10 vragen aan Joukje Akveld
10 vragen aan Joukje Akveld
10 vragen aan Joukje Akveld
Aangezien we alles over de leukste kinderboeken willen weten, willen we ook alles van de leukste kinderboekmakers weten. Daarom kiezen we elke maand een maker uit die we tien vragen stellen. Deze maand vragen we kinderboekmaker Joukje Akveld de hemd van het lijf. Wil je weten hoe ze aan haar ideeën komt? Of ben je benieuwd wat haar favoriete boek is? Lees dan verder!
Even voorstellen
Joukje Akveld schrijft prentenboeken en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Haar boeken zijn onderscheiden met twee Zilveren Griffels, twee nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs en een Vlag & Wimpel. Daarnaast vertaalt ze prentenboeken en publiceert ze als journalist in Het Parool. Onlangs verscheen haar nieuwste boek: Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
Welke boeken heeft ze allemaal geschreven? Check het hier!
VRAAG 1: WANNEER BEN JE BEGONNEN MET SCHRIJVEN?
Lang geleden. Als tienjarige deelde ik de typmachine van mijn vader met mijn twee jaar oudere zus en schreven we om de beurt twee uur. Zo tikten we hele boeken bij elkaar.
VRAAG 2: HOE BEN JE KINDERBOEKENSCHRIJVER GEWORDEN?
Met lichte aarzeling en toen ineens vanzelf. Ik had in een kinderboekwinkel gewerkt, bij een kinderboekenuitgeverij en bij een kinderkrant. Een kinderboek schrijven was een wens sinds mijn kindertijd. Ik moest alleen de moed verzamelen die ik als tienjarige vanzelfsprekend had gehad, maar gaandeweg was kwijtgeraakt.
VRAAG 3: WAT VIND JE LEUK AAN SCHRIJVEN?
De vrijheid.
VRAAG 4: HOE KOM JE AAN IDEEËN?
Dat is een niet te beantwoorden vraag. Ze komen uit mijn hoofd en zijn gevoed door het leven dat ik leid, de mensen die ik ontmoet, de plaatsen die ik bezoek, de grillige groentesoep die mijn gedachten zijn.
VRAAG 5: HOE WEET JE ALLES WAT JE SCHRIJFT IN JE BOEKEN?
Ik lees boeken. Heel veel boeken. Daarnaast is google een goede vriend en ik stel vragen aan mensen die meer weten dan ik: hoe zit dat precies? Kun je me vertellen waarom het zo is?
VRAAG 6: WAT IS JE FAVORIETE BOEK?
In elke fase van mijn leven zijn er andere favoriete titels. Niet één, maar meer. Op dit moment geniet ik erg van het werk van Benny Lindelauf, Annet Schaap, Marjolijn Hof, Bibi Dumon Tak, Jaco Jacobs, Edward van de Vendel, Susin Nielsen, Alexandra Fuller, Damon Galgut, Trevor Noah, Marian Keyes, Jonathan Safran Foer, David Quammen. Zal ik doorgaan? De lijst is nog veel langer.
VRAAG 7: HEB JE HUISDIEREN?
Ja, je vindt ze in het laatste hoofdstuk van Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen. Jozef, Mozes, Lucifer en Kazimir zijn mijn vier katten.
VRAAG 8: WAT ZIJN JE HOBBY'S?
Lezen, wandelen, op een bootje de oceaan op om walvissen te speuren.
VRAAG 9: WAT IS JE LIEVELINGSETEN? EN JE LIEVELINGSKLEUR? EN JE LIEVELINGSDIER?
Risotto
Sinds ik in Zuid-Afrika aan de oceaan woon: blauw. Op de hielen gevolgd door het groen op de illustraties van Djenné Fila in Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen.
Kat.
VRAAG 10: WIE MAAKT DE TEKENINGEN IN JE BOEKEN?
Ik heb met verschillende illustratoren gewerkt, onder wie Sieb Posthuma, Philip Hopman, Annemarie van Haeringen, Martijn van der Linden, Noëlle Smit, Piet Grobler en Kees de Boer. Met Jan Jutte maakte ik Maximiliaan Modderman geeft een feestje dat is uitgeroepen tot Prentenboeken van het Jaar 2023. De geweldige illustraties in Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen zijn dus van Djenné Fila.
Dank je wel Joukje voor je leuke antwoorden!
Bekijk hier de boeken van Joukje Akveld
↓
Vanaf het allervroegste begin loopt er een spoor van dieren door onze geschiedenis. Ze zagen de eerste mens in Afrika. Ze renden voor hun leven toen hij een jager bleek te zijn, en toen hij zich...
Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart!
Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze...
Maximiliaan Modderman en zijn beesten gaan in bad!
Maximiliaan Modderman geeft een feestje is Prentenboek van het Jaar 2023.
Olle weet het zeker: hij heeft géén bril nodig.
Juf, zus, papa en mama denken daar anders over.
Maar Olle verkiest zijn eigen avontuurlijke kijk op de wereld boven het saaie leven door...