Jeannette Broer

Jeannette Broer
Jeannette Broer
Grootouder

Buiten dat ik grootouder ben, ben ik ook leerkracht/taalspecialist op een basisschool. Wat ik leuk vind aan boeken? Ze kunnen je in een andere wereld, bij andere mensen en dieren brengen. Ik lees heel graag voor, vooral ook om te zien hoe je kinderen mee kunt nemen in de verhalen. Je kunt je terugtrekken en genieten van allemaal mooie, bijzondere en nieuwe dingen.

Bespreking(en) door Jeannette Broer

Mopperhond & Kriebelkont - Klaar? Krabben maar!

Normaal ben ik niet zo van de graphics boeken en zo ben ik eigenlijk begonnen met lezen. Maar dit boek, Mopperhond & Kriebelkont van Adam Wallace en Wayne Bryant is een super leuk boek, grappig geschreven en er zit ook een les in voor kinderen. Als je eerst denkt dat iemand niet zo leuk is, kan dit toch je allerbeste vriend worden. Hiernaast is een boek over scheetjes laten altijd grappig!!

Om voor te lezen is dit boek niet zo geschikt, kinderen vanaf eind groep 4, groep 5 zullen het zelf lezen ervan zeker waarderen. De tekeningen zijn grappig en passen goed bij het verhaal. je leest het in één keer uit, een aanrader voor kinderen die niet zo veel tekst willen lezen maar hierdoor toch aan de slag gaan!

Red de puppy's

Ik heb een superleuk kinderboek gelezen: Dokter Anna en de dierenhelden - Red de puppy's van Laura Halse Anderson. Het is een leuk, spannend en leerzaam boek.

Leerzaam in de zin van de moeilijke woorden, wetten, dierenartszaken die uitgelegd worden. Leuk, omdat de kinderen in het boek een spannend verhaal met elkaar meemaken: ze krijgen te maken met zieke puppy's en een dierenhandelaar en zij weten de handelaar opgepakt te krijgen, spannend omdat ze zelf op onderzoek gaan. Het is ook voor kinderen die dyslectisch zijn een goed boek om te ervaren dat je hulp mag en kunt vragen en dat dit niet erg is!

Het boek is leesbaar voor kinderen vanaf 8 jaar, het is zowel voor jongens en meisjes. De plaatjes in het boek zijn eenvoudig maar passen goed bij het verhaal!

Ik vind het een super leuk boek!!

 

De grote geschiedenisencyclopedie

Dit is een super leuk boek voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar geschiedenis in het algemeen. Er zijn leuke weetjes, kwisjes en vooral veel informatie die je niet zo snel ergens anders tegenkomt. Zelfs als volwassene heb ik er nog leuke informatie uitgehaald.
De plaatjes zijn duidelijk, informatief en mooie foto's. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8-9 jaar om zelf te lezen en ook om in de bibliotheek te hebben als opzoekboek.

 

Wervelende wereld: Bijen

Wat een interessant boek! Zeker als je echt iets meer over bijen wilt weten, waar ze wonen en hoe, en hoeveel soorten er zijn is dit een super boek om bij kinderen in de leeftijd van 8-10 te gebruiken. Het is niet perse een voorleesboek, maar wel een boek om weetjes in op te zoeken. De tekeningen zijn redelijk realistisch maar ook vriendelijk: je wordt er niet bang van bijen door. Het is een informatief boek waar kinderen iets meer kunnen leren over de verschillende bijen. Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen dit boek zelf lezen. Het is een leuk en informatief boek!

Stinkhond terug in de tijd

Het boek is goed te lezen voor kinderen vanaf groep 4, het voorlezen is ook vanaf groep 4. Het verhaal is ook goed te gebruiken om te filosoferen. Het boek bevat thema’s: als vriendschap, erbij horen, buiten gesloten worden, de beste willen/moeten zijn. De tekeningen in zijn niet realistisch maar wel leuk en passend bij het boek.

 

Een geschiedenis van de wereld in 25 steden

Een waanzinnige reis door land en tijd

Dit boek is een leuk, aantrekkelijk boek. Het is heel interessant om de geschiedenis van een land/stad te lezen, zeker als je hier al eens op bezoek bent geweest. Voor kinderen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van bijvoorbeeld de Oude Grieken is het informatief. Het is geen voorleesboek, meer voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Er zitten ook leuke grapjes in en de bekende personen uit de steden/het land worden ook onder het voetlicht gezet.
De tekeningen zijn erg leuk, passen goed bij het onderwerp. Foto’s zouden er goed bij kunnen passen, dit maakt het nog realistischer.

 

Mijn boek vol slimme weetjes

Mijn boek vol slimme weetjes van Mathilda Masters en Kass VanderSande is een super leuk boek. Het is een aanrader voor kinderen die zelf kunnen lezen vanaf groep 4/5 en ontzettend nieuwsgierig zijn. Ik heb het boek ook door een kind uit de bovenbouw laten lezen en hij vond vooral de geschiedenisverhalen, quiz en de moppen leuk om te doen.

De plaatjes zijn simpel, maar goed passend bij de verhaaltjes. Het is niet echt een voorleesboek, maar meer voor kinderen om zelf te lezen. Ook ik als volwassene heb ik nog heel wat dingen geleerd!

Een leuk en erg interessant boek.

Een boom in boom

Het boek is leuk, een beetje informatief en gezellig om samen te lezen. 

Dit keer gaat het verhaal van Vos en Haas over families, waar kom je vandaan. Aan de hand van foto's komt Uil erachter dat hij uit een ei, gelegd door zijn moeder, komt. Hiernaast is hij bang van bloed, dus als Vos zich snijdt aan glas wordt hij een beetje misselijk.
Het boek is prima om voor te lezen, ook jonge kinderen vanaf 4 jaar kunnen dit boek al aan. Zelf lezen is leuk; Of samen met de ouders de kleine letters, en de kinderen zelf de woorden in grote letters. De illustraties zijn belangrijk, zelfs zonder te kunnen lezen is het verhaal voor kinderen te volgen.

 

Haaienhelden

Dit boek heeft, naast veel informatie over haaien en haaienredders, ook een verhaal over de haai Elem.

De haaienredders worden voor het voetlicht gehaald met informatie over waarom ze redders zijn geworden en in welk werelddeel ze actief zijn. Het verhaal van Elem begint op het punt dat zij zwanger is en een haak in haar bek krijgt. Onderweg in het verhaal, kun je lezen over vervuiling van de zee, kenmerken van verschillende zeedieren en hiernaast ook over de redding van Elem en de geboorte van haar kleintjes.

Het boek is, voor kinderen die zich in zeedieren interesseren, heel leuk en goed te lezen vanaf groep 4/5. Het is ook goed te gebruiken als informatief boek in het thema de zee/dieren en als er over het milieu gepraat/gewerkt wordt op school. Het is niet echt een voorleesboek, maar wel samen met een kind thuis te lezen en ook om dan de dingen waar naar verwezen wordt zelf op te zoeken.

Dit opzoeken kan ook in een klas waar kinderen geïnteresseerd zijn in wat er in de wereldzeeën gebeurt. In het boek staan ook verwijzingen naar verschillende andere webpagina’s, documentaires en boeken.

De tekeningen in het boek zijn simpel, de foto’s zijn een goede aanvulling. Een leuk en interessant boek om meer te weten te komen over haaien en om bewust te zijn dat we ze toch echt nodig hebben (ondanks dat ze best een beetje eng zijn ;-) )

De ontdekking van talenten

De magische academie, de ontdekking van de Talenten van Anna Ruhe is los te lezen van de serie De Magische apotheek. Mijn tip is om eerst achter in het boek een aantal omschrijvingen te lezen van deze boeken, dit helpt bij wat er in het boek gebeurt.

Omdat je midden in de serie valt, duurde het bij mij even om in het verhaal te komen. Maar heel snel pakt het verhaal je en is het een spannend boek waar je steeds wilt weten: wat gebeurt er nu en hoe loopt het af. Je zou het boek kunnen voorlezen, maar omdat je zo graag wilt weten hoe het afloopt is het zeker ook een boek om zelf te lezen, vanaf groep 5 zou dit goed kunnen.

Het verhaal gaat over kinderen met een speciaal talent die op een zomerkamp gaan en hier hele spannende avonturen mee maken. Er is een slechterik, vriendschap, ook wat enge dingen, maar het loopt voor dit deel goed af. En je wordt warm gemaakt om verder te lezen in een volgend boek met nieuwe avonturen. Er zitten mooie zwart wit plaatjes in die heel goed passen bij het verhaal.

Er zijn wel wat vergelijkingen met de Harry Potter boeken, maar dit is niet storend. Ik ben zelf benieuwd naar de boeken van deze auteur die voor dit deel uitgekomen zijn en ook naar de delen die erna komen.

Obi en Tito Tapir

Obi en Tito Tapir is een leuk boek geschreven door Mathilda masters & Georgien Overwater. Het boek heeft veel leuke elementen: het is grappig, een beetje spannend en heeft leuke tekeningen die het verhaal goed illustreren. Dit boek vraagt om een jonge, wat meer geoefende lezer. Het is, mede vanwege de tekeningen, niet een echt voorleesboek. Zowel jongens als meisjes kunnen veel plezier beleven aan dit boek, het gaat over dieren, ballet dansen, een speurtocht en er worden dieren gered. Dit boek is geschikt vanaf een jaar of 8, als er al goed genoeg gelezen kan worden. Het is een echte aanrader.

Het geweldige Grote Mensenboek

Dit boek is echt heel grappig!

Het zijn korte stukjes tekst waarin allerlei dingen uitgelegd worden over waar en hoe grote mensen dingen doen!! Je kunt het voorlezen aan jongere kinderen die het vreselijk leuk vinden om dingen te horen over grote mensen die ze niet verwachten: een groot mens speelt niet meer buiten omdat ze het vergeten zijn en dat grote mensen ook koffie lusten wat gemaakt is van uitgepoepte koffiebonen: bah!! De plaatjes zijn eenvoudig maar illustreren de verhaaltjes goed. Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen die al wat beter kunnen lezen dit boek zelf lezen, rond een jaar of 12 kunnen ze het ook kinderachtig vinden!

De eerste kat in de ruimte at pizza

Dit boek is leuk, spannend en fantasievol tegelijk!

Als kinderen niet zo graag lezen maar wel graag strips lezen is dit boek super leuk. De illustraties zijn erg belangrijk, het verhaal wordt door de tekeningen verteld met de tekst ter ondersteuning. Het is leuk en spannend en vooral om voor een kind zelf te lezen. In het begin is er niet zo veel maar hierna bouwt de spanning snel op. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, voor jongere kinderen is het nog te spannend. Ik heb het boek door een kind uit groep 8 laten lezen en zij vond het erg leuk! Ze had het binnen drie dagen uit en wilde het erna ook delen met andere kinderen uit de groep. Kortom een aanrader!

Het geheim van Beukensteyn

Het boek is spannend en leuk tegelijk. Er gebeurt van alles en de fantasie van kinderen wordt enorm geprikkeld! Wat een extra dimensie geeft aan het boek zijn de QR codes, die brengen je in het Rijksmuseum. Een bezoekje aan het museum na het lezen van dit boek is erg leuk! 

Je kunt het boek als voorleesboek gebruiken, of ook binnen een thema over kunst om kinderen extra te stimuleren. 

Dit was de plastictijd

Met heel veel plezier heb ik het boek Dit was de plastictijd gelezen. Het verhaal was ook heel interessant. Als volwassenen kijk ik nog steeds op van de hoeveelheid plastic die wij gebruiken en hiernaast is het mooi om te zien dat er mensen zijn die zich inzetten voor een beter milieu.

Ik heb het boek ook aan Mika laten lezen, hij zit in groep 6. Hij vraagt zich af hoe nu al te voorspellen is hoe het er in 2021-2030 uit komt te zien. En dat het leuk was om over de plastic helden te lezen. Vooral de helden Karin Ecker en haar zoontje Arlian uit Australië hebben indruk gemaakt. Zij maakten een film over de invloed van plasticvervuiling op zeeschildpadden en trokken langs scholen om over het plasticprobleem te vertellen.