbaarder.
Ik had dit boek niet eerder gelezen, en wat ben ik blij dat ik kennis heb mogen maken met dit leuke verhaal. Het verhaal komt lekker vlot op gang: al in het tweede hoofdstuk maken we kennis met Botje, een meisjesrobot waar Bibi voor moet zorgen. Al snel wordt duidelijk waarom. Wat volgt, is een spannend verhaal dat je wil blijven lezen. Het wordt nergens te spannend, waardoor het geschikt is voor eigenlijk alle kinderen in deze leeftijdsgroep.
Het is een heerlijk voorleesboek voor groep 3, 4 en 5, maar zeker ook leuk om zelf te lezen voor sterke lezers in deze leeftijd. Het boek zit vol rijke taal die bijdraagt aan de woordenschat, en moeilijke woorden worden op een fijne manier uitgelegd. Denk bijvoorbeeld aan begrippen als per expresse of een brief frankeren.
De teksten zijn ook heel goed te gebruiken bij thematisch werken. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om met de genoemde kleuren citroengeel, zeegroen, oceaanblauw en watermeloenrood aan de slag te gaan?
De zwart-witillustraties zijn een mooie aanvulling op het verhaal. Soms vullen ze een hele pagina, soms een halve.
Ik heb genoten van het verhaal en Botje en Bibi in mijn hart gesloten. De andere delen (Botje & Co en Botje en de zeven schroefjes) ga ik zeker nog lezen.
Banaantjes, zure matten, lolly’s, snoepkrijtjes, chocolade en winegums. Het maakt me niet uit wat het is, als het maar snoep is. Ik eet het het liefst elke dag! Daarom is dit boek ook echt iets voor mij.
De ondertitel van het boek is ‘Alles over snoep, ijs en ander lekkers’ en dat dekt precies de inhoud. Elk hoofdstuk bestaat uit het antwoord op een vraag over snoep en andere zoetigheid. Zo lees je bijvoorbeeld dat een zuurstok vroeger wel zuur was, maar dat dat nu niet meer zo is. Nu smaakt een zuurstok vooral erg zoet, maar door de naam kun je op het verkeerde been worden gezet. Verder lees je over een bijzonder ingrediënt van roze koeken, waarom niet iedereen snoepjes met varkensgelatine mag eten, en waarom (te veel) snoep slecht is voor je tanden.
Omdat elke vraag in een apart hoofdstuk wordt behandeld, kun je zelf beslissen in welke volgorde je het boek leest en kun je op zoek gaan naar de vragen die je het meest interessant vindt. In de klas is het boek ook goed te gebruiken. Je kunt de leerlingen antwoorden op de vragen laten opzoeken en deze vergelijken met de tekst in het boek. Bij een aantal hoofdstukken staan ook invulopdrachten die je door de leerlingen kunt laten maken.
De lay-out van het boek is overzichtelijk, met steeds een vraag en het antwoord op twee bladzijden. De illustraties verduidelijken soms de tekst en zijn grappig en toegankelijk.
Met elk gelezen hoofdstuk kom je steeds meer te weten over snoep en andere zoetigheid, en waarom het wel of niet goed voor je is. En of je echt gaat stuiteren van suiker? Lees dat maar in het boek!
Wow! Dat is het eerste wat in me opkomt als ik het boek zie. Het is qua formaat groter dan veel andere boeken, en de illustratie op de kaft trekt meteen mijn aandacht. Het silhouet van een mensenhoofd, met daarachter en daaromheen verschillende dieren, springt eruit. De ondertitel luidt: ‘Over heilige koeien, ruimteapen en de roep van de kakapo’. Over koeien en apen heb ik wel eens wat gelezen, maar wat voor dier een kakapo is? Geen idee. Nog een reden om snel te beginnen met lezen!
Elk hoofdstuk vertelt over een ontmoeting tussen een mens en een bepaald dier. Dit begint zo’n 200.000 jaar geleden, in Botswana. Daar ontmoet de dikdik de homo sapiens, die op dat moment ook meer als diersoort gezien moet worden. Zo gaat het verder met de geschiedenis van de mens, en volgen er verhalen over onder andere de grondluiaard en de alpaca, voordat we bij het begin van onze jaartelling aankomen. Ook daarna blijven de verhalen over ontmoetingen tussen mens en dier komen, waarbij de lezer steeds meer leert over de complexe relatie tussen beide. Soms is die relatie vriendschappelijk, maar helaas vaak ook het tegenovergestelde.
De hoofdstukken bestaan uit drie delen. Eerst wordt, zoals eerder genoemd, een ontmoeting tussen dier en mens beschreven. Daarna volgt een stuk achtergrondinformatie over het betreffende dier of de tijdsperiode van de ontmoeting. Tot slot wordt een begrip uit de achtergrondinformatie verder toegelicht, zoals Grondwana, dierenrechten of de neolithische revolutie. De teksten, met name de beschrijvingen van ontmoetingen, zijn toegankelijk geschreven. Ze maken de lezer nieuwsgierig, en het is prettig dat er altijd nog achtergrondinformatie beschikbaar is om verder te lezen.
Wat verder opvalt, zijn de illustraties. De kleurrijke en sfeervolle afbeeldingen zijn vaak paginagroot, omlijsten soms de tekst of vormen zelfs de achtergrond van de bladzijde. Ze dragen sterk bij aan de sfeer van het boek.
Dit boek is ook uitstekend te gebruiken in de klas, bijvoorbeeld bij verschillende zaakvakken. De teksten kunnen samen gelezen worden, de inhoud kan worden besproken en er zijn volop mogelijkheden om zelf opdrachten bij de hoofdstukken te bedenken.
‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen’ is absoluut de moeite waard. Het is een echte parel die in elke boekenkast thuis hoort. Een boek dat je er keer op keer bij wilt pakken!
Oh, en die kakapo? Dat blijkt een nogal vreemde vogel te zijn…
Opnieuw een parel in de prachtige reeks van informatieboeken voor kinderen. Na het dierenboek, plantenboek en ruimteboek is hier een fantastische uitgave waarin de aandacht wordt gevestigd op insecten.
Het boek is groot en heeft een adembenemende cover. Daarmee heeft het boek een natuurlijke aantrekkingskracht op zowel kinderen als volwassenen.
De bladspiegel is erg prettig, met verschillende groottes lettertypes en grote, kleurrijke illustraties.
Het boek biedt veel informatie over verschillende soorten insecten, waarbij de teksten inhoudelijk sterk zijn. Ze zijn goed te begrijpen en bieden tegelijk rijke taal. Mochten kinderen de teksten niet begrijpen, dan biedt de context voldoende steun. Moeilijke woorden en Latijnse namen worden aangeboden en bieden aanleiding voor verder onderzoek wanneer de woorden voor kinderen onbekend zijn.
Dit boek is fantastisch om thuis te hebben, om heerlijk in weg te duiken. Of als eyecatcher...
Natuurlijk mag het ook niet ontbreken in een schoolbibliotheek. Het boek is zo veelzijdig dat het goed in te zetten is tijdens natuurlessen. Maar dat niet alleen, gebruik het bij kunstlessen of taal en open de wonderlijke wereld van insecten voor de kinderen.
Wie is wie te slim af?
Daar draait het om in dit grappige boek vol doldwaze avonturen van Agent en Boef. Eerder verscheen er van de hand van auteur Tjibbe Veldkamp al een hele serie prentenboeken en AVI-boekjes. Ditmaal heeft Tjibbe Veldkamp zichzelf overtroffen met dit boek voor kleuters, waarin de letters van het alfabet centraal staan. Het boek is perfect om samen te lezen en biedt kleuters de kans om de letters te ontdekken en te leren lezen. Op elke bladzijde staat een letter en een daaraan gekoppeld avontuur centraal. Onderaan de bladzijde staat ook vermeld welke plek de letter in het alfabet heeft.
Kinderen die nog niet zelf lezen, kunnen aan de hand van de prachtige illustraties van Kees de Boer voorspellen en vertellen wat er gebeurt in het verhaaltje. Hierdoor wordt rijke taal uitgelokt. Door daarna het verhaal voor te lezen, raken kinderen vertrouwd met de opbouw van een verhaal. Dat is wat mij betreft ook de kracht van dit boek. Heel knap gedaan!
Wie gaat er mee op boevenjacht?
De titel doet dit kookboek volledig recht! Nog niet eerder heb ik een kookboek in handen gehad waarbij je meteen ziet dat dit een geweldig kookboek is. Het boek is dik, kleurrijk en de voorkant laat meteen zien dat dit niet alleen gaat om het bakken van koek of cake. Dit boek biedt groente, fruit, brood en zoetigheid!
Duik samen met je kind de keuken in en besluit samen wat er gegeten wordt als ontbijt, lunch of avondeten. Ook aan lekkere drankjes, toetjes en iets zoets is gedacht.
Maak samen diverse soorten brood, denk aan pitabroodjes, naan of scones. Kies voor een fancy lunchbox, gevuld met gezonde en lekkere dingen! Soep is ook altijd goed, dus leer hoe je lekkere tomatensoep, vissoep of gazpacho maakt. Ook aan het maken van soepballetjes en croutons is gedacht. Kies voor je favoriete gerecht als lasagne, sushi of stamppot met worst. Met dit kookboek leer je het allemaal. Recepten met vlees en vis of zonder, in dit boek van bijna 200 pagina's is de keuze reuze!
Er staan duidelijke foto's van de gerechten in en de uitleg is kort, maar duidelijk. Het recept is zo geschreven dat het voor iedereen duidelijk is hoe het moet worden gemaakt.
Al met al een supercompleet kookboek voor jong en oud!
Met Ki & Hi: Een gekke familie las ik voor het eerst een manga. Toen ik het boek uit de envelop haalde was ik wel even in verwarring. Is dit wel goed? Tot ik het boek opendeed. Dit boek lees je dus van achter naar voor. En dan ook nog van rechts naar links en van boven naar beneden. Eerlijk is eerlijk. Ik had wel even een error. Dus was heel benieuwd. In het begin even wennen maar als je eenmaal aan het lezen bent dan went het snel. Er is ook nog een stuk waarin je zelf keuzes moet maken en dus invloed hebt over hoe het verhaal gaat.
Het boek gaat over de broers Ki en Hi en hun moeder Mi die na maanden weer terugkomt uit het blauwe dorp. Het boek leest heerlijk weg en als je eenmaal begint dan blijf je lezen. Het boek zit vol grapjes, humor en avontuur.
Uiteraard nam ik het boek ook mee naar school. Het boek leent zich er niet zo voor om voor te lezen, het is echt een zelfleesboek. Het boek gaat de klas rond en zelfs een niet-lezer vraagt: “Juf mag ik nog een klein stukje verder lezen?” Het boek eindigt met een vooruitblik naar deel 3. Iets waar de kinderen uit mijn klas nu al naar uitkijken. Een aanrader voor kinderen vanaf groep 5.
Dieren met menselijke trekjes, ik heb er wel wat mee. Ik heb al meerdere boeken gelezen met dieren als hoofdpersoon en dit genre blijft me verrassen. Zo ook in dit boek. Het verhaal is spannend en er zitten een aantal plotwendingen in. De schrijfstijl is vlot en er staan niet veel moeilijke woorden in, waardoor het boek denk ik geschikt is vanaf 9 jaar. Dit geldt voor zowel het voorlezen als het zelf lezen.
Sami is een jonge poolvos, die met zijn ouders in een fijn hol woont. Als zijn vader en moeder kort na elkaar sterven, is Sami op zichzelf aangewezen. Hij heeft van zijn moeder een pakje gehad, waar een maansteen in zit. Deze maansteen zal Sami de weg kunnen wijzen naar een schat. Sami droomt er van om mens te worden en hoopt met de schat deze droom in vervulling te kunnen laten gaan. Onderweg is er altijd gevaar.. Maar gelukkig ontmoet Sami onderweg andere dieren die hem elk op hun eigen manier weer verder op weg helpen.
De zoektocht van Sami is de rode draad in het boek. Maar deze zoektocht is ook een metafoor voor hoe Sami zich ontwikkelt en groeit. Van een klein, schuchter poolvosje groeit hij uit tot een poolvos die zijn mannetje weet te staan. Daarnaast zijn vriendschap, goed en kwaad en vertrouwen thema’s die in het verhaal zijn verwerkt.
Sommige delen van de reis van Sami worden uitvoerig besproken, over andere wordt maar met een paar regels gerept. De spanning wordt opgebouwd en komt aan het eind tot een hoogtepunt. Het boek eindigt met een cliffhanger en dat is van de ene kant erg jammer. Je weet namelijk nog niet hoe het verhaal zal aflopen. Maar van de andere kant, er is nog een tweede deel om naar uit te kijken!
De verhalen van Agent en Boef zijn niet meer weg te denken uit (voor)leesland.
Na de geweldige prentenboeken kwamen er al snel boeken om zelf te lezen voor kinderen in groep 3 en groep 4. Nu is hier dan het allereerste boek waarin de letters worden aangeboden voor jonge lezers! Kleuters zullen de letters herkennen en kunnen het boek samen lezen met iemand die het lezen al beheerst. Aan iedere letter van het alfabet is een woord gekoppeld met een passend, kort verhaal. Het boek heeft een prettig formaat om samen in te lezen. De verhaaltjes zijn volledig geïllustreerd, bij ieder stukje tekst een passende illustratie. Een mooi stimulans voor de jonge lezer om het verhaal te volgen en na te vertellen of op eigen wijze voor te lezen. In de titel van het verhaal wordt de 'kleine' letter gebruikt, onderaan de pagina staat de hoofletter. Een mooie manier om beide aan te bieden. Al met al een heerlijk boek voor kleuters en startende lezers in groep 3/4!
De musthave voor iedere Boomhutfan!
Een boek vol met feitjes over alles wat je ooit wilde weten over de Boomhutserie! In het eerste deel van het boek worden alle personages voorgesteld, wie is wie en welke familieleden hebben de diverse personages? Deel 2 gaat over de verdiepingen en alles wat er te beleven valt in de Boomhut. Superleuk om terug te lezen en de boeken er opnieuw bij te pakken! Handig is dan ook dat er een deel is waarin alle avonturen gekoppeld worden aan de delen. Een favoriet hoofdstuk in de boek is toch wel deel vier waarin alle uitvindingen en handigheidjes worden beschreven. Natuurlijk is het hele boek in stijl van Andy en Terry! Een fantastische aanvulling op de serie omdat het uitdaagt om de boeken nogmaals te lezen!
Een geweldig nieuw spel van Vos en Haas!
In de doos vind je twee verschillende memospellen, te onderscheiden aan de kleur op de achterkant. Met de oranje kaarten maak je een kort verhaal, waarbij het gaat om oorzaak/gevolg. Bij de groene kaarten oefen je letters van het alfabet, passend bij een kaartje met een woord dat begint met deze letter.
Over dit spel ben ik als leerkracht erg enthousiast, want wanneer je dit met kinderen speelt valt er zoveel al spelend te ontdekken en te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan de taalvaardigheid, bij het maken van het verhaal oefenen de kinderen het chronologisch vertellen van gebeurtenissen. Doordat er in alles een oorzaak/gevolg-situatie wordt uitgebeeld is dit een mooi spel om dit te oefenen met de kinderen. Stel dat kinderen het verbaal moeilijk vinden, door het leggen van de kaartjes is wel te zien of ze het mogelijk wel kunnen. Bij het groene memoryspel spreekt het voor zich dat het een mooie aanvulling is op het oefenen van de letters en het lezen van woorden, fijn hierbij is dat er aandacht is voor zowel de 'kleine' als de hoofdletter.
De memoryspellen zijn los van elkaar te spelen, maar mocht je het moeilijker willen maken dan maak je er een groot spel van! De jokers zijn optioneel toe te voegen in het spel. Met de jokers ben je meteen de winnaar van het spel!
Al met al een geweldig spel voor zowel thuis als in groep en absoluut een aanrader als cadeautje!
Heb jij wel eens een watervroemding gezien? Of op een langepootbillenzitter gezeten? Een mezelfstokkie of een opwarmkast gebruikt? Ik durf bijna te wedden van wel.
Dit boek is het tweede deel uit de serie Dwars & Co, waarin Stip en zijn vrienden allemaal doldwaze avonturen beleven. Dit keer niet door mensen dwars te zitten. Want mensen blijken toch best wel te pruimen. Het boek begint met een artikel van de rioolkrant, zodat je in een notendop de gebeurtenissen van deel 1 meekrijgt en vlot in het verhaal zit.
In de stad Kronkeldonk is de ene ramp nog niet voorbij of het volgende probleem dient zich aan. Stilzitten en dwarsliggen is er niet meer bij voor Stip en zijn vrienden. Wie zijn de daders en hoe kunnen ze gestopt worden? In dit tweede deel proberen de vrienden de functie van Regelaar te vervullen door alle problemen op te lossen. Maar als je de vraag wilt kunnen beantwoorden of dat nou helemaal lukt... daarvoor zul je toch echt zelf dit boek moeten lezen. Geschikt om zelf te lezen vanaf 8 jaar, maar zeker ook voor volwassenen die door het lezen van dit boek meer begrip zullen krijgen voor de kinderlogica.
Beleef de doldwaze avonturen in dit boek. Het is niet alleen een rampenregen. Auteur Rico Hop en illustrator Bas Schel zorgen ook voor een 'regen' aan humor in woord en beeld.
Sunita heeft het meest leuke baantje ooit, ze helpt als vrijwilliger in de dierenkliniek van dokter Anna. Zelf droomt ze al jaren van het hebben van een eigen kat, maar helaas ziet haar moeder dat allesbehalve zitten. Des te gelukkiger is ze wanneer de kat van dokter Anna, Socrates, haar als één van de weinige mensen accepteert en met regelmaat bij haar komt liggen om te knuffelen. Wanneer Sunita met haar vrienden een wilde kattenkolonie ontdekt wil ze het liefst alle katten adopteren, maar de vraag is of wilde katten daar wel behoefte aan hebben. De angst slaat toe wanneer de vrienden erachter komen dat de buurt het liefst af wil van de katten en de gemeente heeft verzocht om de kolonie te verwijderen. Samen met dokter Anna maken ze een plan en hopen ze zowel de katten te helpen als de buurt veiliger te maken. Maar wanneer Sunita een onverstandig besluit neemt en daarmee in het ziekenhuis belandt brengt ze onbedoeld de missie en haar grote droom in gevaar.
Een leuk boek voor kinderen vanaf een jaar of 7 die gek zijn op katten! Wel een risico voor ouders die liever geen kat in huis willen, want de kinderen krijgen een goede tip hoe ze dit aan kunnen pakken.
Julius’ ouders hebben het heel druk. Eigenlijk te druk, wat ze vergeten vaak gewoon dat Julius er is. De vader van Julius is begrafenisondernemer en de moeder van Julius is pedicure. Julius vindt het niet leuk dat zijn ouders nooit tijd hebben, maar gelukkig gaat hij vaak langs bij z’n opa. Opa schildert graag, vertelt verhalen en samen met Julius speelt hij dat ze astronauten zijn. Als Helena bij Julius in de klas komt, ontstaat er al snel een vriendschap. Julius wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat Helena niet meer verdrietig is. Hij wil hier zijn speciale gave bij inzetten. Julius kan namelijk de tijd stilzetten..
Het boek bestaat uit zes delen, met elk een aantal hoofdstukken. In elk deel staat iets of iemand centraal. De hoofdstukken bevatten telkens een aantal bladzijden. Het verhaal leest vlot en is niet ingewikkeld. De verhaallijn zit duidelijk in elkaar en er zijn geen mysteries of andere onduidelijkheden die de lezer zelf moet oplossen. Dit maakt het boek ook geschikt voor de wat minder fanatieke lezers.
Als je het boek op school voorleest aan je klas, kan je daarna in gesprek gaan met de kinderen over het verhaal en de gave die Julius heeft. Vragen als ‘Is er een moment geweest dat je de tijd stil had willen zetten?’, ‘Stel dat je de tijd stil zet, wat voor gevolgen heeft dat dan?’, ‘Mag je alles doen om ervoor te zorgen dat iemand niet meer verdrietig is?’, ‘Mag je je met de problemen van een vriend bemoeien?’ passen volgens mij goed bij dit boek.
Ik heb het boek Stinkstoute panda met veel plezier gelezen. Het heeft een handzaam formaat met een fijne bladspiegel. De tekst wordt afgewisseld met veel illustraties. Deze illustraties zijn allemaal getekend in zwart-grijs- en roodtinten. Waardoor het een rustige uitstraling geeft. Er zijn ook stripjes in getekend. De illustraties vormen een onderdeel van het verhaal. Hierdoor is het voor beginnende lezers goed te volgen. Er staan soms wel lastige woorden in de tekst zoals ‘lasagnadrilpuddinkjes’. Het is leuk om deze lange samengestelde woorden met de kinderen te bekijken. Ook staan er grappige woordspelingen in het boek zoals ‘we zullen ze een bamboepoepie laten ruiken’. Dit maakt het wel uitdagend voor de sterkere lezers. Het boek is dan ook zeker een aanwinst voor deze jonge lezers.
In het boek volgen we de avonturen van pandabeer Lin. Ze moet samen met haar broer ‘Snoet-als-een-zak-vol-aardappels’ verhuizen naar een dierentuin. Iedereen vindt haar schattig. Maar ze wil helemaal niet schattig zijn. Dus gaat ze op zoek naar manieren om superstout te zijn. Dat is nog niet zo makkelijk. Want bij alle stoute dingen die ze doet wordt ze toch weer schattig gevonden. Een grappig verhaal volgt. Zou het lukken de stinkstoutigste panda ooit te worden?
Een aantal jaar geleden las ik Keverjongen, Keverkonining en Keverhelden. Een trilogie waar ik, tijdens het lezen, het één en ander leerde over insecten. Deze boeken zijn geschreven door M.G. Leonard, dezelfde auteur als van Twitch en de vlucht van de ijsvogel. Waar in eerder genoemde boeken insecten een belangrijke rol spelen, zijn in Twitch vogels belangrijk.
Toch is Twitch de echte hoofdpersoon in het verhaal. Samen met z’n moeder woont hij in een klein huisje in het dorp Poeldal. Het liefst zit hij in het Avesbos, waar hij een geheime hut heeft gebouwd. Vanuit zijn hut observeert Twitch vogels en dat doet hij het liefst in z’n eentje. Vrienden heeft Twitch niet en op school wordt hij zelfs door een aantal jongens gepest. Als de zomervakantie aanbreekt is het niet meer zo rustig in het Avesbos: het krioelt er van de politieagenten. Overvaller Owen heeft zich in het bos verstopt. Zou het Twitch lukken zijn talenten in te zetten om de overvaller te kunnen vinden?
Als een boek start met de zin ‘Sla hem dood!’, dan kan je verwachten dat er genoeg spanning en snelheid in het verhaal zit. Dat is inderdaad ook zo in dit boek. Het verhaal leest lekker vlot en is op momenten echt spannend. Er zijn een aantal plotwendingen, waardoor ik erachter kwam dat de auteur me op het verkeerde been had gezet. De kennis en weetjes over vogels, tijd doorbrengen in de natuur en vogelspotten zijn goed verwerkt in het verhaal. Dit doet de auteur op zo’n manier dat het niet belerend overkomt en dat vind ik zelf erg fijn.
Twitch en de vlucht van de ijsvogel is een erg tof eerste deel in de serie over Twitch. Ik ben erg benieuwd naar de andere delen van deze serie, maar als ze zo goed zijn als dit eerste boek, dan levert M.G. Leonard wederom een topserie af!
Het lijkt wel of Tosca Menten sneller dan het licht schrijft! Dit jaar viert ze haar vijfentwintigjarig jubileum als auteur en in deze vijfentwintig jaar heeft ze meer dan vijftig boeken geschreven! Dan kan je gerust spreken van een productieve pen.
Zelf ben ik al jaren fan van Tosca Menten. Ze kwam eens op schoolbezoek, in de periode dat Dummie de Mummie net was verschenen. Daarna ben ik de serie gaan lezen en sparen en kwam ik steeds vaker een boek van haar tegen.
Wat me vooral aanspreekt in haar boeken zijn de humor en de absurditeiten. Of dat nou om juffrouw Pots gaat, Dummie de Mummie, de familie Kokos (uit de Gouden Kokosnoot), of het verhaal over Knor: er is altijd veel te lachen in de verhalen. En zo is dat ook in haar nieuwste boek De Reuzenpoffer. De verhalen zijn grappig, verrassend, soms vies en met de hoofdpersonen loopt het lang niet altijd goed af. Dit laatste is ook een prettig afwisseling van alle ‘happy end’-verhalen.
In dit boek staan verschillende verhalen en versjes, die bijna allemaal al eerder zijn verschenen in boeken van Tosca Menten. Alleen het titelverhaal is nieuw. Dat gaat over Joris, die samen met zijn oom een reuze poffertje bakt voor de koning. En, hoe kan het ook anders, gaat dat natuurlijk niet zoals gepland. Verder nog verhalen over een spin die liever een vijfsterrenhuis bouwt dan een wielwebhuis zoals z’n broers en zussen, over een opa die wratten koopt, over een weddenschap waarbij een spin wordt opgegeten en over de chocoladetandarts.
Hoewel er dus maar één nieuw verhaal in dit boek staat, is De Reuzenpoffer wel een boek dat je in de boekenkast wil hebben! De verhalen zijn prima om zelf te lezen (vanaf een jaar of 8) of om voor te lezen. De kinderen zullen huiveren, gruwelen, maar vooral veel lachen!
Maak kennis met de meest grappige duivenvrienden ooit! Daaf en Dribbel vertellen in dit boek hoe zij samen de strijd aangaan met een roofdier! In de stijl van de Boomhut schrijven zij hun eigen boek, waarbij Daaf het woord doet en Dribbel (meestal) braaf deze teksten op papier zet. De twee vrienden komen in het park een leuk damesmens tegen met hele lekkere dingen en ... Rotkat. Uit het niets stort deze kat zich op de vrienden, waarbij Dribbel behoorlijk gewond raakt. Het damesmens vindt dat erg zielig en neemt de zorg voor Dribbel op zich, samen met Daaf krijgt hij een plekje in de schuur. Een fijne plek waar ze erg blij mee zijn, totdat ze van een klein vogeltje horen dat de schuur een leuke plek is, maar het binnen in het grote huis nog veel beter is! De vrienden laten zich dit geen twee keer zeggen en beramen een plan om samen het huis binnen te komen. Hun grootste obstakel? Juist. Rotkat.
Een leuk boek voor kinderen vanaf een jaar of 7 om zelf te lezen. Het lettertype heeft een lekker groot formaat en de bladspiegel heeft voor startende lezers een fijne verdeling tussen illustraties en tekst. Er valt genoeg te zien en te lachen. De tekeningen zijn grappig en de duiven zijn lekker eigenwijs. Een leuk boek om in de groep te hebben bij de Kinderboekenweek van 2024!
Zelfs zonder groene vingers kun je met dit boek je kamerplanten levend houden.
Maak je eigen plantenparadijs is een geweldig boek voor iedereen met en zonder groene vingers. Zelf kan ik me indelen bij de groep mensen zonder groene vingers. Met een man die zeer zeker wel groene vingers heeft is dit boek voor mij dus een aanwinst in de boekenkast. De duidelijke inleiding en inhoudsopgave maken dat je op verschillende manieren met dit boek aan de slag kunt. Je kunt het lezen als een informatieboek en zo meer leren over allerlei veel voorkomende kamerplanten. Je kunt ook een plant opzoeken en daar mee aan de slag. Met duidelijk kleurrijk geïllustreerde illustraties lees je over 12 verschillende kamerplanten hoe je ze verzorgt en kunt stekken. Dit kan gewoon niet misgaan. Naast deze informatie staan er nog leuke tips en activiteiten in dit boek. Een boek geschreven voor kinderen maar dus ook voor volwassenen zeker bruikbaar. Met wat hulp kunnen kinderen vanaf een jaar of 7 aan de slag met dit boek.
Zelf heb ik de tekst van ‘zo stek je jouw pannenkoekplant’ in de klas als begrijpend leestekst gebruikt. En ook uitgevoerd. Wat een enthousiasme en betrokkenheid. Maar ook een tekenles, natuurles of een les over duurzaamheid behoren tot de mogelijkheden met dit boek.
Een aanrader dus voor iedereen die zich wil verdiepen in de verzorging van kamerplanten. Een boek dat zowel thuis als op school goed in te zetten is en kinderen weet te prikkelen om zelf aan de slag te gaan. Vanaf nu loop ik anders door een tuincentrum!
Ontdekken dat je een held bent zonder dat je dit zelf in de gaten hebt. Hoe fantastisch is dat?
Een prentenboek over boeken en een bibliotheek. Dat maakt mij als boekenliefhebber direct nieuwsgierig.
Een bibliotheek, dat is toch wel de fijnste plek op aarde. Want dat is namelijk dé plek om te dromen, de mooiste reizen te kunnen maken en de spannendste avonturen te beleven. En dat is precies de reden waarom Koen Konijn en zijn broertje zo graag naar de bibliotheek gaan. Dan ontdekken ze dat er op die hele fijne plek iets heel vreemds aan de hand is…
De bibliotheek moet sluiten! Alleen een toverdraak kan de bibliotheek nog redden. Maar waar vinden ze die? Koen Konijn en zijn vriendjes hebben geen tijd te verliezen! Ze gaan snel op zoek en vragen iedereen die ze in de stad tegenkomen of ze een toverdraak gezien hebben. Maar helaas, niemand weet waar de toverdraak te vinden is. Hoe loopt dit af?
Dat ontdek je in dit prachtige prentenboek van Emily MacKenzie. De auteur weet op een toegankelijke manier een maatschappelijk probleem dicht bij de jonge lezers te brengen. De kleurrijke illustraties spreken tot de verbeelding. Kortom, een boek dat in geen enkele boekenkast of bibliotheek mag ontbreken.
Voorlezen vanaf 3 jaar, zelfstandig te lezen vanaf 7 jaar.
Zelfs in het leven van een stinkhond gebeuren leuke dingen.
Als je niets van de wereld begrijpt en leeft in een vuilnisbak, je vriend Plattekat heet en je aan het begin van de dag niet weet wat de dag je brengen zal….hoe zou dat zijn? Welkom in het leven van Stinkhond. En als je denkt dat het leven van Stinkhond saai is… dan zit je er goed naast! Dit boek bevat maar liefst drie verhalen: Stinkhond gaat naar school, Stinkhond op de boerderij en Stinkhond naar het circus.
Niet alleen de prachtige illustraties van Marc Boutavant zitten vol humor, ook de verhalen staan bol van de woordgrappen en dubbelzinnige opmerkingen. De schrijfstijl van Colas Gutman is heel prettig om te lezen. In het eerste deel van dit boek wil Stinkhond graag leren lezen en schrijven. Stinkhond denkt dat hij niets te bieden heeft, maar rijkdom is niet te vinden in dure spullen. Wel in een groot hart. En daarmee is Stinkhond rijker dan de mooiste honden. In het tweede deel gaat Stinkhond op avontuur naar de boerderij. Hij wil graag weten of kippen tanden hebben en of de koe die lacht smeerkaasdoosjes als oorbellen heeft. Stinkhond gaat op ontdekkingsreis en leert dat er vreemde dingen gebeuren op deze boerderij. Waar ben je gelukkiger: in een luxe circus waar je een nummer bent of in een arm circus waar men je bij naam kent en er liefde is voor elkaar? Stinkhond gaat op onderzoek uit en ontdekt waar het echt om draait in dit derde en laatste verhaal van dit boek. Stinkhond laat in al zijn avonturen een prachtige afspiegeling van onze huidige maatschappij zien. Heel knap gedaan!
Stinkhond, alias het vuilnisbakkenmonster: iedereen kent zijn naam, maar niemand kent zijn kracht. Totdat je dit boek gelezen hebt. Kinderen vanaf 4 jaar zullen van de doldwaze avonturen smullen als ze hieruit voorgelezen worden. Een stinkende aanrader!
Benjamiah is het liefst in de boekwinkel ‘Er Was Eens’, tussen de stapels boeken. Vrienden heeft hij niet en nu zijn ouders even weg zijn om te kijken of hun huwelijk nog te redden valt, brengt hij de tijd door met het helpen van zijn oma in de boekwinkel. Op een dag krijgt Benjamiah een pakketje. Hij weet niet wie de afzender is en waarom hij dit pakketje krijgt. In het pakketje zit een pop. Dat de pop mysterieus is, blijkt diezelfde nacht. Het lijkt alsof de pop kan veranderen in dieren, zoals een aapje en een nachtzwaluw. Als deze dieren Benjamiah de weg wijzen naar een deur in de kelder van de boekwinkel, begint het avontuur pas echt..
Benjamiah komt terecht in Slingerwald, een stad in een wereld die weinig lijkt op de wereld waar Benjamiah vandaan komt. Er wordt betaald met kaarten, kleur is erg kostbaar en de mensen hebben allemaal een eigen pop. In Slingerwald lijken straten op elkaar, het weer verandert constant en voordat je er erg in hebt ben je verdwaald.
Benjamiah ontmoet Elizabella, die op zoek is naar haar vermiste broer. Wat volgt is een spannende zoektocht vol magie, kleurenstropers en verrassende wendingen. Lukt het Benjamiah en Elizabella om niet te verdwalen in Slingerwald? En, wat zijn de Fluistervlammen waar ze naar op zoek zijn?
Erg tof eerste boek uit een nieuwe magische serie. Het verhaal is spannend, goed opgebouwd en zit vol verrassingen. Wat ik zelf prettig vind zijn de stukjes informatie over Slingerwald aan het begin van elk hoofdstuk. Zo kom je meer te weten over de wereld waar het verhaal zich afspeelt, zonder dat dat overdreven in het verhaal zelf verwerkt is. Zo blijft het verhaal echt het verhaal en kan je dat vlot lezen.
In oorlog. Dat wil je niet zijn, daar komt alleen maar ellende van. Is dit boek dan ook één en al ellende? Nee, gelukkig niet!
De ondertitel van dit boek is ‘De geschiedenis van het oorlog voeren’ en dat is precies waar dit boek over gaat. In korte verhalen schets Arend van Dam belangrijke oorlogen uit de geschiedenis, in chronologische volgorde. Dat begint bij een oorlog in Akkadië, zo’n 4000 jaar geleden, en gaat via oorlogen in het oude Mesopatamië en Egypte, naar het Middeleeuwse Frankrijk. Daarna zijn er verhalen over oorlogen in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. En tot slot komen de oorlogen in de twintigste eeuw aan bod: de Eerste en Tweede Wereldoorlog en ook de Koude Oorlog.
Stuk voor stuk indrukwekkende verhalen over oorlogen waarvan de uitkomst soms beslist wordt door een toevalligheid, een slimmigheidje van een generaal of door een uitvinding op het juiste moment. Soms levert zo’n oorlog een winnaar op, maar veel vaker zijn er alleen maar verliezers. Dit boek laat ook die kant van de oorlog zien.
Wat ik fijn vind aan dit boek zijn de losse verhalen. Die zijn goed te gebruiken om voor te lezen in de klas, of om te gebruiken in een les begrijpend lezen. Samen vormen ze een mooi geheel en een goede kijk op de oorlogen uit de geschiedenis. Daarnaast zijn de mooie illustraties zeker een toevoeging aan de verhalen!
Na altijd in een flat te hebben gewoond, is het de ouders van Josh en Aaron dan eindelijk gelukt om een huis te kopen. Een huis dat onverkoopbaar is voor de makelaar. De vorige eigenaar leefde een kluizenaarsbestaan en eigenlijk weet niemand wie hij was en wat er precies is gebeurd. Feit is dat het huis een curiositeit is. Aan de buitenkant kan het zeker een likje verf gebruiken, maar het grootste wonder begint wanneer je de drempel overstapt. In het huis lopen alle vloeren scheef en de wanden staan volgeschreven met teksten, formules en moeilijke woorden. Josh vindt het verschrikkelijk, maar zijn vader ziet het als een buitenkans. Hij werkt in het museum en samen met de jongens gaat hij op ontdekking uit. Het huis blijkt veel geheimen te hebben, klaar om onderzocht te worden. Wanneer zijn vader echter per ongeluk een moord begaat, mensen in de buurt overlijden en Josh en Aaron van het ene avontuur in het andere vallen wordt het noodzakelijk om de geheimen van het huis te ontrafelen.
Een volkomen onvoorspelbaar verhaal, waarbij je als lezer telkens wordt verrast. Het doet denken aan een verhaal van Roald Dahl. In eerste instantie rol je, net als Josh en Aaron, van de ene gekke gebeurtenis in de andere. Na een tijdje wordt echter het onderliggende verhaal duidelijk en blijkt dit boek opnieuw een verrassing. Een verborgen verhaal over vriendschap, liefde en verdriet. Maar ook over nieuwe ontdekkingen, kansen en hoop.
In ieder kind schuilt een held. En op een dag zul jij de held in jezelf ontdekken.
‘Als je het allerergste van de wereld al hebt meegemaakt is er niet veel meer om bang voor te zijn.’ Vanuit die gedachte beleef je de avonturen van de elfjarige Bibi in de nieuwe serie van Kevin de Vampier.
Bibi woont al tien jaar bij haar twee verzuurde tantes, die haar heel streng opvoeden in het stadje BENEDEN-ELLENDE. Bibi beleeft weinig avonturen. Daar heeft ze ook geen tijd voor, want ze moet heel veel taken voor haar tantes uitvoeren. Bovendien woont er een hele strenge burgemeester in de stad die besloten heeft dat er geen plezier gemaakt mag worden vanwege een monster die al 73 jaar achter de heuvels slaapt. De laatste keer dat het monster wakker werd, is de halve stad vernield. Dat mag niet nog een keer gebeuren. En dus verloopt elke dag voor Bibi saai en eentonig. Totdat…. Kevin de Vampier met zijn familie door een ongelukkige samenloop van omstandigheden in het stadje terecht komt en hij Bibi ontmoet. Vanaf dat moment is niets meer saai in het leven van Bibi. Helemaal niet wanneer het monster na lange tijd brullend wakker wordt en de berg begint te trillen…. De grote mensen in het stadje zijn bang. Zullen Kevin en Bibi in staat zijn om BENEDEN-ELLENDE te redden?
Kevin de Vampier is het eerste deel van een serie over het leven van een vampier. Het verhaal wordt wisselend geschreven vanuit het perspectief van Kevin en Bibi. Wanneer de twee elkaar ontmoeten, ontstaat er een warme vriendschap tussen hen en beleven ze de meest doldwaze avonturen. Alhoewel de levens van Kevin en Bibi ogenschijnlijk heel verschillend zijn, blijken ze toch meer overeenkomsten te hebben dan ze eerst dachten. Het verhaal leest vlot weg en is grappig en spannend tegelijk. De zwart-witte illustraties passen goed bij het verhaal. Zelfstandig te lezen vanaf ongeveer 7 jaar.
Bijen: ik houd er niet zo van.. Ze zoemen om me heen als ik rustig een ijsje eet in de tuin. Ik ben bang dat ze me steken en tijdens een fietstochtje is er wel eens een bij m’n shirt in gevlogen. Als ze op afstand blijven vind ik het prima, maar te dichtbij: dan ben ik geen bijenfan!
Waar ik dan wel fan van ben? Van dit boek! Het is erg kleurrijk, zit bomvol informatie, er zijn toffe illustraties en het is mooi vormgegeven. En ja, het gaat over bijen! Het is echt superinteressant!
Zo lees je in dit boek over de verschillende soorten bijen. Dat zijn er veel, zoals de graafbijen en de zandbijen, de behangersbijen en de wolbijen, de metselbijen en de zijdebijen. En wist je dat de koekoeksbijen hetzelfde doen als een koekoeksvogel? Juist: ze leggen hun eitjes in het nest van een andere bij. Zo hoeven ze zelf hun larven niet groot te brengen.
Verder leer je over de lichaamstaal van bijen, hoe hun lichaam is opgebouwd, over hun zintuigen en over hun geniale ogen. Bijen hebben facetogen, die bestaan uit een heleboel kleine lenzen. Super handig! Wat ook handig is, is het ‘zesde zintuig’ dat honingbijen hebben. Hiermee voelen ze aan dat er onweersbuien aankomen en kunnen ze snel veilig naar hun nest terugkeren.
Misschien ben ik, na het lezen van dit boek, toch wel een beetje een bijenfan geworden!
Jongere kinderen zullen het boek gebruiken om zich te vergapen aan de illustraties. Oudere kinderen worden er uit voorgelezen of kunnen zelf de tekst lezen. In de klas is het boek ook goed te gebruiken, zeker als je een thema als ‘insecten’ behandeld!
Met Onze wereld in beeld heb je een dikke en uitgebreide encyclopedie in handen! Informatie is geordend in diverse thema's. Denk hierbij aan: de ruimte, aarde, natuur, wetenschap, technologie, geschiedenis, cultuur & maatschappij en entertainment. Deze verdeling is prettig, enerzijds omdat het vanuit het grote geheel zich steeds verder toespitst op het leven van alledag. Anderzijds omdat kinderen zo via de diverse thema's kunnen zoeken naar de informatie die zij nodig hebben of verder willen onderzoeken.
De pagina's zijn glad en de illustraties zijn erg mooi en volledig in kleur. Er is verschil in de opmaak van de tekst, denk daarbij bijvoorbeeld aan de grootte van de lettertekens. Ook zijn belangrijke woorden vetgedrukt. Inhoudelijk zijn de teksten goed te begrijpen voor kinderen vanaf een jaar of 10 en is de verhouding tussen tekst en illustratie ook prettig. Er valt veel te zien, waarbij de teksten met uitleg kort en bondig zijn. Fijne toevoegingen zijn de verklarende woordenlijst achterin het boek en het register waarin kinderen kunnen zoeken. Mooi om ook dit te oefenen met de kinderen, aangezien heel veel kinderen gewend zijn om te zoeken via zoekmachines op het internet.
Al met al een heel goed boek om als naslagwerk in de schoolbibliotheek te hebben, maar ook echt fijn om thuis te gebruiken. Heerlijk voor kinderen die houden van kennis en feiten en graag meer ontdekken.
Ben je op zoek naar een vleugje magie in je leven? Een toverspreuk om de tijd af te remmen of om iets goed te maken wat een beetje verkeerd is gegaan? Heb je een steuntje in de rug nodig bij al je huiswerk of gun je jezelf wel wat meer lef toe? Dan is dit het perfecte boek voor jou! Natuurlijk moet je wel eerst beloven om geen misbruik te maken van de spreuken en alle nieuwe kennis. Het boek geeft je verschillende tips en informatie, bovendien kun je alles leren over geheimtaal en word je een meester in verborgen boodschappen. Al met al een heerlijk magisch boekwerk voor kinderen vanaf een jaar of 9 die wel open staan voor een toverspreuk of 2 per dag. Het boek zelf oogt magisch, met een mooie stevige kaft en illustraties. De bladzijden zijn volledig in de kleur, alsof het op oud perkament staat gedrukt. Erg leuk voor jonge magische ontdekkers!
Tof boek dat veel weetjes over het klimaat en het milieu op een heel duidelijke manier uitlegt. Prima aanvulling voor je eigen boekenkast of de bibliotheek op school!
Je voetafdruk is toch gewoon de afdruk van je voet? Hoe kan het dan dat deze groter is dan je schoenmaat? Deze vragen kwamen gelijk bij me op toen ik de omslag van dit boek zag. Eerlijk gezegd vind ik dat altijd fijn, een omslag die je gelijk prikkelt en nieuwsgierig maakt om het boek te gaan lezen.
Het toffe aan dit boek vind ik dat het bestaat uit korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk beslaat twee pagina’s en behandelt een weetje. Denk aan weetjes als “Waarom bomen de airco’s van de aarde zijn”, “Waarom fijnstof beter ‘niet-zo-fijnstof’ kan heten” en “Waarom poep goud waard is”. Deze weetjes worden duidelijk en luchtig uitgelegd, zodat de moeilijke onderwerpen goed te begrijpen zijn. De illustraties dragen daar ook aan bij.
Het boek is zelf te lezen vanaf ongeveer 8 jaar. Toch denk ik dat er woorden en begrippen in staan die voor deze leeftijd nog (best) lastig kunnen zijn. Voorlezen kan natuurlijk wel, dan kan je als voorlezer zelf nog wat extra uitleg geven als dat nodig is.
De teksten zijn ook goed te gebruiken op school. Zeker omdat klimaatverandering de laatste jaren volop in het nieuws is, is dit boek echt een prima aanvulling voor de schoolbibliotheek! In de klas (vanaf groep 5 of 6) kan je de teksten gebruiken bij een vak als aardrijkskunde of natuur.
Samen een feestje vieren is het leukste wat er bestaat en een hele goede reden voor een feest is een verjaardag! Vos en Haas weten wel wanneer zij jarig zijn en vieren het wanneer het er de tijd voor is. Uil pakt het heel anders aan, hij viert zijn verjaardag wanneer hij er zin in heeft. En laat dat nou net vandaag zijn! Haas besluit om het mee te vieren en het wordt een groot feest! Iedereen komt op bezoek en neemt een cadeautje mee. Aan het eind van de dag blijkt er alleen een cadeau kwijt, de zilveren taartschep... Zo begint een grote zoektocht, de dieren nemen aan dat Neef het heeft gedaan. Hij moet wel een dief zijn, want zijn broer is het ook. Ze komen echter bedrogen uit, dat betekent dat één van de andere gasten de taartschep heeft gestolen.
Een prachtig boek om voor te lezen of om zelf te lezen. Het boek heeft een fijn, groot formaat. Heerlijk voor kinderen om in te duiken en mee te zoeken naar de taartschep. Er valt zoveel te zien en te ontdekken! Het boek biedt ook veel mogelijkheden om door te praten met kinderen over verjaardagen, cadeautjes geven en ontvangen, maar ook over het hebben van aannames. Hoe denken kinderen over het gedrag van dieren ten opzichte van Neef? En hoe kan het dat er geen dief is, maar stiekem toch ook wel?
Absoluut een aanrader voor kinderen in de groepen 1-4!
Dieren als hoofdpersonen in een boek? Daar zijn best wat voorbeelden van. Maar toch is dit boek anders!
In dit boek draait het, net als in het eerste deel, om de egel Jefferson. In het eerste boek beleefde hij samen met zijn vriend Gijsbert (een varken) een spannend avontuur in het buurland, waar mensen wonen. In Een verdwijning met een staartje studeert Jefferson en is Gijsbert net een eigen bedrijf begonnen als verwarmingsmonteur. Als ze er achter komen dat hun kennis Simone verdwenen is, gaan ze op onderzoek uit. Jefferson en Gijsbert proberen te achterhalen waar Simone zich bevindt. Als ze dat te weten komen, storten Jefferson en Gijsbert zich in een nieuw avontuur. Want hoe red je iemand die misschien niet gered wilt worden?
Er komen wel wat personages uit het eerste boek terug in Een verdwijning met een staartje, maar dit tweede boek over Jefferson is prima te lezen zonder dat je deel één hebt gelezen.
Eén van de leuke dingen aan dit boek vind ik dat de dieren zich net als mensen gedragen. Dit levert regelmatig grappige situaties op. Toch heeft het verhaal ook een serieuze kant, met thema’s als eenzaamheid en vriendschap. Daarnaast zit er spanning in het verhaal, worden de verschillende personages goed neergezet en zijn er een aantal (verrassende) plotwendingen. Kortom, een spannende dierendetective!
"Ze had geleerd dat een grote sprong in het onbekende soms spannend kan zijn. Maar iets nieuws ontdekken ... Dat is pas fijn!"
In Kaya's grote sprong leert je peuter de vrolijke kangoeroe Kaya kennen. Ze woont in de woestijn, samen met haar ouders en grote broer. Kaya is een levenslustig meisje en wil graag de wereld ontdekken. Op een dag maakt ze zo'n grote sprong dat ze ver weg bij haar familie in het bos belandt. In eerste instantie vindt ze dit erg spannend en voelt ze zich ook wel wat bang en alleen, maar dan borrelt haar gevoel voor avontuur en nieuwe ontdekkingen op en durft ze het aan om de wereld alleen tegemoet te gaan.
Een stevig kartonboekje dat je kind zowel samen met jou als alleen kan doorbladeren. De illustraties zijn lief en vrolijk en nodigen uit om zelf te gaan handelen. Zo ziet Kaya stenen liggen waar ze mee gaat stapelen, iets wat een mooie spelaanleiding kan zijn om ook op zoek te gaan naar stenen of om een bouwwerk te maken van blokken. Ook kleine spelletjes als verstoppertje of 'Kiekeboe' zullen herkenbaar zijn voor je peuter en zo aansluiten op de belevingswereld.
Voor jou als ouder is het een leuk boekje wanneer je het boek Oei, ik groei! kent en leest gedurende de ontwikkeling van je kind. Het verhaal van Kaya is geinspireerd op dit boek en de sprongen die hierin worden beschreven.
Een boek om in te duiken en voorlopig ook niet meer los te laten!
Na de Britannica Listopedia voor de wat oudere kinderen die alles willen weten en ontdekken is dan hier een echte encyclopedie voor het jonge kind! Met dezelfde dikke uitstraling is het een aantrekkelijk boek voor de jonge wereldontdekker. Het boek is groot, stevig en kleurrijk. Een boek om in te duiken en voorlopig ook niet meer los te laten! De onderwerpen staan dicht bij de belevingswereld van het kind en nemen de lezer tegelijkertijd mee de wereld in. Het boek laat de kinderen ontdekken hoe de aarde eruitziet en hoe wij als mens hier leven. De onderwerpen lopen vloeiend in elkaar over en laten zo zien dat alles op aarde met elkaar verbonden is. De illustraties verduidelijken de korte en bondige teksten. Het is een boek dat leuk is voor jonge ontdekkers en goed inzetbaar in de kleutergroepen. Doordat veel woorden duidelijk worden gemaakt door de plaatjes, is het boek ook goed te gebruiken ter ondersteuning van woordenschat- en/of taalontwikkeling. Tevens goed in te zetten bij diverse thema's, al met al een echte aanrader!
Winnie de Poeh. Wie kent hem niet? De gele, zacht(aardig)e beer die het liefst de hele dag met zijn vriendjes speelt en honing eet. Of op avontuur gaat met Christoffer Robin. En als Christoffer Robin er niet is, dan zijn daar altijd nog Iejoor, Kanga, Roe, Uil of Konijn met wie hij op pad kan.
In het boek gaat Poeh op pad met Christoffer Robin. Ze hebben het gevoel dat ze niet met z’n tweeën zijn, maar dat er nog anderen bij zijn. Maar wie? Winnie de Poeh en Christoffer Robin gaan dit proberen uit te zoeken.. Deze zoektocht duurt het hele boek, als lezer kom je er pas op het laatst achter waar Poeh en Christoffer Robin naar op zoek zijn. Hier kan je over praten met degene aan wie je voorleest: laat maar vertellen wat hij of zij verwacht dat Poeh en Christoffer Robin zoeken.
Een aantal korte zinnen komt regelmatig terug in het boek. Dit zal voor jonge lezers zorgen voor herkenning, zeker als het boek wordt voorgelezen. De tekst is geschreven op rijm. Hierdoor kan je als voorlezer ook spelen met de tekst en het verhaal: je kan vragen of degene die luistert de zin kan afmaken. Misschien zijn er nog wel meer woorden die rijmen?
De illustraties ondersteunen het verhaal, er is genoeg op te zien en zijn zo dus een goede aanvulling op het verhaal.
Omdat het boek in de ik-vorm is geschreven, kunnen kinderen zich goed verplaatsen in Christoffer Robin. Zo zijn zij dus de beste vriend van Winnie de Poeh. En zeg nou eerlijk, dat wil toch iedereen wel?
Wauw! Dit boek is echt prachtig vormgegeven en prikkelt mijn nieuwsgierige leerlingen. De teksten hebben een hoge informatie dichtheid. Daardoor is dit boek geschikt voor mijn sterke lezers om zelfstandig mee aan de slag te gaan. Het mooie aan dit boek is dat de informatie per twee bladzijden is geordend, steeds met duidelijk tussenkopjes. Je hoeft het boek dus niet in een vaste volgorde te lezen om de informatie te begrijpen. Dit boek zit boordevol met weetjes en het behandelt echt alle aspecten die je maar met ‘hersenen’ kunt associëren. Van mens tot dier, robot tot hypnose; echt alles wordt uitgelegd. Hier en daar moest ik op zoek naar aanvullende informatie om mijn groep goed te kunnen bedienen. Veel dingen moest ik zelf ook nog even uitzoeken ;-)
Dit boek is geschikt zeker voor Close reading lessen! Door de vormgeving, hoge informatiedichtheid worden het leuke lessen om met een bovenbouwgroep uit te pluizen.
Dit boek kan aansluiten bij meerdere thema’s; een thema over het menselijk lichaam, het dierenrijk of wetenschap zijn enkele voorbeelden.
Ik leg het boek onder mijn documentcamera en dan gaan we in de groep lekker aan de slag met het rangschikken van de informatie. De experimenten vonden mijn leerlingen leuk om te doen; de optische illusies blijven favoriet.
Dit boek is zeker een aanrader! Een must-have voor in elke bovenbouwgroep.
Het is een spannend boek, vooral op het moment als het experiment uit de hand loopt en als Laurie, een van de hoofdrolspelers, alleen aanwezig is in het lege schoolgebouw na een vergadering van de Nieuwsbrigade. De slogan die gebruikt wordt door de leden van de Golf “orde maakt macht, eenheid maakt macht’, maakte mij wel wat bang en bezorgd. Ik vind dit boek geschikt voor leerlingen uit groep 8 en VO. Het boek zou gebruikt kunnen worden, tijdens een les over WO 2 en dan als voorbeeld kunnen dienen van hoe de Nazi’s te werk gingen. Hoe mensen/jongeren makkelijk te beïnvloeden zijn door een leider (met een foute visie).
De school van de magische dieren: Top of flop! (deel 5 van de serie)
Ik had al veel gelezen over de boekenserie van de school van de magische dieren, maar zelf had ik nog niet een boek van de serie gelezen. Toen bij mij deel 5 op de mat viel, was ik dus erg nieuwsgierig!
Het boek begint met een inleiding waar een aantal belangrijke personages worden voorgesteld. Ook wordt er verteld welke kinderen in de vorige delen al een eigen magisch dier hebben gekregen en wie deze dieren zijn. Hierdoor maakt het niet uit of je de vorige delen al hebt gelezen of niet.
De schrijver heeft een spannende schrijfwijze en door de opbouw van het boek, blijf je nieuwsgierig en geboeid tot het eind. Je wilt graag weten wie het nieuwe magische dier krijgt en welk dier hij of zij precies krijgt. De hoofdpersonen in het boek zijn realistisch beschreven. In het begin van het boek worden de personen op een globale manier beschreven en kijken ze vooral naar het gedrag dat ze in de klas laten zien. Maar gaandeweg het boek kom je erachter wat deze persoon precies denkt en waarom hij of zij zich zo gedraagt.
De voorkant van het boek ziet er prachtig uit en pas na het lezen van het boek, valt mij op dat alle kleine tekeningen passen bij gebeurtenissen in het boek. Ook staan op de voorkant de nieuwe dieren die in dit boek een hoofdrol hebben.
Het boek is geschikt voor de middenbouw, zowel om zelf te lezen als om voor te lezen. Het boek leest prettig door het grote lettertype en de eenvoudig opgebouwde zinnen.
Humor, spanning en fantasie gaan hand in hand in dit boek, dus absoluut een aanrader om dit boek (voor) te lezen!
Wauw! Wat een prachtig vormgegeven boek, mooie voorkant! Proloog begint al gelijk geheimzinnig en spannend, dit belooft een spannend avontuur te worden! En zoals elk sprookje, begint het eerste hoofdstuk met “Er was eens...”
Tijdens het lezen van dit spannende avontuur, kon ik het boek moeilijk weg leggen, want je wilt weten hoe het afloopt. Het boek telt 424 pagina’s maar daar lees je best snel doorheen. De plattegrondjes in het boek deden mij erg denken aan de serie boeken “De Prinsessen van Fantasia”, door Thea Stilton. Verder deed de zoektocht naar de voorwerpen mij ook erg denken aan de muziekfilm “Into the Woods”.
Ik vond sommige zinnen niet altijd goed vertaald, waardoor de zinsbouw verwarrend was en niet correct Nederlands. Ook vind ik de vertelborm beter geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Dit boek is prima voor te lezen aan leerlingen vanaf groep 4 á 5.
Elke stad of streek heeft zo wel zijn eigen legendes die doorverteld worden. Vaak spannende verhalen over mysterieuze wezens of gebeurtenissen. Zo is het ook in het stadje Owee aan Zee. Daar wordt jaarlijks Gruwelavond gevierd, met als één van de hoogtepunten de uitvoering van een schimmenspel. In dit schimmenspel draait het om de legende van de Schaduwgruw, een schaduw van een man met hoorns op zijn hoofd en een brede Jan Klaassen-grijns, die andere schaduwen vangt en zo de macht over die personen krijgt.
De komst van de bekende illusionist Caliastra zet het leven van Herbie Citroen (gevonden-voorwerper in het Grand Hotel Nautilus) op z’n kop. Violet Purperwier (vriendin van Herbie) denkt er het hare van en vertrouwt Caliastra niet. Herbie en Violet belanden in een spannend avontuur en komen steeds meer te weten over verschillende inwoners van Owee aan Zee, over Caliastra en over de legende van de Schaduwgruw. Of is het, zoals de auteur schrijft, dat “in het hart van elke legende een sprankje waarheid schuilt” en is de Schaduwgruw levensecht?
‘Het geheim van de Schaduwgruw’ is prima te lezen door kinderen in de bovenbouw. Het verhaal is goed opgebouwd en spannend. Daarnaast zijn de personages boeiend beschreven, maakt de auteur gebruik van de nodige fantasie en bedacht hij mooie nieuwe woorden als fantasiemagorieën, domkopperds en Aangespoeldewarenhuis.
Dit boek is het derde deel in de reeks over Herbie Citroen, er komen wel personages en gebeurtenissen terug uit de eerste twee delen. Zelf vind ik het altijd prettig om een boekenreeks vanaf het begin te lezen, maar het boek is naar mijn mening goed te lezen zonder de voorkennis uit vorige delen.
Je weet dat je een goed boek aan het voorlezen bent tijdens de pauzes als de leerlingen ademloos zitten te luisteren. Dat als je op een spannend stuk wil stoppen met lezen, omdat de pauze voorbij is, de leerlingen meteen vragen of je alsjeblieft nog even 5 minuutjes verder wil lezen.
Dit is dat boek!
Mijn (stoere) groep 7/8 smult van de mooi omschreven zinnen, je waant je in het stadje Owee aan zee door de beeldende taal die er wordt gebruikt. Veel leerlingen omschrijven het voorgelezen stuk alsof ze een film aan het kijken zijn, ze zijn er voor hun gevoel soms echt bij en kunnen Herbie en Violet aanmoedigen als ze op het punt staan iets spannends mee te maken. Er wordt in dit boek zeer rijke taal gebruikt, het is niet simpel geschreven maar voor ieder kind te volgen. En heel erg leuk om voor te lezen! Ik zet het boek altijd open zodat de leerlingen de prachtige kleine tekeningen waarmee een hoofdstuk begint kunnen bekijken, de meeste lopen er even langs als ze hun tas gaan wegbrengen. Iedereen is benieuwd naar de Malamander!
In Het geheim van de Malamander krijg je steeds een stukje meer informatie, je denkt te kunnen voorspellen waar het verhaal heen gaat, maar kijk je ook steeds weer met een frisse blik naar personages en situaties. Het boek is in de groep mateloos populair, zelfs al heb ik het voorgelezen, willen leerlingen dolgraag het boek nog een keer zelf lezen. We kijken uit naar het tweede en derde deel!
Kastelen is een prachtig informatief boek. Het boek bevat hele mooie tekeningen, kleurrijke foto’s en oneindig veel informatie. De gestructureerde opbouw van het boek leest prettig. De algemene informatie over kastelen, zoals de bouw, de kasteelbaantjes, het eten en het leven op een kasteel, worden afgewisseld met informatie over een bepaald kasteel. Er wordt verteld wat er bijzonder is aan het kasteel, hoe het kasteel er vroeger uit heeft gezien en een kleurenfoto met hoe het kasteel, of de resten ervan, er nu uitzien. Op deze manier worden er bijzondere kastelen over de hele wereld beschreven. Er wordt gebruik gemaakt van eenvoudige taal en moeilijke woorden worden in de tekst dikgedrukt, zodat je die achterin het boek bij de woordenlijst kunt opzoeken.
Het boek is zelf te lezen vanaf ongeveer 8 jaar en een echte aanrader voor kinderen die van kastelen en/of geschiedenis houden. Dit boek zou eigenlijk in de boekenkast van elke bovenbouwklas moeten staan. Het boek is geschikt om te gebruiken tijdens een project over kastelen en de Middeleeuwen.
Kortom een echte aanrader!
Een zeer bijzonder boek en dat begint al bij de omslag. De omslag voelt bijzonder aan en op de voorkant schittert een prachtige kleurrijke illustratie van Marijke Klompmaker. Ook het verhaal van Amalia van Solms wordt op een bijzondere manier verteld, namelijk in 40 scènes in dialoogvorm.
In elke scène word je weer een stukje verder het leven van Amalia meegenomen. Het boek leest vlot, omdat het in dialoogvorm is geschreven. De namen staan in kleur boven de tekst, waardoor het duidelijk is wie wat zegt. Op een leuke manier maak je kennis met het leven in die tijd. Soms is het lastig om te weten wie wie is en welke relatie zij met elkaar hebben, omdat in die tijd iedereen werd vernoemd. Maar dan kun je even terug bladeren naar het begin en de naam opzoeken in de stamboom voor in het boek.
De illustraties van Marijke Klompmaker maken het boek compleet. De verschillende illustraties passen goed bij de tekst en zorgen voor verbeelding van de tekst.
Het boek is geschikt om zelf te lezen vanaf 9/10 jaar. Door de dialogen is het zelfs leuk om samen te lezen. Kinderen met interesse in geschiedenis verhalen moeten dit boek zeker lezen. Het boek sluit aan bij verschillende (geschiedenis)thema’s in het tijdvak van Regenten en Vorsten.
Winnie de Poeh - Er was eens een beer start in het woud. Christoffer Robin zit met zijn vriendjes bij elkaar. Teigetje vraagt zich af hoe Christoffer Robin in het woud terecht is gekomen. Vanaf het tweede hoofdstuk vertelt Christoffer Robin over de komst van zijn vriendjes. De verhaaltjes starten bij het allereerste begin, waar Poeh in Londen in een warenhuis zat te wachten op zijn nieuwe eigenaar.
Schrijfstijl en vormgeving
Het boek is prachtig beeldend geschreven door de ogen van een kleuter. De mooie kleurtekeningen zetten het verhaal kracht bij en geven extra sfeer. De donkerblauwe cover met daarom gouden tekst en illustraties trekken de aandacht en nemen je mee naar de wonderlijke droomwereld van Winnie de Poeh.
Thema’s in het boek
Het verhaal begint bij Winnie de Poeh die vanuit een warenhuis terecht komt bij Christoffer Robin thuis in Londen. Van daaruit komen er steeds meer personages bij en maak je kennis met de verschillende karakters. Samen beleven ze avonturen. Zo bouwen ze hutten, spelen verstoppertje, gaan naar het museum en gaan op zoek naar de Loeiertsjoezel. In de verhalen zit veel humor en vertedering.
Leeftijd
De liedjes van Poeh en de verwonderende uitspraken over ontdekkingen van de wereld om zich heen maken dit een boek waar kinderen vanaf 3 jaar heerlijk van zullen genieten en wegdromen.
Lesideeën bij dit boek
In de kleutergroepen kan je de verhalen laten naspelen door de kinderen met verkleedkleding of met handpoppen. Daarnaast kan je net als Poeh liedjes bedenken met de kinderen over het geleerde van de dag in de klas. Ook is het leuk wanneer de kinderen Poeh kunnen helpen met het leren van de dagen van de week of om Iejoor op te vrolijken wanneer hij somber is.
In dit eerste deel van de serie over de Waanzinnige Boomhut maak je kennis met Andy en Terry. Ze wonen in een boom, maar niet zomaar een boom: een waanzinnige boomhut met wel dertien verdiepingen! Als lezer word je meegenomen door hun prachtige hut. Er is een bowlingbaan en ook een aquarium met mensen etende haaien. Er is zelfs een marshmallowmachine!
Het verhaal spreekt erg tot de verbeelding. Welk kind heeft er nou nog nooit gedroomd van een snoepjesmachine of een machine die je spruitjes laat verdwijnen? Het verhaal wordt rijkelijk ondersteund met illustraties. Op elke pagina staat wel een zwart-wit tekening. De ene keer gaat het om een strip, de andere keer om een soort doodle. Soms nemen de illustraties zelfs de overhand en is er geen tekst.
Als lezer kan je lachen om zowel het verhaal als om de illustraties. Wanneer Terry bijvoorbeeld een pot zeeapen thuisbezorgd krijgt en het laboratorium ineens vol met apen zit, wordt dit -op zich al grappige- verhaal ondersteund door een hilarische prent. Doordat het verhaal zo goed aansluit op de kinderfantasie, worden kinderen echt gegrepen door het verhaal en kunnen ze uren blijven lezen. Het is dus maar goed dat er nog veel meer delen volgen op dit eerste deel!
In de klas kan je ontzettend leuke creatieve opdrachten doen naar aanleiding van dit boek. Met verschillende materialen kan je zelf een waanzinnige boomhut knutselen. Ieder kan dit voor zich doen, maar ook als groepsproject waarbij iedere leerling een kamer maakt, is dat een groot succes. Ook kan je samen lekker fantaseren over je eigen Waanzinnige Boomhut. Wat moet hier nou in komen en wat absoluut niet? Waarom wil de één wel een aquarium met mensen etende haaien en vindt de ander dat vreselijk? Kortom: dit boek biedt genoeg knutsel- en gespreksstof!
De titel van Het Tweede Waanzinnige Moppenboek zegt het al: dit boek zit vol met moppen! Oude, bekendere moppen, maar ook nieuwe, onbekende moppen én raadsels zijn allemaal in dit boek te vinden. De moppen zijn gesorteerd op thema en elk thema wordt kort ingeleid door een personage. Zo worden de hondenmoppen verteld door Blaffy de hond en neemt Kapitein Houthoofd de piratengrappen voor zijn rekening.
De kaft van het boek is knaloranje en staat vol met vrolijk gekleurde tekeningetjes van onder andere honden, kikkers en Andy en Terry (bekend van de Waanzinnige Boomhut-serie). Hoewel de kaft een bont gekleurd, aantrekkelijk spektakel vormt voor kinderen, is de binnenkant volledig in zwart-wit uitgegeven. Dit maakt de binnenkant echter niet minder spectaculair: op elke bladzijde staan wel een aantal grappige illustraties. Sommige illustraties zijn paginagroot, andere illustraties juist piepklein, maar op elke pagina is wel iets te zien.
Op iedere pagina van dit boek staat wel een mop, op sommige pagina’s zelfs meerdere. De ene mop is een raadsel van maar een paar woorden, terwijl andere moppen soms wel een hele pagina beslaan. De afwisseling in het boek, zowel tussen moppen en raadsels als tussen verschillende thema’s, maakt dat het boek voor elk wat wils heeft. Iedereen kan wel een keertje lachen met het Waanzinnige Moppenboek.
Kinderen vanaf groep 4 kunnen dit boek zelf lezen. Omdat het boek geen verhaallijn heeft, is het niet een echt voorleesboek. Toch zou je er af en toe een mopje uit voor kunnen lezen, bijvoorbeeld tijdens de dagopening in de klas. Je leerlingen beginnen de dag dan gegarandeerd met een lach!
Bovenop een besneeuwd dak steekt een torso uit de schoorsteen, compleet met mijter en staf. Naast hem staat een dappere ridster, die hem met blosjes op haar wangen aan zijn oksels omhoog probeert te trekken. Dit is wat je ziet op de prachtig geïllustreerde kaft van Sint zit vast! – Een avontuur van de Dappere Ridster. De kaft spreekt aan – net als de rest van de illustraties in het boek- en maakt direct duidelijk waar het verhaal over gaat.
Sint zit vast! is een kort avonturenverhaal over de Dappere Ridster. Zij moet Sinterklaas helpen, die vast zit in de schoorsteen. Er is echter één probleem: de Sint zit muurvast! Zal het de Dappere Ridster lukken om Sinterklaas op tijd los te krijgen?
Doordat het verhaal over een probleem gaat dat snel opgelost moet worden, is het erg spannend. Daarnaast is het grappig, door de verschillende (woord)grapjes in het boek. Zo zegt de Sint: ‘Ik moet een hoop’, waardoor de Dappere Ridster denkt dat hij het erg druk heeft. Sint bedoelt echter iets heel anders!
In de klas kan je dit verhaal perfect voorlezen in de Sinterklaastijd. Je kunt het al voorlezen vanaf groep 3, maar voor deze leeftijd hebben enkele woorden nog wel wat uitleg nodig. Zo ‘staken’ de Pieten omdat ze elkaar ‘opgezweept’ hebben en ‘tuft’ de Dappere Ridster op de grond. Daarnaast kan je aan de hand van dit verhaal verschillende emoties goed bespreekbaar maken in de klas. De Dappere Ridster is zenuwachtig als ze Sinterklaas moet helpen en Sint is op zijn beurt bang in de schoorsteen. In de Sinterklaastijd, die toch al gepaard gaat met veel spanning en andere emoties bij kinderen, is het fijn dat je het op ook op deze manier in kunt zetten.
Jij kan worden wat je wilt: Een drollenvanger, matrasspringer, bananenkromtrekker of toch liever een sprookjesdokter. In dit boek kom je de meest waanzinnige en grappige beroepen tegen. Kinderen die moeite hebben met lezen zullen vooral ook genieten van de kortere teksten en grappige illustraties. De verhalen kunnen zowel zelf worden gelezen als worden voorgelezen.
Schrijfstijl en vormgeving
Zo fantasierijk als de beroepen in het boek, is ook de inhoud ervan weergegeven. Er is gespeeld met kleur, lettertypes en lettergroottes, waardoor het er minder uitziet als een lap tekst. Daarnaast is er een mooie afwisseling van verhalen, interviews, lijstjes, vacatures, weetjes, artikelen en natuurlijk de hilarische tekeningen van Geert Gratema.
Leeftijd
Dit boek is erg leuk voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. In de bovenbouw kunnen kinderen ook zelf de verhalen lezen.
Lesideeën bij dit boek
Het is in de klas leuk om de dag te starten of af te sluiten met een leuk weetje uit dit boek. De variaties aan butlers vinden de kinderen erg leuk. Het is dan ook leuk om hen zelf een butler te laten bedenken met de bijbehorende taken. Bijzondere beroepen in 3 vragen zijn simpele interviews die kinderen kunnen toepassen in het schrijven over hun eigen toekomstige (droom)beroep.
‘Romeo en Julia: een vleselijk liefdesverhaal’ is de ondertitel van dit boek en daar is niks aan gelogen. Het verhaal gaat over Rowad en Julie, die beiden uit een slagersfamilie komen. Toevallig bevinden deze slagerijen zich naast elkaar, in de Veronalaan. De families zijn geen goede buren, maar eeuwige rivalen. Het boek is opgedeeld in vijf delen. Eerst lees je over de families van Rowad en Julie, de geschiedenis van de slagerijen en hoe het kan dat de families elkaars bloed wel kunnen drinken. Deel twee vertelt over Rowad en Julie, hoe ze opgroeien en hoe de één de ander op een dag op date vraagt. Daarna gaat het boek verder met het verhaal na deze eerste date, hun stedentripje naar Parijs en tot slot het onvermijdelijke einde van dit liefdesverhaal.
Het boek leest lekker vlot en dat komt door de schrijfstijl van de auteur. De link met het eeuwenoude verhaal van Romeo en Julia is duidelijk aanwezig, maar de schrijver heeft het verhaal wel aangepast aan deze tijd. De al eerder genoemde verschillende delen van het boek geven belangrijke keerpunten in het verhaal weer, waardoor je als lezer nieuwsgierig blijft naar het verdere verloop van het verhaal.
Hoewel de hoofdpersonen ouder zijn, is het een prima boek om (voor) te lezen in groep 7 of 8. In de klas kan je het verhaal van Rowad en Julie vergelijken met het originele verhaal van Romeo en Julia (Wat zijn de overeenkomsten? Wat zijn de verschillen?). Ook zou je de leerlingen een alternatief einde kunnen laten schrijven, dat misschien iets minder bloederig is dat het einde in dit boek..
Stel, je bent eerstejaars aan een maritieme academie en je staat op het punt om het examenweekend in te gaan. Vlak nadat je de academie hebt verlaten wordt deze door een aanslag verwoest. Er is eigenlijk maar één optie: met een boot de oceaan op en zo proberen uit handen te blijven van de aanslagplegers. Dit is dan ook het enige dat Ana Dakkar en haar klasgenoten kunnen doen. Ze studeren aan Pencroft-Harding, een maritieme academie, en zouden een examenweekend op zee hebben. Maar dit gaat echter steeds meer op een militaire missie lijken. Tijdens de tocht op zee ontdekt Ana steeds meer over zichzelf en haar familie. Ze leert haar klasgenoten beter kennen, ziet in dat ieder zijn of haar kwaliteiten heeft. Deze kwaliteiten hebben ze hard nodig in hun strijd tegen de vijand. En waarom lijkt vooral Ana het doelwit van deze vijand te zijn?
Omdat het boek in de ik-vorm is geschreven, krijg je alle gedachtes en gevoelens van Ana mee. Dit helpt zeker om het verhaal spannend te maken. De auteur beschrijft de situaties echter wel zo dat je ook een beeld krijgt van wat er buitenom Ana gebeurt.
Het boek past prima onder de noemer ‘sciencefiction’: er worden bepaalde wapens, technieken en materialen in beschreven die op dit moment nog niet ontwikkeld zijn. Dit zorgt voor een aantal verrassende momenten in het boek.
Qua inhoud staat er regelmatig moeilijke woorden en begrippen in de tekst en sommige stukken zijn ingewikkeld om te lezen. Het boek past binnen ‘young adult’, al zouden goede lezers uit groep 7 en 8 het boek ook kunnen lezen.
Als je het boek in de klas gebruikt, koppel er dan deze onderwerpen aan:
- onderwaterwereld
- communicatie met dieren
- high tech
- artificiële intelligentie
- maritieme beroepen
- boeken van Jules Verne
Eindelijk ga ik kennis maken met de schrijfstijl van Rick Riordan. De Percy Jackson serie staat al een tijdje op mijn TBR, maar deze heb ik nog niet gelezen.
Dit verhaal zit vol actie. Kort na het begin volgde een spannende gebeurtenis, waardoor je meteen in het verhaal zit. Riordan heeft een filmachtige schrijfstijl waarmee je je de onderwaterwereld volledig kunt voorstellen, waar ik persoonlijk heel erg van hou. De fijne vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat je snel in het verhaal zit en meegezogen wordt in alle spannende dingen die gebeuren. Het boek zit vol verrassingen en het is moeilijk te voorspellen hoe het verhaal verder zal gaan. Dit zorgde ervoor dat ik door wilde blijven lezen! De personages zijn ook erg interessant. Er zijn best veel personages, en je ziet de personages door de ogen van Ana. Desalniettemin is het verhaal goed te volgen. Uiteindelijk kreeg het verhaal een superspannend einde als de kers op de taart.
Ik heb in het hele boek niet één moment gehad waarin ik uit het verhaal raakte. Dit komt mede doordat op de stukken waar ik iets minder geboeid raakte, er een plotwending in het verhaal kwam, waardoor je gewoon door wil blijven lezen. De onderwaterwereld interesseert mij normaliter niet zo, maar de opbouw van de wereld was heel fijn waardoor je er vanzelf inkomt.
De plottwist en het einde maakte dit verhaal voor mij echt af en ik ben onwijs benieuwd of hier nog een vervolg op komt!
Toen dit boek op mijn deurmat viel was ik gelijk enthousiast om het te gaan lezen! Wat een mooie omslag! Vanaf bladzijde 1 word je nieuwsgierig gemaakt om de hersenen verder te gaan ontdekken. Voor afwisseling in de tekst, zijn er diverse leuke en grappige proefjes en experimentjes toegevoegd om thuis of in de klas uit te proberen. De doelgroep, waaraan ik dit boek heb laten lezen, was ook erg enthousiast over de illustraties en de grappige weetjes. Deze leerlingen uit groep 5 zitten ook 1x per week in de Plusklas en daar is dit boek uitermate geschikt voor. Niet om voor te lezen, maar om zelf te lezen (vanaf 9 jaar) en gaan ontdekken hoe ons brein en dat van dieren werkt. Maar ook bijvoorbeeld hoe zwaar de hersenen zijn van dino’s, een walvis, een olifant of een veldmuis. Verder wordt je brein in kaart gebracht en leer je alle (latijnse) benamingen in het brein. De illustraties in het boek zijn heel leuk en grappig en ze leggen de informatie goed uit. De illustraties zijn echt een toegevoegde waarde, zonder deze was het boek minder interessant geweest. De leerlingen (en de leeerkracht) waren in ieder geval erg enthousiast over dit boek en willen het graag hebben voor in de Plusklas.
Je hoeft geen natuurliefhebber te zijn om van dit boek te houden. De mooie platen nemen je mee op reis door onze bijzondere natuur. De teksten zijn duidelijk; kort en krachtig. Dit maakt het ook voor minder fanatieke lezers aantrekkelijk. De korte informatieve verhaaltjes lezen makkelijk weg en laten jou verbazen over bijzonderheden in de natuur. Door eerst goed naar de illustraties te kijken borrelen er misschien al allerlei vragen in je op en vind je het antwoord hoogstwaarschijnlijk in de tekst. Waarom doet een brandnetel jou eigenlijk pijn? Een leuke onderzoeksvraag. Dus voor leerkrachten in het basisonderwijs zou je allerlei onderzoeksvragen kunnen neerleggen en bij leerlingen het creatief denken kunnen stimuleren.
Dit boek is dus zeker geschikt voor het basisonderwijs. Mooie aanvulling in de schoolbibliotheek. Het boek maakt je nieuwsgierig. Het neemt je mee op reis zonder daarvoor je koffer in te pakken. Waar dit boek zich ook goed voor leent is het spelletje True or False; je past iets in de tekst aan wat dan niet de waarheid is of je laat de tekst intact. Leerlingen moeten dan bedenken of datgene wat jij verteld hebt waar is of niet waar is. De verwondering stimuleren! Natuurlijk ook goed te doen voor ouders, opa's en oma's etc. Het boek is stevig en bestaat uit de onderdelen: stenen en mineralen, microscopisch leven en planten en dieren. Ik ben blij dat dit pareltje weer een plekje in mijn boekenkast op school mag hebben.
Mijn groep 7/8 is gek op snelle en vooral grappige weetjes. Een energieke groep die veel vragen stelt. Toen dit boek op de mat viel werd deze met veel gejuich ontvangen. Het boek bevat heel veel geweldige weetjes. Het is leuk als je ’s avonds aan de keukentafel even iets ingewikkelds, op een simpele manier kunt vertellen. Het boek gaat over pittige onderwerpen maar worden duidelijk, met illustraties en veel humor uitgelegd waardoor je bijna zelf een professor wordt!
Ik had al een leerling in gedachten; een jongen die het moeilijk vindt om langere teksten te lezen en die een boek lezen ‘saai’ vindt; MAAR hij was meteen verkocht. Regelmatig kwam hij even vertellen wat hij had ontdekt. Wauw wist je dit al juf? Euh nee sommige dingen wist ik echt niet.
Hij heeft hem zelfs in de zomervakantie meegenomen om hem uit te kunnen lezen!
De leerlingen kunnen de teksten zelf lezen, ik pik er voor komend schooljaar een uit om er een Close Reading les bij te maken. Leuke teksten om in drie sessies uit te gaan pluizen en het tekenwerk te gebruiken bij lessen.
Het boek hoef je niet in een vaste volgorde te lezen; je kunt de onderwerpen per hoofdstuk lezen.
Na de zomervakantie zal het boek staan stralen op de kast vooraan in de klas. Ik verwacht dan ook niet dat het boek vaak in de boekenkast zal staan te wachten op een nieuwe lezer, er was nu al veel interesse vanuit de leerlingen. Ik bedoel: wie wil er nu niet weten van welk dier de scheten het meest stinken ;)
Toen ik dit boek ontving, had ik hem al vaak “voorbij” zien komen op Social Media, als aanrader, dus ik verwachtte er veel van. In het eerste hoofdstuk lezen we mee hoe Ross begint aan zijn eerste bestraling. Dit wordt op een humoristische manier, in detail beschreven. Verder op in het verhaal wordt pas duidelijk waarom Ross deze behandeling elke (!) moet ondergaan. Tijdens dit alles gaat hij “gewoon” naar de Middelbare school. Waar het dagelijks leventje gewoon doorgaat, ook voor Ross. Hij wordt met zijn oog gepest d.m.v. “memes”. Dat zijn grappig bedoelde foto’s, video’s van personen op het internet, die zich dan heel snel verspreiden. Je leest hoe hij daarmee probeert om te gaan, naast het doorstaan van alle behandelingen/bestralingen en puberale buien en woede aanvallen. Door Frank, de laborant, leert Ross gitaarspelen en verschillende muziekstijlen kennen die hem helpen om door deze lastige periode heen te komen. Door de muziek ontstaan er ook nieuwe vriendschappen voor Ross, die mij op het eind van het boek ontroerde.
Wist je dat:
De draad van een spin gebruikt kan worden voor het maken van een kogelvrij vest? Een toekan zijn eigen verwarming en airco heeft onder zijn bek? Een schorpioen met spuug zijn prooi verteert en daarna opslurpt? Het allereerste dier op aarde de spons was? Deze en nog 317 andere dierenweetjes staan in dit mooie weetjesboek.
Schrijfstijl en vormgeving
Het boek is mooi vormgegeven. In de inhoudsopgave kan je keuze maken over welk soort weetjes je wilt gaan lezen. De weetjes starten met een aansprekende en grappige titel, waardoor je enthousiast wordt om de tekst eronder te lezen. De teksten worden op een vlotte en humoristische manier geschreven. De illustrator past die humor op een leuke manier toe in de tekeningen. De gekleurde patronen en titels zorgen voor een vrolijke uitstraling. Alle dieren spelen de hoofdrol in dit boek en springen er in de teksten dan ook goed uit door de vetgedrukte tekst.
Leeftijd
Dit boek is erg leuk voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar, maar zeker ook voor oudere kinderen en voor volwassenen.
Lesideeën bij dit boek
Het leuke aan dit boek is dat alle kinderen er enthousiast van worden, ook zwakkere lezers. Het is in de klas leuk om de dag te starten of af te sluiten met een leuk weetje uit dit boek. Dit weetje kan je zelf als leerkracht voorlezen, maar natuurlijk kan je ook kinderen een dag dit boek geven en hen aan het einde van de dag laten voorlezen of laten vertellen over het leukste weetje dat zij hebben gevonden in het boek. Zo enthousiasmeren de kinderen elkaar om te blijven leren, onderzoeken en ontdekken. De weetjes kunnen zeker ook goed gebruikt worden bij het ontwerpen van een eigen Grej of the day (Micael Hermansson).
Stinkhond, een hond om verliefd op te worden! Samen met Plattekat organiseert hij de “Jolympische spelen” voor een broer en zus met een erg fanatieke vader. Een grappig verhaal over winnen en verliezen. Stinkhond, die er soms helemaal niets van begrijpt, zorgt voor hilarische momenten. Maar ook gevoelens, zoals jaloezie en verdriet komen in het boek voorbij.
Het boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar. Ook geschikt voor jonge lezers om zelf te lezen, door het gebruik van korte zinnen en een duidelijk leesbaar (groot) lettertype. De vele, grappige illustraties zorgen voor een verbeelding van het verhaal.
Een prachtig boek om te gebruiken tijdens het thema Olympische spelen of sport en spel. Een gesprek voeren over meedoen met wedstrijden, winnen en verliezen of zelfs een eigen “Klasomlympische spelen” organiseren. De schrijver gebruikt rijke taal, dus ook een goed boek voor het uitbreiden van de woordenschat.
Kortom een echte aanrader om thuis of op school (voor) te lezen!
Wat doe je als je als genoeg hebt van de jurken van je moeder en je wel eens wat nieuws aan wil doen? Juist, dan zorg je ervoor dat je een veelbelovende naaister in dienst neemt. Dat is precies wat Sebastian doet. Klein probleem, Sebastians ouders zijn de koning en koningin van België. Sebastian woont samen met hen in Parijs en hoewel hij verkleed het nachtleven geweldig vindt, moet alles wel geheim blijven. Naaister Frances wil de beste ontwerper van de wereld worden, maar zet deze droom opzij om het dubbelleven van Sebastian geheim te houden. Dit wordt echter steeds moeilijker, totdat het helemaal onmogelijk wordt.
Mooi sprookjesachtig verhaal, dat zich afspeelt in Parijs, aan de vooravond van de moderne tijd. Het boek is een graphic novel, waarin de tekeningen het verhaal meer dan versterken en ervoor zorgen dat je het boek zo uitleest. De tekeningen zijn kleurrijk, er zitten close-ups tussen, de emoties spatten soms van de bladzijdes af.
Het verhaal zit vol spannende momenten. Je leeft mee met Sebastian, hopend dat zijn geheim niet uitkomt. Maar je leeft ook mee met Frances, omdat zij door Sebastians geheim ook niet degene kan worden die ze graag wil zijn.
Het worstelen met je eigen identiteit, dromen hebben die niet aansluiten bij verwachtingen van anderen en jezelf wegcijferen voor het geluk van een ander zijn de hoofdthema’s in dit boek. Vanwege deze thema’s is het boek te lezen in de bovenbouw. Omdat het boek een graphic novel is, is zelf lezen het handigst. Als je het boek in de klas wil gebruiken, dan kan je enkele bladzijdes of illustraties laten zien via het digibord. Het boek leent zich ook voor een groepsgesprek over de hoofdthema’s, waarin ruimte moet zijn voor ieders keuze en het respect hebben voor de keuze van iemand anders. Want waarom zou dit moderne sprookje geen werkelijkheid kunnen zijn…
Een onwijs spannend boek, maar door de grote dosis humor en magie, is het geen eng boek. Vanaf bladzijde één word je in het boek gezogen en kun je niet meer stoppen met lezen. Geen moment is saai, doordat er constant nieuwe (onverwachte) gebeurtenissen ontstaan. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar om zelf te lezen, maar ook erg geschikt om voor te lezen.
Het mysterieuze huis en de geheime kamers worden zo gedetailleerd beschreven, dat het is alsof jij zelf in het huis staat en het verhaal zelf beleeft. Dit geeft je als leerkracht een mooie mogelijkheid om de kinderen de mysterieuze kamers aan de hand van de beschrijvingen te laten tekenen of de kinderen zelf een mysterieuze kamer te laten ontwerpen. Ook zijn de dialogen heel realistisch beschreven.
Het boek heeft een spannend open einde, dus wellicht komt er een tweede deel. Het open einde kun je als leerkracht prachtig gebruiken om met de kinderen te fantaseren over hoe het verhaal zou kunnen aflopen en hier een stelopdracht aan te koppelen.
Kortom een echte aanrader! Ik kan niet wachten op een vervolg.
Mijn groep is dol om door een atlas te bladeren. Dit boek viel bij binnenkomst dan ook snel in de smaak; vol interessante weetjes waar veel leerlingen dan ook wel echt van onder de indruk waren.
Er stonden best wat moeilijke begrippen in, maar over het algemeen is het boek in duidelijke taal geschreven. Je voelt de krachtige boodschap die de schrijver wil meegeven.
Het boek is op gedeeld in vier delen. Je leest over hoe het klimaat werkt, over oorzaken van klimaatverandering, wat er invloed heeft op klimaatverandering en welke (kleine) acties je zelf kunt ondernemen. Het past dan ook in een thema dat op dit moment in veel scholen wordt besproken; hoe kunnen we de school duurzamer maken? De leerlingenraad gaat het boek gebruiken in hun presentatie om de urgentie van dit onderwerp duidelijk te maken, ook al zijn de dingen die we kunnen ondernemen klein, alles is beter dan niets doen is de mening van de leerlingenraad.
Zij hebben zelfs het idee opgepakt om dit boek aan te dragen bij ‘de dorpstafel’ een initiatief in het dorp om gezamenlijk actiepunten met inwoners en leerlingen op te pakken.
Het boek is vertaald en daardoor niet specifiek op Nederland gericht. Ik denk dat het dan de leerlingen nóg meer had aangesproken.
Deze atlas is vooral geschikt om lekker door te bladeren, je hoeft het niet per se in een vaste volgorde te lezen.
Het geheim van de Malamander is een boek dat vanaf hoofdstuk 1 al spannend en mysterieus is. Als je begint te lezen, dan kun je en wil je niet stoppen, omdat je moet weten hoe het verder gaat, héérlijk! De hoofdpersonen zijn Herbie en Violet. Ze zijn op zoek naar de ouders van Violet, maar tijdens hun zoektocht ontdekken ze het geheim van een mysterieus zeemonster, de malamander. Die misschien wel iets te maken zou kunnen hebben met de verdwijning van de ouders van Violet?
Ik vond het een spannend boek met leuke elementen, zoals de namen van de inwoners van Owee aan zee. Tijdens het lezen wordt je meegenomen in dit dorpje aan zee en door de gedetailleerde beschrijving ervan, zie je het dorpje aan zee voor je en ben je er zelf ook aanwezig. Dit boek leent zich uitstekend om voorgelezen te worden, aan leerlingen vanaf groep 5, dus vanaf 9 jaar. Vanaf groep 6 kunnen ze het ook prima zelf lezen. De hoofdstukken zijn kort en goed te behappen, prima om voor te lezen, tijdens de lunch pauze o.i.d.
De illustraties in het boek zijn er niet veel, maar de omslag van het boek laat al een mysterieus en duister dorp zien. Kortom een heerlijk spannend boek om zelf of voor te lezen in de klas, echt een aanrader!
En…er zijn nog 2 boeken over de avonturen van Herbie en Violet! Het vervolg op Het geheim van de Malamander: Het geheim van Gargantis en Het geheim van de Schaduwgruw.
Het sprookjesachtige prentenboek De redders van Ruigrijk is écht voor ieder kind. De diversiteit aan personages maakt dat vrijwel ieder kind zich in een personage kan herkennen. Rutger wil ridder worden en zit in een rolstoel, Ella wil prinses worden en is blind. Op de ridderschool zit een ridder met maar één arm, maar ook een ridder zonder handicap en zelfs een ridder die bang is voor spinnen. Kortom: dit sprookje geeft ieder kind een dapper personage waar hij of zij zich in kan herkennen. Dat is het mooie aan dit boek: het is inclusief.
Wat dit boek ook mooi maakt, zijn de paginavullende illustraties die je op elke bladzijde kunt vinden. Voor de illustraties, gemaakt door Esther Rosier, zijn veel donkere kleuren gebruikt. Deze donkere illustraties dragen bij aan de spanning in het boek. De kaft is hier een voorbeeld van: aan de donkere wolken en de woeste golven zie je direct dat Rutger en Ella een spannende overtocht maken.
De donkere illustraties contrasteren met de sprankelende boodschap van dit verhaal. Het is een verhaal over moed en doorzettingsvermogen, maar bovenal laat dit verhaal kinderen zien dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen.
Al vanaf groep 1 en 2 kan je dit boek voorlezen in de klas. Het past uitstekend binnen thema’s als ‘sprookjes’ en ‘ridders’ in de kleuterklas. Het boek leent zich ook goed als startpunt voor lessen beeldende vorming of techniek in ieder leerjaar. In de onder- en middenbouw kan bijvoorbeeld een vuurspuwmachine ontworpen worden, net als hoofdpersoon Rutger deed. Met de bovenbouw kan een pretpark of speeltoestel ontworpen worden dat voor iedereen toegankelijk is. Een opdracht geheel in de stijl van dit boek, dat uitkwam ten tijde van de opening van Het Nest, een rolstoeltoegankelijk speelpark in De Efteling.
De titel verraad het natuurlijk al: in dit boek leer je alles over water. Het boek is relatief gezien wat groter, en deze omvang wordt zeer goed benut. Het boek is namelijk rijkelijk geïllustreerd, en de grotere pagina’s maken deze nog aantrekkelijker.
Het is een informatief boek waarin je allerlei weetjes over water kunt lezen. Geschiedenisweetjes over de eerste aanleg van een riool, aardrijkskundige weetjes over ondergrondse rivieren, uitleg over waterzuivering… álles over water staat beschreven in dit boek! Van zwetende planten tot verwoestende tsunami's. Het gaat echter niet alleen om water: zo leer je bij “zeeën en oceanen” ook nog allerlei dieren kennen! En natuurlijk de jaargetijden, het zoutgehalte, de diepste oceaan en nog vele andere weetjes komen bij dit onderwerp aan bod.
Het taalgebruik is niet te moeilijk en de teksten zijn niet erg lang, waardoor het leesbaar is voor kinderen vanaf ongeveer 7 á 8 jaar. Het boek is overzichtelijk ingedeeld en de vele illustraties helpen hierbij. Ik vind het een prachtig informatief boek dat vele onderwerpen aansnijdt. Echt een pretje om te lezen! Als juf zijnde is dit een zeer mooie aanwinst voor mijn klas.
Lucie verhuist met haar 5 jarige broertje Benno en ouders vanuit Berlijn naar een klein dromerig stadje vlak bij de Nederlandse grens. Ze komen terecht in Villa Evie, wat eigenlijk een oud krot is dat op instorten staat. Lucie komt er al snel achter dat er iets mysterieus is aan Villa Evie en de kas achterin de tuin. Er hangt een geheim in de lucht.
Schrijfstijl en vormgeving
Het boek is filmisch geschreven, wat veel kinderen echt aanspreekt. De tekening op de cover met parfumflessen en kleurige dampen trekt meteen de aandacht. De handgeschreven stukken uit het expeditie dagboek en receptenboeken maken dat je als lezer nog meer wordt meegetrokken in de ontdekkingen van Lucie. De geurenkaart die is bijgevoegd achterin het boek maakt het nog levendiger.
Thema’s in het boek
Het boek heeft alles in zich dat kinderen aanspreekt. De spanning van het steeds meer ontdekken van het geheim dat onder Villa Evie verborgen ligt en het geheim van tuinman Willem. Het verdriet van het kwijtraken van je eigen ouders. Maar ook de lol over de werking van de verschillende parfums. Zo kan een parfum bijvoorbeeld ook alles doen terugspoelen. Wil je een stap vooruit dan ga je achteruit. En natuurlijk heeft dit boek ook een heleboel magie. Je ontdekt met Lucie een andere wereld.
Leeftijd
Dit boek kan goed worden voorgelezen vanaf 10 jaar en zelf worden gelezen vanaf 12 jaar.
Lesideeën bij dit boek
In de klas kan je alle kanten op met dit boek. Zo kan je een onderzoekje doen naar de geur van planten en bloemen, een eigen parfum ontwerpen, of planten laten groeien in een kweekkas in de klas. Daarnaast is dit boek een mooie aanleiding om het te hebben over vertrouwen en het bewaren of verstoppen van geheimen.
Er stond al een tijdje een speciaal pakketje op de kast in de klas en deze hebben we van de week opengemaakt. “Mijn vader woont in het tuinhuis” een titel waar een aantal leerlingen in eerste instantie om moesten grinniken. “Ow yes, die stond op mijn verlanglijst!”, was een andere opmerking vanuit de groep. Dus ik nam plaats op mijn kruk en begon met voorlezen.
Vanaf de eerste zinnen neemt het boek je helemaal mee in de sfeer van het verhaal. ‘Echtscheidingsweer’ vonden de leerlingen bijvoorbeeld een hele mooie omschrijving. Mijn leerlingen konden zich die vergelijking helemaal voorstellen. Ook de humor in het verhaal zorgt er voor dat er 30 betrokken leerlingen zitten te luisteren.
Afwisselend lees ik het verhaal vanuit Joeri’s of Lara’s perspectief. Deze manier van voorlezen maakt dat je ook ieder hun eigen stem/ identiteit kan geven. (Zonder stemmetjes hoor!) De leerlingen uit mijn groep 7/8 kunnen zich door de vlotte schrijfstijl die welbekend is van deze schrijver goed inleven in de hoofdpersonen en kunnen zich verplaatsen in de situaties die Joeri en Lara meemaken.
Joeri en Lara zitten in groep 8 en komen door hun schooljaar heen op dezelfde herkenbare punten als mijn groep, zoals het schooladvies. Daar komen hele mooie gesprekken uit voort in de groep. Sommige leerlingen kunnen zich ook verplaatsen in de ouders en analyseren hun keuzes.
De hoofdstukken stoppen op een mooi moment, ik merk aan mijn leerlingen dat ze dan nog niet helemaal klaar zijn met het verhaal en het jammer vinden dat we gaan stoppen. Voor de volgende dag lees ik het citaat wat bij het volgende hoofdstuk staat.
Boeken die ik voorlees, leg ik daarna in de boekenkast. Ik weet zeker dat dit een boek is waar we een reserveringslijstje voor moeten gaan bijhouden!
Oskar Kroon – Wachten op de wind
De auteur neemt je mee naar een eiland, waar het nogal rustig lijkt. Voor hoofdpersoon Wieke is het echter de perfecte plek om daar bij haar opa de zomervakantie door te brengen en zo even weg te zijn van alles wat er op vaste land gebeurt en gebeurd is. Elke dag ziet er ongeveer hetzelfde uit en Wieke heeft genoeg aan het gezelschap van opa en aan de natuur van het eiland.
Beetje bij beetje knapt Wieke een snipa (een soort boot, gekregen van haar opa) op en in hetzelfde tempo kom je steeds meer te weten over Wieke. Een ontmoeting met Rut verandert Wieke en net op het moment dat de beginnende vriendschap met Rut uitgroeit tot iets meer, gebeurt er iets waardoor Wieke terug moet naar het vasteland.. Zal ze daarna deze zomer nog terug kunnen keren naar het eiland?
Doordat het verhaal in de ik-vorm is geschreven, krijg je alle gevoelens en gedachten van Wieke mee en word je echt meegenomen in het verhaal.
Het boek kan worden voorgelezen, maar vanwege de schrijfstijl is het verhaal misschien makkelijker om het zelf te lezen (vanaf 11 jaar). Mocht je het boek voorlezen in de klas, dan zijn dit een aantal lessuggesties bij het boek:
- Een plattegrond maken van het eiland, op basis van de beschrijving uit het boek
- Informatie opzoeken over de vogels en andere dieren die worden genoemd
- Een tekening of beschrijving maken van de boot van Wieke
Het goed geschreven verhaal, met daarin een aantal verrassende wendingen, maken van ‘Wachten op de wind’ een erg mooi boek om te lezen.
Wie Het dikke boek van alle bijzondere dieren uitpakt, staat meteen versteld. De prachtige groene kaft met de gouden illustraties doet denken aan een sprookjesboek en de gouden paginaranden geven het boek een luxueuze uitstraling.
De verwondering houdt niet op wanneer je het boek openslaat. Alle 104 bijzondere dieren die besproken worden, krijgen in dit boek een dubbele pagina met daarop een prachtige, paginagrote gedetailleerde foto van het dier. Naast deze indrukwekkende foto’s is een abstracte tekening van het dier te vinden.
Niet alleen de vormgeving van het boek maakt indruk, maar ook de inhoud. Het dikke boek van alle bijzondere dieren gaat over de meest uiteenlopende diersoorten. Insecten, reptielen en zoogdieren: alles komt voorbij. De uitleg over de dieren spreekt tot de verbeelding. De neus van een zwaardvis wordt bijvoorbeeld vergeleken met een neus ‘zo lang als een tennisracket’. Daarnaast staat het boek boordevol interessante weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat elke gorilla een andere neusafdruk heeft, net zoals vingerafdrukken bij de mens?
Het boek is goed zelf te lezen vanaf groep 5 en is voor jongere kinderen zeer geschikt om samen met hun ouders te lezen. In de klas is dit boek handig om te gebruiken als bron voor een informatieve tekst of een les wereldoriëntatie. Ook voor stillezen is het geschikt. Na het lezen kunnen kinderen een weetje met de klas delen. Daarnaast kan de leerkracht de weetjes als raadsel aan de kinderen voorleggen. Welk dier heeft bijvoorbeeld roze zweet, dat hij gebruikt als zonnebrand?
Schrijfster: Mathilda Masters
Illustraties van Louize Perdieus
Doelgroep: groep 7, 8 voor leerlingen vanaf 10 jaar.
“Wist je dat de oren van een mens tot 70 jaar blijven groeien? Of wist je dat er in de Middeleeuwen ook vrouwelijke ridders waren? En wist je dat de grootste piramide ter wereld niet in Egypte staat maar in…….Mexico?”
Dit boek staat vol met superslimme en leuke Weetjes, niet alleen voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ook voor volwassenen! Er staan wel 312 grappige, interessante, leerzame, rare en fascinerende Weetjes in dit 287 pagina’s telde boek. Allerlei categorieën komen aan bod: Dieren, menselijk lichaam, sport, beroemde mensen, geschiedenis, planeten, wetenschap en nog meer! Kortom voor iedereen staat er wel een interessant onderwerp in, waar je meer over te weten wilt komen. De illustraties zijn leuk en grappig getekend en passen bij de onderwerpen. Er zijn rustige kleuren gebruikt, dat leest erg prettig. Ik vind niet alle hoofdstukken interessant, maar die sla ik dan over en dan lees ik de onderwerpen die ik wel interessant vind zoals bijvoorbeeld “beroemde en beruchte mensen”. Ik heb dit boek ook laten lezen aan de doelgroep, paar leerlingen uit groep 8 van Daltonschool de Leilinde. Hun reacties waren: Wouw, wat een mooi en dik boek! Mooie afbeeldingen, interessant boek met leuke weetjes.
Dit boek is goed te lezen voor leerlingen vanaf 10 jaar. Het is geen voorleesboek, maar het is wel te gebruiken ter aanvulling van de les, bijvoorbeeld over menselijk lichaam, geschiedenis, natuur & techniek. De weetjes die in het boek staan zijn heel divers qua onderwerp. Deze staan per onderwerp allemaal bij elkaar. Je kunt dus het boek van voor naar achter lezen, of gewoon de onderwerpen eruit pikken die je zelf interessant vindt. Voor alle nieuwsgierige kinderen een superleuk boek om te krijgen!
Een prentenboek van Levina van Teunenbroek en illustraties van Charlotte Bruijn.
Een geweldig hilarisch verhaal op rijm.
Het boek gaat over een ridder zonder billen die op zoek gaat naar nieuwe. Maar hij wil ook graag een lieve prinses trouwen. Of dit allemaal gaat lukken kun je lezen in dit grappige boek.
De kleuters in mijn groep (4 – 6 jaar) waren vanaf het begin één en al oor.
Vooral door de titel, het woord BILLEN brengt de kleuters meteen in een lacherige sfeer.
Dus de mooie prenten in het boek maakten heel wat los bij de kinderen. Het verhaal blijft van begin tot eind verdrietig, interessant, vrolijk, grappig en liefdevol.
De tekeningen zijn erg mooi en kleurrijk vormgegeven en zijn alleen al basis om in gesprek te gaan.
Je kunt bij het boek ook mooie denkvragen stellen. Zoals bijvoorbeeld:
- “Waardoor zou de ridder zijn billen kwijt geraakt zijn, zou het ook door iets anders gebeurd kunnen zijn? “
- “Wat voor soort billen zou jij uitkiezen wanneer jij nieuwe billen kon kopen en waarom zou je die nemen?”
- Waarmee zou jij je vriendinnetje of vriendje verrassen om iets heel leuks te gaan doen?
Maar er zijn ook allerlei activiteiten te bedenken om het boek op een andere manier te bekijken en te herhalen / verwerken. Zoals:
- Teken een eigen kaart / route die de ridder zou moeten maken om bij de winkel te komen.
- Loop met de kinderen een route met een kaart. (laat ervaren om iets te zoeken met aanwijzingen op papier)
- Ontwerp nieuwe billen voor de ridder.
Er zijn dus legio aan mogelijkheden om met dit boek in een kleutergroep aan de slag te gaan.
Echt een aanrader!
Het mysterieuze huis op de heuvel is een boek waarbij je steeds je verwachtingen bijstelt. Een spannend maar vooral geheimzinnig verhaal, dat je meeneemt in een fantasierijke wereld. Wanneer je van magie houdt is dit boek zeker een aanrader. Als lezer verwonder je je steeds opnieuw Ook wanneer je een minder inbeeldingsvermogen hebt neemt dit verhaal je toch snel mee in die wereld met bijzondere gebeurtenissen. Je bent even weg van de realiteit en je voelt de spanning van de twee hoofdpersonen zelf. Het boek heeft een prachtig geïllustreerde kaft, in het boek zelf staan geen illustraties. In dit geval vind ik dat juist fijn, want je vormt dan je eigen beelden in je hoofd. Dit boek is zeker geschikt voor de vlotte en gemotiveerde lezer vanaf groep 7. Voor kinderen die nog gestimuleerd moeten worden om het lezen leuker te gaan vinden zou ik die boek niet aanraden. Er gebeuren te veel dingen waardoor een langere leestijd van je wordt verwacht om de draad van het verhaal niet kwijt te raken. Ik ga dit boek zeker promoten in mijn groep 8 door een hoofdstuk te kopiëren en met elkaar (de leesclub noem ik dit) te lezen en erover in gesprek te gaan Het voorlezen van dit boek sla ik over omdat ik het genre (fictie) niet vind passen bij mijn doelgroep. Het boek is weer een pareltje in mijn boekenkast.