Sophie Coenen

Sophie Coenen
Sophie Coenen
Leerkracht

Kinderboeken laat je toe om even te ontsnappen uit het al drukke leven.
Het brengt herinneringen naar boven, die je als volwassenen misschien al lang vergeten was. Kinderboeken zijn iets magisch voor jong en oud!
Het is belangrijk dat mijn leerlingen deze magie ook leren kennen.

Bespreking(en) door Sophie Coenen

Het ontstaan van het leven

Dankzij het boek ‘Het ontstaan van het leven’ word je terug gekatapulteerd in de tijd. Met behulp van magnifieke prenten waan je je echt in de wereld van de dinosauriërs. Geen enkel tijdperk blijft onbesproken en uiteindelijk kom je tot het ontstaan van de eerste mensen. De kinderen kunnen, dankzij John Woorward, een echt beeld vormen bij de tijdperken, waar ze eigenlijk vrij weinig vanaf weten.

Dit boek was een enorme aanwinst voor mijn lessen wereldoriëntatie. Daar waar we sommige lessen te theoretisch dreigen te maken, geeft het ontstaan van de wereld ons de oplossing.

Dit boek is zo opgesteld, dat de prenten extra visuele ondersteuning bieden. De teksten kunnen worden geïntegreerd bij begrijpend lezen. Het boek bied je, mits wat creativiteit, veel werkvormen aan. Het boek is een absolute must in de klasbibliotheek van het vijfde of zesde leerjaar!

Mijn vader woont in het tuinhuis

 Mijn vader woont in het tuinhuis is een verhaal vol emoties, een verhaal waarin velen zich zullen herkennen.  
Jacques Vriens neemt ons mee in het leven van Lara en Joeri. Zij hebben juist te horen gekregen dat hun ouders gaan scheiden. Het boek werd dan ook vanuit hun standpunt geschreven. In één hoofdstuk komen we meer te weten over Lara, in het andere zien we hoe Joeri met heel de situatie omgaat. We merken al snel dat de kinderen elk op hun eigen manier omgaan met de scheiding van hun ouders. Zo zal Lara sneller optreden als mediator, terwijl Joeri eerder voor de struisvogel techniek zal kiezen. Ook komen we te weten dat er in de klas meerdere kinderen zitten waarvan de ouders al gescheiden zijn. In elk van deze situaties komen bepaalde gevoelens bij kijken. Het prachtige aan dit boek is dat geen enkel gevoel onbesproken blijft. Moeilijke begrippen zoals: ouderschapsplan, mediator, bezoekregeling komen aan bod. Jacques Vriens weet deze op een schitterende manier uit te leggen.
Het lijkt wel of de schrijver van “Mijn vader woont in het tuinhuis” in de hoofden van verschillende kinderen is gekropen en al hun gedachten heeft kunnen vertalen in dit prachtig verhaal.
De boodschap na het lezen van dit boek is voor mij zeer duidelijk: “ Je bent niet de enige”

Ik heb dit boek met zeer veel plezier gelezen, een aanrader, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen!