Het Ministerie van Oplossingen
Het Ministerie van Oplossingen
Nina is een avontuurlijk meisje van elf jaar dat niet van stilzitten houdt. Op een dag krijgt ze een mysterieuze brief in handen. Voor het Ministerie van Oplossingen staat er op de envelop. De brief blijkt van Ruben te zijn, een negenjarige jongen die op school gepest wordt door de gemene Sophia. Hij hoopt dat het Ministerie hem kan helpen hier iets aan te doen. Omdat zo'n ministerie vast niet écht bestaat, besluit Nina hem zelf te gaan helpen, samen met haar beste vriendin Alfa. Maar dankzij Ruben en zijn stokoude buurvrouw, ontdekken ze dat het Ministerie van Oplossingen wel degelijk heeft bestaan. Ze kunnen zelfs meehelpen het Ministerie opnieuw op te richten, als Sophia hun geheim tenminste niet ontdekt…
Leeftijd
Verschijningsdatum
ISBN
Uitvoering
Auteur van dit boek
Sanne Rooseboom (1979) studeerde internationale betrekkingen met een specialisatie in mensenrechten aan de universiteiten van Amsterdam en Sussex. Ze werkte als journalist voor de krant en werd schrijfster van kinderboeken. Ze woont in Rotterdam met haar man en kinderen. In 2015 debuteerde Sanne met haar boek Jippie! een humeurig sprookje. Daarna volgde Het Ministerie van Oplossingen waarvan inmiddels meerdere delen verschenen zijn.
Dit vinden onze ambassadeurs:
Op een dag brengt de papa van Nina die postbode is een brief mee naar huis omdat hij geadresseerd is aan “Het ministerie van oplossingen. Er staat geen plaatsnaam bij en hij weet dan ook niet waar hij hem moet afgeven. Nieuwsgierig en aangetrokken door de brief, neemt Nina hem uit de tas en gaat ze hem op haar kamer stiekem lezen. De brief is van Ruben waarin hij vertelt dat hij gepest wordt en of het ministerie van Oplossingen hem kan helpen. Nina beslist om samen met haar vriendin Alfa zich over Ruben te ontfermen. Wat ze niet weet, is dat vanaf dan alles een hele andere wending zal nemen.
29 maart 2019 las ik de eerste keer dit prachtige boek van Sanne Rooseboom. Ik schreef nog geen recensies maar was toen al helemaal in de ban van het verhaal. Ik had hem doorgegeven aan mijn dochter en tot op heden ligt hij nog steeds bij haar in de klas samen met de vervolgboeken van deze reeks.
Ik heb als ambassadeur voor “De leukste kinderboeken” het boek herlezen en ik kan mijn besluiten van toen alleen maar beamen. Dit is een heel mooi, origineel boek. Het idee om mensen in het geheim te gaan helpen is een heel dankbaar thema. Na het lezen van het boek zullen sommige kinderen met het idee komen om een eigen ministerie te gaan opstarten. Ook in een klasgroep is dit boek een dankbare instap naar heel wat verschillende onderwerpen, zoals : pesten, sociale media, uiterlijk, racisme, blind zijn, ouderen … De kinderen in het verhaal zijn heel mooi bij elkaar gekozen. De vriendschap die tussen hen ontstaat zou misschien zonder die brief nooit tot stand gekomen zijn. De genegenheid tussen de kinderen en mevrouw Vis (een van de eerste oprichters van het Ministerie van Oplossingen) is ook zo mooi in beeld gebracht.
De illustraties zijn het werk van Mark Janssens. De cover heeft heel aangename rustige kleuren. De ramen staan open en het werkt dan ook heel uitnodigend om die hardcover om te slaan. Binnenin zijn de illustraties in het zwart-wit. Ze zijn niet overweldigend maar heel gedetailleerd en zijn een mooie bijdrage aan de hoofdstukken die volgen.
Het verhaal is heel vlot geschreven. De hoofdstukken zijn niet te lang en maken je iedere keer weer nieuwsgierig en doen je gewoon verder lezen. Ik blijf fan. Dit boek is al toe aan zijn 17e druk, dus velen zijn het dan ook eens met mij!
Sanne Rooseboom – Het Ministerie van Oplossingen
Er zijn van die boeken waarvan je denkt: dit boek wil ik lezen! Vaak ligt dat aan de pakkende titel of aan de mooie kaft. In het geval van ‘Het Ministerie van Oplossingen’ van Sanne Rooseboom kun je beide redenen met een gerust hart afvinken. Pakkende titel? Check! Want hoe mooi zou het zijn als er een officiële instantie bestaat die zich bezighoudt met het oplossen van grote en kleine problemen? Ook wat betreft de vormgeving valt het boek meteen op. We zien een keurig huis maar op de bovenste verdieping is het een vrolijk rommeltje. Wat gaat er achter dat gordijntje schuil en waarvoor dienen al die antennes op het dak?
Reden genoeg dus om dit boek te willen lezen. En gelukkig maakt het verhaal de verwachtingen waar. Het boek is niet alleen spannend, maar bevat ook de nodige portie humor. Vooral vriendinnetje Alfa is een vrolijke spring-in-het-veld die nogal eens wil doordraven. Een prima mix dus van spanning en humor. Ik vond het persoonlijk jammer dat de illustraties in het binnenwerk zwart-wit zijn, maar Mark Janssen weet desalniettemin de sfeer van het boek goed te treffen.
Het gegeven dat je alledaagse problemen van jong en oud op kunt lossen met behulp van een doos verkleedkleren en een paar listige trucjes spreekt iedereen aan en biedt bovendien genoeg inspiratie voor andere verhalen. En gelukkig kunnen de fans van Het Ministerie met drie vervolgdelen voorlopig vooruit.
Het boek is een aanrader voor zowel jongens al meisjes. Om voor te lezen vanaf een jaar of 8 en om zelf te lezen vanaf 9 à 10 jaar.