Karin Uijland
In goede kinderboeken beleef ik de wereld door de ogen van een kind. Heerlijk om het magische gevoel te herbeleven dat ik vroeger had als ik een boek las. Helemaal opgaan in een verhaal; genieten van fictie of non fictie. Ook een mooi geïllustreerd boek kan ik niet laten liggen.
Bespreking(en) door Karin Uijland
Wat een heerlijk prentenboek! De tekst is leuk om voor te lezen aan jonge kinderen. Het verhaal is lief, maar niet zoetsappig. Dit komt ook door de grappige woorden. Heel fantasievol.
Er is een mooi lettertype gebruikt. De woorden zijn soms benadrukt door een kleur, grotere of kleinere letters, dan weer doordat ze vet gedrukt zijn. Heel afwisselend.
De illustraties passen erg goed bij het verhaal over een poesje dat zich een eenhoorn voelt. De kleuren zijn fris en vrolijk. De omslag heeft glitters, wat het boek extra aantrekkelijk maakt.
Dit boek leent zich prima om vaak voor te lezen en er zelf ook van te genieten.
Wat een fijne verrassing dit boek. Het verhaal gaat over Beer en Pinguïn en houden van (zoals de titel al doet vermoeden).
Het boek heeft een mooie en kleurrijke, stevige omslag. De afbeelding in prachtige kleuren spreekt direct aan.
Ik heb gemerkt dat het boek niet alleen jonge, maar ook oudere kinderen erg aanspreekt. Het taalgebruik is dan ook niet ‘kinderlijk’. De gevoelens van zowel Pinguïn als Beer komen eenvoudig en mooi naar voren. Maar dan de illustraties! Die vullen de tekst perfect aan.
Er zijn ook pagina’s zonder tekst, maar waar de illustraties het verhaal als het ware verder vertellen.
Ik kan me zo voorstellen dat jonge kinderen dit boek graag oppakken om ook zelf ‘te gaan lezen’ en de platen te bekijken.
Oudere kinderen pakken dit boek graag op om zelf te lezen. Mijn kleindochters van 10 en 12 zijn er in ieder geval heel enthousiast over, net als ik.
De schrijver Pieter Gaudesaboos (tevens de illustrator) kende ik nog niet, maar ik ben zeer benieuwd naar meer werk van hem.
Opa’s Camper is een mooi en kleurrijk prentenboek.
De fijne illustraties vullen de geschreven tekst goed aan. Andersom ook: de tekst vult de illustraties prachtig aan. Het is een warm verhaal over een opa en een kleindochter. Zonder er de nadruk op te leggen wordt er op een natuurlijke manier over de relatie van opa met opie (die helaas overleden is) verteld. Wat hebben zij veel dingen beleefd. Echt een leuk boek om voor te lezen. De illustraties hebben we uitvoerig bekeken. Het was een feestje!
Wat een grappig en toch ook heel leerzaam boek.
Het is te vergelijken met een ouderwetse encyclopedie, maar dan veel grappiger: Heel veel informatie en niet te vergeten de grappige, verduidelijkende illustraties. Ik heb er samen met mijn kleinkinderen (10 en 12 jaar) enorm van genoten. We moesten af en toe zo lachen. De luchtige uitvoering maakt dat de soms best lastige onderwerpen helemaal niet saai zijn om te lezen. Ze worden zo helder en duidelijk uitgelegd.
Ik denk dat het boek ook kinderen die niet van lezen houden aan zal spreken, maar het is absoluut een aanrader om samen te lezen. Leuk om regelmatig eens op te pakken en een van de vele onderwerp uit te kiezen, te lezen en erover te praten.
Mijn kleinkinderen en ik hebben er al vele malen heerlijke momenten mee beleefd.
Dit was mijn eerste kennismaking met Stinkhond van wie, naar ik ontdekte, al eerder een aantal boeken verschenen zijn. Ik ‘viel’ direct in het verhaal, zonder de personages ‘te kennen’. Na even lezen werden de karakters van de bijzondere personages mij duidelijk. De namen van de personages zijn heel origineel.
Het is hilarisch om te lezen hoe Stinkhond leert over de liefde, zielsverwantschap en verliefd zijn, daarbij geholpen door zijn vriend Plattekat.
Het viel mij op dat het taalgebruik niet kinderachtig is. Uitdrukkingen en moeilijke woorden worden door de schrijver niet geschuwd, wat een mooie kans biedt om de woordenschat uit te breiden en het nodigt uit tot leuke gesprekjes met de kleinkinderen.
De illustraties zijn grappig en ze maken het boek extra aantrekkelijk.
Het is een leuk boek om voor te lezen of om samen te lezen. Helemaal als je ook (eerst) de andere boeken van Stinkhond leest.