Hoe ik de beste vriend werd van Helena

Hoe ik de beste vriend werd van Helena

Jan Sobrie

De ouders van Julius hebben het altijd druk. Zo druk dat ze soms vergeten dat hij er is.

Gelukkig heeft Julius zijn opa. Die zal hem nooit vergeten. Zijn opa en hij delen iets bijzonders:
ze kunnen de tijd stilzetten

Kan Julius met zijn geheime talent Helena, het nieuwe meisje in de klas, helpen?

 

Voor lezers vanaf 10 jaar

Leeftijd

vanaf 10 jaar

Verschijningsdatum

03-06-2024

ISBN

9789401428460

Uitvoering

Gebonden

Auteur van dit boek

Jan Sobrie is een Belgisch schrijver, acteur en regisseur. Hij werkte bij gezelschappen zoals KVS, Theater Antigone, Kopergietery, Bronks, Het paleis, Tutti Fratelli en Theater Artemis. In 2009 werd Sobrie genomineerd voor de Vlaamse cultuurprijzen. Zijn theatervoorstellingen werden bekroond in binnen- en buitenland.

© Ellen Goegebuer

Dit vinden onze ambassadeurs:

Leerkracht
Evert Duvivier

Julius’ ouders hebben het heel druk. Eigenlijk te druk, wat ze vergeten vaak gewoon dat Julius er is. De vader van Julius is begrafenisondernemer en de moeder van Julius is pedicure. Julius vindt het niet leuk dat zijn ouders nooit tijd hebben, maar gelukkig gaat hij vaak langs bij z’n opa. Opa schildert graag, vertelt verhalen en samen met Julius speelt hij dat ze astronauten zijn. Als Helena bij Julius in de klas komt, ontstaat er al snel een vriendschap. Julius wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat Helena niet meer verdrietig is. Hij wil hier zijn speciale gave bij inzetten. Julius kan namelijk de tijd stilzetten..

Het boek bestaat uit zes delen, met elk een aantal hoofdstukken. In elk deel staat iets of iemand centraal. De hoofdstukken bevatten telkens een aantal bladzijden. Het verhaal leest vlot en is niet ingewikkeld. De verhaallijn zit duidelijk in elkaar en er zijn geen mysteries of andere onduidelijkheden die de lezer zelf moet oplossen. Dit maakt het boek ook geschikt voor de wat minder fanatieke lezers.

Als je het boek op school voorleest aan je klas, kan je daarna in gesprek gaan met de kinderen over het verhaal en de gave die Julius heeft. Vragen als ‘Is er een moment geweest dat je de tijd stil had willen zetten?’, ‘Stel dat je de tijd stil zet, wat voor gevolgen heeft dat dan?’, ‘Mag je alles doen om ervoor te zorgen dat iemand niet meer verdrietig is?’, ‘Mag je je met de problemen van een vriend bemoeien?’ passen volgens mij goed bij dit boek.