Heleen Ziere-Lenos
Ik hou van het lezen van boeken. Voor mijn werk in de gezondheidzorg met mensen die Alzheimer hebben lees ik vaak voor in kinderboeken. Daarbij gebruik ik bijvoorbeeld prentenboeken maar ook wel voorleesboeken die mogen spannend zijn of grappig. Vaak roept dit wel herrineringen op wat weer leuke gespreken kan geven.
Bespreking(en) door Heleen Ziere-Lenos
De cover van Dungeon Runners - Level 1: De grot bevat mooie sprekende kleuren. Als ik het boek opensla zie ik een fijn lettertype om te lezen. Aangevuld met illustraties.
Het verhaal gaat over Kit. Kit heeft weinig vrienden en volgt net als het hele dorp het Dungeon Runners meesterdivisie. Wanneer hij door zijn buurjongen wordt uitgedaagd om mee te doen met een wedstrijd waarbij hij een plek in competitie kan winnen zet hij alles op alles.
De schrijfstijl die de auteur gebruikt is fantasierijk, vlot waarbij spanning en humor elkaar afwisselen. Personages en omgeving zijn uitgebreid beschreven en spreken zeker tot de verbeelding.
Een heerlijk game boek voor kinderen van 7 tot 12 jaar, die hun fantasie graag de vrije loop laten gaan.
Aan de kleurrijke omslag zie je direct dat dit verhaal zich onder water afspeelt, en die levendige uitstraling komt verderop in het boek volop terug. De illustraties zijn prachtig en er is veel te ontdekken – een perfecte stimulans voor kinderen die lezen uitdagend vinden.
Het verhaal gaat over Leevi, die samen met zijn vrienden de hechte groep De Mavericks vormt. Allemaal hebben ze een dier als trouwe metgezel; dat van Leevi is een zeepoema. Helaas is iedereen bang voor zijn vriend, maar dat weerhoudt Leevi er niet van om hem mee te nemen naar de Oceanic-race. Wanneer zijn aartsrivaal Henk het op Leevi’s zeepoema heeft gemunt, verdwijnt de race naar de achtergrond en moeten Leevi en zijn vrienden alles op alles zetten om zeepoema Bo te redden.
Aan het begin van het boek vind je een begrippenlijst die helpt om speciale woorden en termen in het verhaal te begrijpen. Soms staat de uitspraak hiervan ook fonetisch erbij. Het boek gaat niet diep op de materie in, maar de spannende gebeurtenissen maken dit meer dan goed. Het is laagdrempelig en geschikt voor een brede doelgroep – een heerlijk boek voor kinderen vanaf 8 jaar.
De cover is kleurrijk en uitnodigend. Je ziet een natuurlijke omgeving waarin een jongetje rent. Ik zou het boek beslist oppakken in een boekwinkel.
Het verhaal gaat over Twitch. Op school is hij een beetje een buitenbeentje, want Twitch vindt vogels en dieren leuker dan mensenvrienden. Wanneer een groepje kwajongens op school een duif verwondt, bedenkt hij zich geen moment en neemt de duif mee naar huis, waar hij hem liefdevol verzorgt. Twitch kijkt daarnaast uit naar de zomervakantie, die er bijna aankomt. Zijn plan is om vogels te spotten in zijn geheime hut in het bos. Helaas komt hier niets van terecht, want een overvaller houdt zich schuil in het bos, waardoor de politie het hele terrein moet doorzoeken. Zouden ze de geheime hut van Twitch vinden?
Vanaf het eerste moment zit je in het avontuur van dit boek. De hoofdstukken zijn vlot en boeiend geschreven, en spannende gebeurtenissen volgen elkaar op, waardoor de aandacht van de lezer wordt vastgehouden. Na het lezen van het boek weet je meer over vogels en de liefde voor de natuur. Het is een boek met een onderliggende boodschap, maar deze is op een natuurlijke manier verwoord. Ook thema's als pesten, vriendschap, vertrouwen en samenwerking komen in het boek aan de orde.
Het boek is geschikt om vanaf ongeveer 10 jaar zelf te lezen, en voor jongere kinderen is het een mooi voorleesboek vanaf 6 jaar.
Het verhaal neemt je mee in het leven van de 10-jarige Vega. Samen met haar vader woont ze op Giraffeneiland. Over haar moeder weet ze nagenoeg niets. Wanneer haar vader de IJskoningin als vriendin krijgt, besluit Vega met haar beste vriend Nelson op zoek te gaan naar haar moeder.
Het boek is vlot geschreven, met korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint met een feitje, waardoor de lezer zich afvraagt: is dit waar of niet? Dit maakt het boek geschikt voor jong en oud.
Door de levendige illustraties komt het boek tot leven voor jongere kinderen wanneer je het voorleest. Vanaf een jaar of 9 is het ook zelfstandig te lezen.
Vanaf hoofdstuk één word je ondergedompeld in een fantasierijke wereld die je niet meer loslaat. Het is een verhaal over vriendschap, familie en erbij willen horen.
Zeer geschikt om leuke discussies uit te lokken en op een bijzondere manier deze thema's bespreekbaar te maken.
De cover heeft direct iets mysterieus. Er staan vier personen op: de een met een schep en de ander staat in een gat. Het lijkt zich af te spelen in de schemering.
Als je het boek openslaat, wordt je meteen verteld dat je dit boek beter op de bank kunt lezen dan in je slaapkamer. Dit lijkt geen verhaal voor bangeriken!
Het verhaal neemt je mee in het leven van de twee beste vrienden, Mick en Jimmy. Maar tijdens een repetitie voor de kerstvoorstelling verandert alles wanneer Jimmy plots spoorloos verdwijnt. Wanneer hij eindelijk terug is, lijkt hij een heel andere jongen. Klasgenoten beginnen zich ermee te bemoeien en suggereren dat Micks tante meer weet. Mick besluit de waarheid te achterhalen.
Het boek is vlot geschreven en de auteur gebruikt humor, waardoor je even kunt bijkomen om vervolgens net zo hard weer de spanning op te zoeken. De personages zijn zo beschreven dat het zomaar je vriendje, klasgenoot of buurjongen had kunnen zijn. Vriendschap en samenwerking zijn thema’s die duidelijk naar voren komen.
Het verhaal wordt ondersteund door prachtige illustraties van Geert Gratama, die een mooie aanvulling vormen op het geheel. Het debuut van Marijke Boeijen is spannend, mysterieus en griezelig. Ik ben dan ook benieuwd naar het vervolg.
Dit boek zou ik aanraden voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar die wel tegen een beetje spanning kunnen.
Dit is echt zo'n boek voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar die op zoek zijn naar spanning en avontuur. Het verhaal neemt je mee in het leven van Benjamiah. Hij heeft het niet makkelijk: hij woont bij zijn oma boven een stoffige boekenwinkel, en zijn ouders staan op het punt om te ontdekken of ze gaan scheiden.
Op een dag krijgt hij een pop cadeau. De pop komt ’s nachts op magische wijze tot leven en kan zich in een vogel veranderen. Benjamiah gaat de vogel achterna en belandt per ongeluk in de fantasierijke stad Slingerwald. De stad dankt zijn naam aan het stratensysteem, dat lijkt op een doolhof.
Hier ontmoet hij Elizabella, die op zoek is naar haar broer Edwid. Edwid liep namelijk te ver van huis en kan niet meer terugkeren. Dat is een van de geheimen van Slingerwald. Benjamiah besluit Elizabella te helpen bij haar zoektocht en hoopt ondertussen de weg naar zijn eigen huis weer te vinden.
Het boek is vlot geschreven in begrijpelijke taal en bevat prachtige zwart-witillustraties. De personages hebben moedige, kwetsbare en lieve eigenschappen meegekregen. De emoties zijn bijna voelbaar beschreven. Ook de originele beschrijving van de omgeving is mooi gedaan en trekt als een filmvoorstelling aan je voorbij als lezer.
Hoewel het boek in het junior-genre valt, heb ik als volwassene er ook zeker van genoten. Ik ben benieuwd naar de volgende delen!
Wat een heerlijk boek voor kinderen! Een vlot geschreven verhaal vol humor, waarin het paasverhaal is verwerkt. Ook leuk voor kinderen die niet religieus worden opgevoed.
Het verhaal geeft een kijkje in het leven van kleuter Lieke. Het is lente en Pasen staat bijna voor de deur. Sam, het jongere broertje van Lieke, vindt alles geweldig wat Lieke over Pasen te vertellen heeft.
Zo komen de grote voorjaarsschoonmaak voor Pasen aan bod, maar ook het maken van de palmpaastak, de optocht naar het bejaardenhuis, het verhaal van Jezus en Mozes, eieren beschilderen en het traditionele paasontbijt met eieren zoeken. Vriens weet dit op een simpele, begrijpelijke manier te vertellen voor kinderen van de lagere schoolleeftijd, en zal bij iedereen het paasgevoel oproepen.
Voor de jongsten is dit boek leuk om voor te lezen, en vanaf een jaar of 8 ook geschikt om zelf te lezen. Daarnaast is het verhaal telkens ondersteund met zwart-wit tekeningen. Ik heb van het verhaal en de illustraties genoten en krijg zin om het huis in paassfeer te brengen!
Het verhaal neemt je mee naar Parkzicht. Daar staat een flat waar veel dieren wonen, elk met hun eigen hobby. Die hobby’s zijn op zich geen probleem, maar sommige veroorzaken veel lawaai. Hierdoor ergeren de bewoners zich aan elkaar, en dat veroorzaakt ruzie. Maar Bitsy houdt niet van ruzie, dus zij lost het op.
Een heerlijk kleurrijk prentenboek, leuk om voor te lezen aan de allerkleinsten en vanaf een jaar of 6 om zelf te lezen. De cover toont een gezellig, rommelige flat waar veel gebeurt. Het verhaal wordt in rijm verteld en ondersteund met grappige tekeningen. Daarnaast heeft het boek een boodschap: wees lief voor elkaar en houd rekening met elkaar. Daardoor ook leuk om te gebruiken in een kleuterklas.
Wat als je graag voor iets wilt zorgen, maar je mag geen huisdier? Dan denk je niet zo snel aan een plant om te verzorgen. Maar door dit boek wordt alles anders.
In het boek worden op rijm verschillende planten beschreven: wat hen bijzonder maakt en hoe je ze moet verzorgen.
De keuze wordt er niet makkelijker op, want welke plant kies je? Er zijn zoveel leuke planten!
Het boek is geïllustreerd door Eefje Kuijl, die met haar vrolijke, speelse tekeningen zorgt voor een uitnodigende vormgeving. Je ziet direct hoe de plant eruitziet, dus ook als je nog niet kunt lezen, kun je al een keuze maken.
Met de verhaaltjes op rijm is het echt een gezellig boek met heldere teksten om voor te lezen of zelf te lezen.
Ik heb zelf genoten van het boek en zou het aanraden voor kinderen vanaf 4 jaar.
Het boek Jefferson is geschreven door Jean-Claude Mourlevat, winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award.
Op de cover zie je Jefferson op weg in de grotemensenwereld. De schrijver laat op een prachtige manier in dit avontuur twee werelden – de dierenwereld en de mensenwereld – in elkaar overgaan. De verschillende dieren zijn met eigen karakters omschreven en krijgen menselijke kenmerken, waardoor ze tot de verbeelding spreken.
Het boek bevat een onderliggende boodschap en behandelt thema's die ook nu nog actueel zijn. Zo komen activisme tegen het eten van vlees, de bio-industrie en de gruwelen in slachthuizen aan bod.
Ik raad het boek aan voor kinderen vanaf 9 jaar. Ook is dit boek zeer geschikt om voor te lezen in groep 7/8, om daarna een groepsgesprek te voeren of verschillende thema's uit het verhaal ter discussie te stellen.
Jefferson leest vlot en is met een grote dosis humor en spanning geschreven.