Ga je echt stuiteren van suiker?
Ga je echt stuiteren van suiker?
Deel twee in de toegankelijke non-fictieserie Bliksemlezen
In het tweede deel van de Bliksemlezenserie ontdek je alles over snoep, ijs en ander lekkers! Hoe krijg je een snoepje van je ouders? Waar is drop van gemaakt? Waarom zit er veel lucht in een zak chips? Wat gebeurt er als je kauwgom doorslikt? Al deze prangende vragen en meer worden beantwoord door wetenschapsjournalist Mark Traa.
Ga je echt stuiteren van suiker? is deel twee in de nieuwe Bliksemlezenserie, een nieuwe en toegankelijke non-fictieserie voor kinderen vanaf 7 jaar, met sprekende illustraties in zwart-wit van Wendy Panders.
Leeftijd
Verschijningsdatum
ISBN
Uitvoering
Wendy Panders is illustrator en grafisch ontwerper. Ze illustreert graag verhalen en informatieve boeken voor kinderen: over de aarde, landen, dieren en wetenschap. Haar illustraties zijn kleurrijk, grappig en onderhoudend.
Dit vinden onze ambassadeurs:
Banaantjes, zure matten, lolly’s, snoepkrijtjes, chocolade en winegums. Het maakt me niet uit wat het is, als het maar snoep is. Ik eet het het liefst elke dag! Daarom is dit boek ook echt iets voor mij.
De ondertitel van het boek is ‘Alles over snoep, ijs en ander lekkers’ en dat dekt precies de inhoud. Elk hoofdstuk bestaat uit het antwoord op een vraag over snoep en andere zoetigheid. Zo lees je bijvoorbeeld dat een zuurstok vroeger wel zuur was, maar dat dat nu niet meer zo is. Nu smaakt een zuurstok vooral erg zoet, maar door de naam kun je op het verkeerde been worden gezet. Verder lees je over een bijzonder ingrediënt van roze koeken, waarom niet iedereen snoepjes met varkensgelatine mag eten, en waarom (te veel) snoep slecht is voor je tanden.
Omdat elke vraag in een apart hoofdstuk wordt behandeld, kun je zelf beslissen in welke volgorde je het boek leest en kun je op zoek gaan naar de vragen die je het meest interessant vindt. In de klas is het boek ook goed te gebruiken. Je kunt de leerlingen antwoorden op de vragen laten opzoeken en deze vergelijken met de tekst in het boek. Bij een aantal hoofdstukken staan ook invulopdrachten die je door de leerlingen kunt laten maken.
De lay-out van het boek is overzichtelijk, met steeds een vraag en het antwoord op twee bladzijden. De illustraties verduidelijken soms de tekst en zijn grappig en toegankelijk.
Met elk gelezen hoofdstuk kom je steeds meer te weten over snoep en andere zoetigheid, en waarom het wel of niet goed voor je is. En of je echt gaat stuiteren van suiker? Lees dat maar in het boek!
Al gehoord van ‘Bliksemlezen’? Een nieuwe serie voor lezers die ‘bliksemsnel’ iets willen weten. Ideaal voor de kinderen van onze klas die allemaal wel nieuwsgierig zijn en graag meer willen weten over allerlei zoetigheden en snacks.
Het boek is opgebouwd uit allerlei vragen over suiker, snoep en ander lekkers. Ik koos ervoor om een zestiental vragen uit het boek op grote flappen te plaatsen. Deze hangen op de klasdeur en elke dag mag een kind een vraag kiezen op de flap die voorgelezen wordt in de klas. De eerste vraag die gekozen werd, was ‘Waarom hebben donuts een gat in het midden?’.
Ik polste eerst wie er donuts lekker/niet lekker vond en daarna las ik de informatieve tekst voor die duidelijk en vlot geschreven was en op kindermaat uitgelegd. Fijn om na het lezen te checken of de kinderen het antwoord ontdekt hebben. Per vraag zijn er twee pagina’s voorzien van korte blokken tekst en opgevrolijkt met leuke illustraties. Soms staat er een potlood in het boek, dit wil zeggen dat je in een schrift of op een blad een opdracht kan uitvoeren zoals bijvoorbeeld ‘Wat is je choco top 5?’.
Wanneer er een vraag gesteld en beantwoord is, wordt er een duimpje op gekleefd. Zo weten we welke vragen al aan bod kwamen. Nadat alles aan bod is gekomen, gaan we zeker ook de geweldig leuke snoeprecords ontdekken en de leuke snoepproefjes uitvoeren op het einde van het boek! De vragen en teksten die nog niet aan bod kwamen, mogen dan zelf gelezen worden door de kinderen.