Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat

Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat

Esther Walraven
Wilfried Ivens
Iris Boter

Waarom-boek in het thema van de Kinderboekenweek 2022

Heb je weleens een aap koekjes zien eten? Vast niet. Apen houden daar namelijk helemaal niet van. In dit boek lees je waarom. En ook waarom je poep goud waard is, waarom oceanen van levensbelang zijn en waarom we zelfs in ons regenachtige landje zuinig moeten zijn met water. Gezondheidswetenschapper Esther Walraven schreef in samenwerking met milieuwetenschapper Wilfried Ivens een nieuw populair-wetenschappelijk boek voor kinderen: in vijftig korte hoofdstukken komen op luchtige en humoristische wijze het milieu, de natuur en het klimaat aan bod. Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat. En andere weetjes over natuur, klimaat en milieu staat vol weetjes en tips waarmee kinderen meer leren over de bedreigingen van ons milieu en wat we daaraan kunnen doen. Een boek waarmee je vooral zin krijgt om zelf iets te doen voor onze leefomgeving!

Met heel veel geestige illustraties van Iris Boter. Voor alle nieuwsgierige kinderen van 8 jaar en ouder.

Leeftijd

vanaf 8 jaar

Verschijningsdatum

26-08-2022

ISBN

9789000382781

Uitvoering

Gebonden

Auteur van dit boek

Esther Walraven is schrijfster van (educatieve) kinderboeken, wetenschapper en universitair docent gezondheidspsychologie. Ze schreef o.a. Waarom achtbanen te gek zijn!, Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken en Waarom je (meestal) gek bent op... In 2016 verscheen haar YA-debuut Daan & Nadia.

Dit vinden onze ambassadeurs:

Leerkracht
Evert Duvivier

Tof boek dat veel weetjes over het klimaat en het milieu op een heel duidelijke manier uitlegt. Prima aanvulling voor je eigen boekenkast of de bibliotheek op school!

Je voetafdruk is toch gewoon de afdruk van je voet? Hoe kan het dan dat deze groter is dan je schoenmaat? Deze vragen kwamen gelijk bij me op toen ik de omslag van dit boek zag. Eerlijk gezegd vind ik dat altijd fijn, een omslag die je gelijk prikkelt en nieuwsgierig maakt om het boek te gaan lezen.

Het toffe aan dit boek vind ik dat het bestaat uit korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk beslaat twee pagina’s en behandelt een weetje. Denk aan weetjes als “Waarom bomen de airco’s van de aarde zijn”, “Waarom fijnstof beter ‘niet-zo-fijnstof’ kan heten” en “Waarom poep goud waard is”. Deze weetjes worden duidelijk en luchtig uitgelegd, zodat de moeilijke onderwerpen goed te begrijpen zijn. De illustraties dragen daar ook aan bij.

Het boek is zelf te lezen vanaf ongeveer 8 jaar. Toch denk ik dat er woorden en begrippen in staan die voor deze leeftijd nog (best) lastig kunnen zijn. Voorlezen kan natuurlijk wel, dan kan je als voorlezer zelf nog wat extra uitleg geven als dat nodig is.

De teksten zijn ook goed te gebruiken op school. Zeker omdat klimaatverandering de laatste jaren volop in het nieuws is, is dit boek echt een prima aanvulling voor de schoolbibliotheek! In de klas (vanaf groep 5 of 6) kan je de teksten gebruiken bij een vak als aardrijkskunde of natuur. 

Ouder
Eva Vanackere

Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat van Ester Walraven is een kleurrijk boek met op elke pagina een kleine cartoon. Het geheel oogt overzichtelijk en nodigt direct uit om in het boek te bladeren. De weetjes zijn opgedeeld in acht hoofdstukken, gaande van feiten over de aarde tot vervuiling. Ze beslaan telkens een dubbele pagina, de ideale lengte om de aandacht van minder gemotiveerde lezers vast te houden én toch wat basic info mee te geven. 

Er wordt een breed scala aan onderwerpen aangeboord: van waarom er zoveel eikenprocessierupsen zijn, waarom airco’s de wereld juist warmer maken of waarom er plastic in ons eten zit. In eenvoudige bewoordingen krijg je als lezer de nodige uitleg. Hier en daar wordt voortgeborduurd op info uit vorige hoofdstukjes dus het is wel aan te raden om ze in volgorde te lezen. Ongetwijfeld zullen ook veel ouders iets opsteken van dit boek! 

In de afsluitende hoofdstukken krijgen kinderen enkele bruikbare tips over hoe ze zelf een klimaatheld kunnen worden. Leerkrachten en ouders kunnen deze ideeën zeker gebruiken om samen met hen de handen uit de mouwen te steken.

Het boek richt zich vooral op Nederlandse kinderen (oa. met enkel Nederlandse websites) maar is zeker ook erg interessant voor Vlaamse lezers. Al bij al is het zeker een meerwaarde naast alle andere klimaatboeken die de afgelopen jaren verschenen.

Voor alle nieuwsgierige kinderen van 8 jaar en ouder.

 

Meer boeken van deze auteur

Esther Walraven
25-06-2024
Esther Walraven
25-05-2020
Esther Walraven
26-10-2018
Esther Walraven
14-09-2015