Jephtha De Groot

Jephtha De Groot
Jephtha De Groot
Ouder

Kinderboeken zijn voor mij een grote passie. Telkens wanneer ik een kinderboek oppak, duik ik diep in het verhaal. Ik geef elk personage een eigen stem, zodat ik de tekst levendiger kan maken.
Het voorlezen is meer dan alleen maar woorden op een pagina. Het brengt verhalen tot leven, neemt kinderen mee op een avontuurlijke reis. 
Ik geniet er enorm van de betrokkenheid. Het lachen en de spanning. De teleurgestelde gezichten als je moet stoppen.
Mijn liefde voor kinderboeken gaat verder dan het lezen; het gaat om het betoveren van kinderen met verhalen.

Bespreking(en) door Jephtha De Groot

Divali

In dit prachtige kinderboek, geschreven voor kinderen vanaf 3 jaar, leren we alles over het vijfdaagse Hindoeïstische lichtjesfeest Divali. Sonali en haar broertje Jay bereiden zich voor op dit bijzondere feest en nemen ons mee op een reis vol tradities, familiebanden, en vooral veel lichtjes.

Het verhaal beschrijft hoe Sonali en Jay samen met hun familie het huis schoonmaken, heerlijke zoete gerechten bakken, en het huis versieren in afwachting van de feestelijkheden. Tijdens Divali dragen ze nieuwe kleren, komen hun grootouders en familie op bezoek, en wisselen ze cadeautjes uit. Hoogtepunt van het feest is het aansteken van olielampjes, waarmee de overwinning van het licht op de duisternis wordt gevierd.

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is niet alleen het verhaal, maar ook de praktische tips en activiteiten die aan het eind zijn toegevoegd. Van traditionele recepten zoals samosa's en gulab jamun, tot knutselprojecten waarmee kinderen zelf hun eigen Divali kunnen vieren. Ook is er een quiz om te testen wat je hebt geleerd!

Dit boek is een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met een andere cultuur en hen het belang van licht, liefde, en familie te laten ervaren. De heldere uitleg van Divali en de leuke activiteiten maken het een leerzaam en interactief boek, perfect voor thuis of in de klas.

Conclusie: Een aanrader voor ouders en leerkrachten die kinderen willen laten kennismaken met andere culturen en tradities. Het boek is leerzaam, interactief en vol warmte – een perfect cadeau voor het lichtjesfeest Divali!

Bert - Wie wil er nou een eenhoorn zijn?

Eenhoorns zijn magisch en veroveren gemakkelijk de harten van jonge lezers. In het boek Bert, wie wil er nou een eenhoorn zijn? ontmoet je Bert, een eenhoorn die twijfelt aan zijn eigen eenhoorn-zijn. Hij wordt op een dag lastiggevallen door Tsjilp, een kleine vogel die zijn hulp nodig heeft om een prinses te redden.

Het verhaal is avontuurlijk, spannend en vol magie. Zodra je begint te lezen, word je nieuwsgierig naar Bert en zijn belevenissen. Bert heeft blauwe ogen, is bang voor muizen en water, maar toch moedig genoeg om een ninjagoudvis te redden. Samen met Tsjilp ontmoet hij nieuwe vrienden en vijanden, waaronder een magische prins die de prinses gevangenhoudt.

Het boek is opgedeeld in genummerde hoofdstukken met pakkende titels. Verspreid door het boek staan prachtige illustraties van Stephan Pricken, die Bert en zijn avonturen tot leven brengen. Het verhaal bevat ook humor, zoals grappige woorden en komische situaties, bijvoorbeeld wanneer Tsjilp probeert Bert wakker te maken en ze met elkaar kibbelen. Dit zorgt ervoor dat jonge lezers zich kunnen vermaken en blijven lachen. Bert, wie wil er nou een eenhoorn zijn? is een leuk voorleesboek voor kinderen vanaf 7 jaar. Het verhaal is niet alleen grappig en avontuurlijk, maar ook tegendraads, wat het extra aantrekkelijk maakt. Het open einde laat ruimte voor een mogelijk vervolg, wat de nieuwsgierigheid van de lezers verder prikkelt.

Dit boek is zeker een aanrader voor kinderen die houden van eenhoorns, magie en humoristische verhalen. Bert en Tsjilp zullen je meevoeren op een onvergetelijk avontuur vol verrassingen.

Daaf Duif

Een grappig en origineel boek

Daaf Duif is een heel grappig boek over twee vrienden, Daaf Duif en Dribbel. Op de voorkant van het boek staat "het beste boek dat je ooit zal lezen". Dit is het begin van de humor in het boek.

Wat het boek zo leuk maakt, is de manier waarop het geschreven is. Dribbel 'typt' het boek op een typemachine, terwijl Daaf het verhaal vertelt en zich bemoeit met het schrijven. Het typemachinelettertype maakt het boek extra leuk en makkelijk te lezen. Het boek staat vol met tekeningen en tekstwolkjes. Deze tekeningen maken het verhaal levendig en extra grappig. Door het lettertype, de manier van schrijven en het spannende en grappige verhaal wil je het boek in één keer uitlezen. Daaf Duif is geschikt voor kinderen van 7 t/m 9 jaar. Het is ook leuk om voor te lezen aan jongere kinderen. Er zitten hele grappige stukken in waar je echt samen heel hard om kan lachen.

Het verhaal gaat over Daaf Duif die een boek schrijft om Rotkat te verslaan en alle andere duiven te helpen. Daaf en Dribbel zijn dol op croissantjes. Op een dag ontmoeten ze Damesmens en Rotkat, en begint hun avontuur. Ze dromen van het Kruimelparadijs waar duiven aardbeien frisdrank drinken, pannenkoeken eten en croissantjes met chocoladelaagje en pindakaas krijgen. Maar er gaat van alles mis. Of het goed afloopt, blijft spannend!

Boek twee komt er binnenkort aan, en ik kan niet wachten om te weten hoe het verder gaat!

 

Het dikke boek van onze bijzondere aarde

Dit boek is echt geweldig! Het staat vol met interessante feiten en verhalen over onze planeet. Je leert over de aarde, mooie landschappen, verschillende soorten weer, en nog veel meer.
Wist je dat de snelste windstoot ooit gemeten is in Australië en een snelheid had van 407 kilometer per uur? En dat slechts 1 procent van al het bos op aarde bestaat uit nevelwouden? Ook is maar een achtste van een ijsberg boven water te zien.

Het dikke boek van onze bijzondere aarde van Cally Oldershaw is echt een aanrader. Het is verdeeld in vijf onderwerpen: de planeet aarde, land, water, lucht en landschappen. Elk onderwerp heeft kleine hoofdstukken over verschillende aspecten ervan.
Door te begrijpen hoe de aarde werkt, kunnen we meer te weten komen over hoe het in het verleden heeft gewerkt en welke veranderingen er in de toekomst kunnen komen. Het dikke boek van onze bijzondere aarde is een boek vol interessante feiten over onze planeet, met prachtige tekeningen en foto's erbij.

Ik vind boeken zoals deze geweldig, omdat ze leren leuk maken voor kinderen. Dit boek maakt je nieuwsgierig, laat je verwonderen en je leert er veel van. Dit boek is een must-have voor scholen en kinderen die meer willen leren over de aarde. Het is echt fascinerend om meer te leren over onze aarde en zijn geheimen.

 

Raketje ruimtepretje

Dit hartverwarmende prentenboek neemt je mee op een avontuur met het dapperste raketje in het hele universum. Raketje durft voor het eerst alleen de ruimte in te gaan. Haar doel? Een satelliet plaatsen zodat iedereen de schoonheid van de aarde kan zien. Maar, natuurlijk, is het een beetje eng voor haar, want ze heeft dit nog nooit eerder gedaan. Gelukkig biedt de vluchtleiding haar een wijze tip: begin met een kleine stap. En zo schiet Raketje even later de lucht in! Eenmaal in de ruimte volbrengt ze haar missie met succes - maar dan moet ze weer terug. Dat wordt een knap kunstje voor ons Raketje.

Dit prentenboek, met zijn rijmende verhaal, is perfect voor kleine ontdekkingsreizigers. De prachtige illustraties zullen elke aspirant-astronaut betoveren. Het is een boek dat zowel leuk als leerzaam is. De tekeningen zijn eenvoudig, maar spreken boekdelen - vooral de ogen van Raketje zijn heel sprekend.
Het verhaal houdt je op het puntje van je stoel - zal Raketje veilig terugkeren naar de aarde? Gelukkig loopt alles goed af, wat een opluchting! De illustraties bieden een realistische kijk op de ruimte, met het ruimtestation, de aarde vanuit de ruimte, en natuurlijk de satelliet.
Dit boek is niet alleen leuk om voor te lezen, maar het is ook een leuk hulpmiddel voor het verkennen van het thema ruimte. Ik ben echt enthousiast over dit boek en zou het ten zeerste aanbevelen aan alle jonge avonturiers die dromen van een reis naar de sterren.

 

Roofvogels

Roofvogels is een prachtig boek van Walter De Raedt en zijn zoon Joris De Raedt. Wat ik leuk vond aan het boek was dat de inleiding werd 'geschreven' door een arend, die trots zijn familie voorstelt. Daarna zijn er korte hoofdstukken over 'Wat is een roofvogel', waarin je leert wanneer een vogel een roofvogel is. Op twee pagina's staan icoontjes van de vogelkoppen, die terugkomen bij de bespreking van alle vogels. Onder deze icoontjes staat de spanwijdte van de vogel afgebeeld, zodat je kunt zien hoe groot of klein ze zijn.
Het volgende hoofdstuk gaat over 'Anatomie', waarin het skelet en de vleugels worden uitgelegd. Een laatste inleidend hoofdstuk gaat over 'Het ei' van de roofvogel, met afbeeldingen van de eieren van de besproken vogels.
Daarna worden per werelddeel de bekende roofvogels geïllustreerd, met korte beschrijvingen en interessante weetjes. Van elke vogel staan specifieke kenmerken zoals lengte, spanwijdte, gewicht, broedplek, leefgebied en voedsel vermeld.
Tussen de hoofdstukken over de verschillende werelddelen worden begrippen als 'Migratie', 'Thermiek' en informatie over 'Het nut van roofdieren', 'Tips voor het zien van roofvogels' en 'Kampioenen onder de roofvogels' uitgelegd.
Achterin het boek vind je een korte maar nuttige lijst met terminologie en een interessant hoofdstuk over hoe de illustraties tot stand zijn gekomen.

Dit boek kun je niet in één keer uitlezen. Het is een boek waar je de tijd voor moet nemen en waar je regelmatig naar terug kunt keren om vogel voor vogel te bestuderen en beter te leren kennen, en hopelijk kun je ze ook eens in het wild spotten.
Dit boek is bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar, maar ook volwassenen en vooral vogelaars kunnen er veel uit leren. De prachtige illustraties van Joris De Raedt brengen de roofvogels tot leven en zijn ware kunstwerkjes die de leeservaring verrijken. 
Ik ben heel enthousiast over dit boek omdat de informatieve teksten de roofvogels tot leven brengen en de gedetailleerde illustraties ware kunstwerkjes zijn. Het is een aanrader voor iedere natuurliefhebber en vogelaar.

 

De ontdekking van de talenten

Ella Fredericks heeft lang uitgekeken naar deze dag: eindelijk is ze een leerling op de magische academie. De Sentiscoop, ontwikkeld door Lucie Alvenstein, bepaalt welk sentifleurtalent je hebt. Ella behoort tot de categorie Fleurdiaal, waarbij ze gevoelens kan waarnemen aan de hand van geuren. Hoewel ze hier niet enthousiast over is, wordt haar leven op de academie al snel gecompliceerd door mysterieuze gebeurtenissen, waaronder het verdwijnen van de Sentiscoop. Is De Patroon, de leider van 'De Groep', hierachter?

De magische academie, waar jonge sentifleurs hun talenten ontwikkelen door magische geuren te creëren, staat centraal in De ontdekking van de talenten. Ella, samen met haar vrienden Polly en Ben, ontdekt echter al snel dat er een gevaarlijke orde genaamd 'De Groep' is, die koste wat het kost wil voorkomen dat de leerlingen geurapothekers worden.

Het verhaal begint rustig, waarbij Ella en de academie worden geïntroduceerd. Het creëren van geuren als magisch systeem is origineel en verfrissend. Hoewel het voor nieuwe lezers goed te volgen is, wordt al snel duidelijk dat Ella en een medestudent, Raffaël, vijf jaar geleden iets traumatisch hebben meegemaakt. Dit vormt een mysterie dat nieuwsgierigheid opwekt, maar de details worden pas later onthuld.

De antagonist, de leider van 'De Groep', en zijn handlangers worden aanvankelijk oppervlakkig gepresenteerd, en de motieven blijven vaag. Dit geeft ruimte voor verdere ontwikkeling in de vervolgboeken. De belangrijkste nevenpersonages, Ella's vrienden, lijken gevormd door enkele karaktertrekken en voelen nog niet volledig levensecht aan, hopelijk komt hier verandering in.

Ondanks enkele toevalligheden en voorspelbaarheden leest het boek als een trein. De auteur, Ruhe, hanteert een beeldende, vlotte schrijfstijl vol fantasie. Het eerste avontuur van Ella, Polly en Ben op de magische academie is goed opgebouwd, met actie, spanning en de vorming van nieuwe vriendschappen. Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar en leent zich uitstekend om voorgelezen te worden. Hoewel er verwijzingen zijn naar gebeurtenissen in de voorgaande serie De magische apotheek, is het boek op zichzelf staand. Ik heb genoten van dit eerste deel en kijk uit naar het vervolg.

 

Kevin de vampier

Kevin de Vampier is een geweldig kinderboek dat zowel jonge lezers als voorlezers zal aanspreken. Het verhaal neemt je mee op avontuur met Kevin en zijn vrienden terwijl ze een levensgevaarlijk monster confronteren, of is dat monster eigenlijk wel zo gevaarlijk?

Dit boek is het eerste deel van een veelbelovende serie over Kevin, een doodnormale jongen, behalve dan dat hij geen schaduw heeft en scherpe hoektanden. Hij is ook nog eens onsterfelijk. Samen met zijn familie is Kevin onderweg naar het Doodsangstfestival wanneer ze door hun defecte navigatievleermuis stranden in het vreemde stadje Beneden-Ellende. Hier heeft de burgemeester alle pret afgeschaft om te voorkomen dat het monster dat achter de heuvels leeft wakker wordt. Zal het Kevin en zijn nieuwe beste vriendin Bibi lukken om het stadje te redden? En zal Kevin ooit kunnen veranderen in een vleermuis zoals de rest van zijn familie? En waarom eten weerwolven geen toffees?

Het boek is prachtig opgemaakt en bevat veel illustraties die het verhaal tot leven brengen. De plattegrond van Beneden-Ellende op het schutblad is een leuke toevoeging en helpt de lezers de locaties in het verhaal beter te begrijpen. De gebruikte lettertypes en speelse opmaak dragen bij aan de leeservaring, en de illustraties gemaakt door Flavia Sorrentino zijn charmant en goed passend bij het verhaal.

Het verhaal is niet alleen spannend, maar bevat ook veel humor, wat het perfect maakt voor zowel voorlezen als zelf lezen. Matt Brown weet de sfeer van het verhaal consistent te houden en heeft geweldige namen bedacht voor de personages, zoals de killerkonijnen en Jeweetwel. De thema's van vriendschap, familie en verliefdheid zijn subtiel verweven in het verhaal, wat het boek een diepere laag geeft.

Kevin de Vampier is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar om voorgelezen te worden en vanaf 7 jaar om zelf te lezen. Het is een fantastische keuze voor jonge lezers die van fantasierijke verhalen met grappige personages houden. Bovendien wordt het leesplezier nog versterkt door het Monsterdossier, dat extra informatie en weetjes over de monsters in het verhaal biedt.

Kortom, Kevin de Vampier is een absolute aanrader voor iedereen die van avontuur, humor en fantasie houdt.

 

Siem en Struis en het ei van Jannes

Siem Subliem en het Ei van Jannes is een grappig en spannend boek van Tosca Menten. Het verhaal gaat over Siem, de zoon van ouders die goed kunnen ruiken en een parfumfabriek bezitten. Ze willen graag dat Siem de fabriek overneemt, maar er is één probleem: Siem kan zelf niet ruiken. Gelukkig heeft hij aardige buren met een struisvogelfarm, en hun zoon Jannes wordt zijn vriend. Samen beleven ze allerlei avonturen met struisvogels, en Siem mag zelfs zijn eigen struisvogel, Struis, uitkiezen.

Dit boek is erg grappig, met veel grappen en woordspelletjes. Bijvoorbeeld, als er een klacht komt over de stank van struisvogelpoep, wordt gezegd: "dit zaakje stinkt." Het boek heeft zes hoofdstukken die allemaal hoofdstuk 0 heten, om de achtergrondinformatie en personages uit te leggen. Deze hoofdstukken zijn gedrukt op blauw papier, wat er mooi uitziet.

Dit boek heeft ook een goede boodschap over eerlijkheid en openheid. En het moedigt creatief denken aan, wat ze "wild-denken" noemen. Het is leuk voor zowel kinderen vanaf 8 jaar als volwassenen. Het is een boeiend verhaal vol humor en avontuur dat iedereen zal genieten. Als je op zoek bent naar een vermakelijk boek, is Siem Subliem en het Ei van Jannes een aanrader.r zijn nog twee boeken schreven over de avonturen van Siem en Struis. Ik kan niet wachten om deze ook te lezen. (Voor te lezen).

Obi en Tito Tapir

Obi en Tito Tapir is een geweldig boek dat je meeneemt op een avontuurlijke reis door de straat van Obi. De nieuwe buren zijn geen gewone mensen, maar een familie tapirs! Dat moet natuurlijk geheim blijven, want tapirs zijn bijzondere dieren die een kruising lijken tussen een varken en een olifantje.

Het verhaal begint met een spannende ontmoeting tussen Obi en de tapirs, die in Villa Pavlova komen wonen. De tapirs waren eigenlijk bedoeld voor de vorige eigenaar van de villa, maar nu zorgt Obi's opa ervoor. Het grote probleem is dat niemand mag weten dat ze daar wonen, vooral Obi's vader niet, omdat hij dieren haat en bang is dat ze zijn geliefde rozenstruiken zullen vernielen. Obi wordt bevriend met Tito Tapir en samen beleven ze allerlei avonturen. Er zijn wilde dieren, geheime testamenten en zelfs spannende reddingsacties.

Het boek zit vol humor en leuke woordgrapjes, wat het extra leuk maakt om te lezen. De tekeningen van Georgien Overwater passen perfect bij het verhaal en helpen je om nog meer in het avontuur op te gaan. De zwart-witte plattegrond aan het begin van het boek geeft je meteen een beeld van de buurt waarin het verhaal zich afspeelt.

Obi en Tito Tapir is een fantasierijk verhaal over vriendschap en samenwerking, perfect voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Voorlezen of zelf lezen kan allebei. Het boek ziet er vrolijk uit met een uitnodigende cover.

De strijd om de magische wens

We zijn hier thuis echt dol op sprookjes en konden niet wachten om te beginnen met lezen.

Als de tweeling Alexandra en Koen een oud sprookjesboek krijgt, verandert hun hele leven in één klap. Ze vallen door het boek en belanden in een bizarre sprookjeswereld. Ze komen erachter dat als ze weer terug naar huis willen komen, ze alle noodzakelijke voorwerpen nodig hebben om de wensspreuk te voltooien. Tijdens deze reis komen ze heel veel sprookjesfiguren tegen. Sommige zijn leuk, maar er lopen ook figuren tussen die helemaal niet leuk zijn. Een aantal sprookjesfiguren zijn helemaal anders dan in de ouderwetse sprookjes. Dit geeft het verborgen land echt een extraatje.

Het is absoluut spannend. Je wilt echt door blijven lezen. Het eind is ook echt geweldig. Die zagen we helemaal niet aankomen. De schrijfstijl is heel prettig. Het leest heel fijn. De landkaart in het boek is een toegevoegde waarde. Je kunt af en toe even terugbladeren om te kijken waar ze in de sprookjeswereld zijn. Het is een geweldig boek om voor te lezen. Geschikt vanaf 9 jaar.

Wij gaan snel in boek twee beginnen.

Het knutselboek van Jill

Dit boek is ook een heel leuk om cadeau te doen aan een creatief kind.

'Yes een Jill boek!' dacht ik toen ik het boek kreeg. Lekker knutselen met elkaar! Snel kijken wat we in huis hebben en hop aan de slag. 

Dit boek was toch weer een verrassing. Bevat leuke dingen om te maken en je wilt eigenlijk alleen maar aan de slag. De knutsels zijn duidelijk beschreven. Leuke foto’s en tekeningen erbij. De meeste dingen kun je inderdaad thuis of in de natuur vinden. Duurzaam knutselen dus.
Het boek is in 4 hoofdstukken verdeeld:
- Binnen gevonden bijvoorbeeld met een leeg potje.
- Buiten gevonden bijvoorbeeld met schelpjes
- Plastic (not so) fantasic bijvoorbeeld armbandjes van plastic.
- Papier & karton bijvoorbeeld met lege dozen.

Kinderen kunnen er al snel zelf mee aan de slag. Maar hoe leuk is het om het lekker samen te doen. Kortom: Jill verrast weer!

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen

Dit is echt een boek. Een heel groot boek. 
De tekeningen in dit boek zijn geweldig. Echt een feest om naar te kijken. 

30 losse verhalen waarin er wordt gekeken hoe de dieren naar mensen kijken. Soms best confronterend hoe de mensheid met dieren omgaat. Per verhaal beschrijft een dier over zijn ervaring met de mens. Daarnaast neemt de schrijfster je mee naar de geschiedenis van het dier. Dit gaat ver terug. 
Zoals een leeuw. Deze leeuw vertelt hoe hij wordt weggerukt van de Savanne en na een verschrikkelijke reis moet vechten tegen mensen. In het Colosseum in Rome. De schrijfster neemt je dan ook nog even mee naar dat stukje geschiedenis. 
 
Voor iedereen die van dieren en geschiedenis houdt (ook volwassenen) is dit echt zo’n mooi boek. Een boek geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en om samen te lezen.

 

Het eigenwijze huisdierenboek

Huisdieren wie heeft ze niet? Iedereen.
Als je dit boek hebt gelezen ben je het met deze uitspraak eens. In 50 losse verhalen wordt er over huisdieren vertelt. In de breedste zin van het woord. Een stukje geschiedenis van een aantal dieren. Hoe zijn bijvoorbeeld een hond en kat bij ons terecht gekomen als huisdier en wat hebben huisdieren nodig? Ook is het erg leuk om te kijken naar dieren met een huis en is 'Verboden huisdieren' een interessant onderwerp. Zo heb je altijd dieren in je huis of je het wilt of niet.

Het is echt een leuk en informatief boek. Met grappige illustraties en ontzettend veel leuke weetjes waar je veel van leert. Het boek kan voorgelezen worden vanaf 6 jaar. Natuurlijk kunnen kinderen het boek ook zelf lezen. Het leest heerlijk weg.

Münchhausen

Dit boek ik heb in één keer uitgelezen.
Een hoofdstuk heb ik voorgelezen aan mijn zoon van 9. Hij moest echt verschrikkelijk lachen. “Mam dan kan helemaal niet. Hoe verzin je het? Maar lees vooral door.” 

Het boek is bijzonder grappig. Opa gaat heerlijk vertellen aan de kinderen. Hij neemt ze mee naar zijn jeugd. 
Hier beleefd hij avonturen die ergens echt met de geschiedenis te maken hebben maar dan heerlijk overdreven worden. Op een manier die je niet zou verwachten.
Alle actiefiguren van deze tijd zouden jaloers zijn. Voorbeelden ga ik niet noemen. Dat zou de magie van het boek al verklappen.

De tekeningen zijn gemaakt door Anja Gram. Ze zijn heel mooi gemaakt. De humor op het gezicht is heel goed weergeven.

Het is een boek wat je geweldig voor kunt lezen. Het zou echt leuk zijn als een opa voorleest. Zeker als hij affiniteit heeft met geschiedenis.
Dit boek kan een kind ook zeker zelf lezen.
Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Hou je van humor over de top. Zet dit boek op je verlanglijstje!